Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens"— Utskrift av presentasjonen:

1 Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Bli demensvenn Demensvenn er en bevisstgjøringskampanje, som retter seg til befolkningen totalt for å øke kunnskapen om demens og særlig til de som ønsker å vite mer. De som velger å bli demensvenner får tilsendt en serie nyhetsbrev om demens. Det internasjonale Demensvennsymbolet er en forglemmegeiblomst. Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens

2 Trykk på bildet for å se filmen om Jannicke.
Hvis det ikke fungerer så kan du kopiere denne linken inni nettleseren din:

3 Å være demensvenn er en støtte til alle som er berørt av demens
Å være demensvenn er en støtte til alle som er berørt av demens. Alt du sier ja til er å få informasjon, slik at du kan møte mennesker som har demens med forståelse, respekt og omtanke. I hverdagen kan det gjøre deg til noe mange trenger – en venn. Det er enkelt, men betyr uendelig mye! 

4 Hva er demens? Trykk på bildet for å vise filmen om demens.
Hvis det ikke fungerer så kan du kopiere denne linken inn i nettleseren din:

5 Hvorfor trenger vi demensvenner?
Personer med demens blir ofte isolert, men kan delta mer i lokalsamfunnet - dersom de bare får litt støtte og forståelse av folk rundt seg Med demensvenn vil vi bekjempe avmakt og usikkerhet i møtet med demens Med litt kunnskap og bevissthet om demens, vil livet bli lettere for personer med demens og deres pårørende En spørreundersøkelse Opinion utførte for Nasjonalforeningen for folkehelsen i 2018, viser at kun åtte prosent mener de har tilstrekkelig kunnskap om demens og om hvordan de skal kommunisere med demenssyke. Opinions undersøkelse viser at det ikke er mangel på respekt for personer med demens, men avmakt og kunnskapsmangel. Hele 42 prosent sier de ønsker å bidra til at personer med demens kan bli mer inkludert i nærmiljøet. Men enda flere, 48 prosent, synes dette er vanskelig å ta stilling til, de vet ikke. Det kan være mange grunner til dette, men mangel på kunnskap er helt klart en viktig årsak. Det er uheldig for alle som er berørt av sykdommen. Det kan gjøre at folk trekker seg tilbake, i stedet for å inkludere mennesker med demens. Det er fullt mulig å leve godt med demens og delta i samfunnslivet, men det forutsetter god støtte og bistand, ikke bare fra familien og det offentlige, men også fra alle oss andre Dette er det mulig å gjøre noe med!

6 Demens er en sykdom som rammer hjernen
HVA ER DEMENS? Demens er en fellesord for flere sykdommer som rammer hjernen. Det finnes ulike typer demenssykdommer, og Alzheimers sykdom er den mest vanlige. Alzheimer er en type demens. Det er flere eldre som blir rammet, men det kan også ramme så unge som 40, 50-åringer. Det varierer hvordan demens oppleves og utvikler seg, men som oftest fører sykdommen til dårlig hukommelse og problemer med språket. Det er også vanlig å få vanskeligheter med å orientere seg, problemer med å utføre daglige gjøremål, og at det blir endringer i personligheten. Det finnes foreløpig ingen behandling for demens.  Bildet viser utsnitt av en frisk hjerne (ytterst venstre), og en hjerne som er rammet av kraftig demens.

7 Vanlige symptomer Hukommelsestap Forvirring Språkproblemer
Endring i adferd VANLIGE SYMPTOMER PÅ DEMENS Det tar tid å stille en demensdiagnose, og selv helsepersonell trenger tid og gode diagnoseverktøy. Selv om vi, folk flest, ikke kan stille en diagnose eller vite sikkert om en vi møter kan ha demens, er det likevel noen symptomer som er mer vanlige enn andre. Hukommelsestap: dette påvirker dag-til-dag hukommelsen, f.eks. å glemme hva som har skjedd tidligere på dagen, ikke huske hvorfor man er i en bestemt butikk, glemme å betale eller glemme adresser. Forvirring: mange kan bli forvirret og ikke kjenne seg igjen, kan gå seg bort på kjente steder, eller ikke vite hvilken dag det er eller hva klokken er. Språkproblemer: noen har problemer med å finne de riktige ordene, og kan ofte lettere beskrive funksjon i stedet for navnet på ting. Noen sliter også med å følge med på en samtale. Endring i adferd: mange kan ha problemer med å utføre dagligdagse ting som f.eks. bruk av penger, eller betalingsautomat. Noen endrer også personlighet, kan få bli lei seg, sint, skremt eller urolig, ha store humørsvingninger og mangle selvtillit.

8 Å være demensvenn betyr ikke mer enn..
..å vise din støtte til personer med demens og deres pårørende ..å ta et skritt frem hvis noen trenger hjelp ..å være tålmodig i kassakøen, eller på bussen .. å kanskje ta en kopp kaffe med en nabo

9 Mennesker som har demens vil få en bedre hverdag fordi du bryr deg og bidrar til et mer demensvennlig samfunn. Du som er demensvenn kan gjøre en innsats, enten som nabo, venn eller overfor en du møter tilfeldig. Som demensvenn vet du hva demens er. Den hjelpende hånden er det du selv kan bidra med. Det kan være en vennlig hilsen, tålmodig hjelp med å finne riktig buss, et ukentlig besøk til en gammel venn. Kanskje et oppmerksomt spørsmål til en som, kanskje, har gått seg vill? Dette er små ting, men vil gjøre stor forskjell.

10 Enn så lenge er kunnskap den beste kur mot demens
Via nettsiden demensvenn.no kan du melde deg som demensvenn. Det gjør du ved å skrive inn epost adressen din, i retur får du kunnskap tilsendt på e-post. Det er ingen andre forpliktelser.


Laste ned ppt "Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google