HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING 2009-2012 Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MILJØKOMMUNE.NO Nettbasert veileder for kommunale saksbehandlere innen planlegging og miljøforvaltning.
Advertisements

Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
BU31.4: Kostnader ved universell utforming i eksisterende bygg og uteområder. Prosjekt for universell utforming av eksisterende bygg og uteområder på kommunenivå.
Systematisk HMS arbeid
UU og Fylkesmannens rolle
Klubbutvikling NBBF Torunn Ytrehus 2012.
Økt kvalitet som siktemål Forslag på veiledning til de 5 nye punktene på arbeidstid – i PBL – A området –
Handlingsplan for tilgjengelighetsprogrammet BRA – tiltak og virkemidler.
Samlokaliserte boliger og store bofellesskap
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
-Hovedinnhold og status Ny felles parkeringsregulering KS samling 30. august 2010 Ved Espen Rindedal Seniorrådgiver i Samferdselsdepartementet.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Øvre Sund bru åpner i 2011, vurdering av bruk av gamle bybru pågår nå Tiltaksplan for handel og næringsliv i Drammen sentrum.
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Innherred Vekst AS v/Randi Mona Utkast til Partnerskapsavtale for byutvikling i Levanger sentrum Levanger Gjennomføring.
”Gode investeringsprosesser i Oslo kommune”
Brit Kyrkjebø, antikvar
Kvalitetssystem ved Høgskolen i Molde
Byggherreforskriften
Royal Ministry of Culture and Church Affairs 1 Kommunal plan for idrett og fysisk aktivitet Status revisjon 10 oktober 2006 Rådgiver Frode Langø.
Resultater fra en undersøkelse i 7 kommuner med vekt på uteområder Rapport august Kostnader ved universell utforming i kommunene.
Ny handlingsplan Bakgrunn Nye lover FN Konvensjonen.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Normen i SiO - forpliktelser og lederforankring
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Øvre Sund bru åpner i 2011, vurdering av bruk av gamle bybru pågår nå Tiltaksplan for handel og servicenæringen i Drammen sentrum.
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
15. jul Kan norske arkitekter bli best i verden på universell utforming? NAL–akademiet Design og tilgjengelighet – universell utforming Geir Barvik.
LokMR og musikklokaler – registrering og utbedring av romakustikk.
Standardisering og kvalitetssikring av prosesser i SSB
Folkehelse og universell utforming
Konsernovergripende anskaffelsesstrategi for Oslo kommune
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
1 Oslo kommune Samferdselsetaten Veien til et digitalt grunnlag for gang- og sykkelveinett ATP-modell brukernettverk 2008, Chi Kwan Kwong, Oslo.
Ansvarlig søkers rolle
Indikatorbasert måling og evaluering av tilgjengelighetstiltak Norsk Ergonomiforenings seminar 5. juni 2007 Seniorrådgiver Trine Hagen Utbyggingsavdelingen,
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
Testing av ledelinjer i gategrunn i Kristiansand, september Hva er viktig for drift og vedlikehold?
Multiconsult.no Vedlikeholdsetterslepet langs kommunale veier KS FoU-Prosjekt nr
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Presentasjon. Har din kommune fått midler fra:  Penger fra Norges 50 største stiftelser?  Deles ut 13 milliarder årlig  Har din kommune fått statlige.
Universell utforming Håndbok 238 Veiledning (høringsutgave)
Universell utforming i Nasjonal transportplan Partnerforum: Universell utforming og statsforvaltningen Blindern, Trine Hagen Vegdirektoratet.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Om lysbildeserien Lysbildene er støttemateriell til prosessledere
Dialogkonferanse Behovene
12. mai 2016 Allmøte USIT.
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Internkontroll Pilotnettverk
Statpeds digitaliseringsprosjekt
Sari Wallberg, Vegdirektoratet,
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
Koordinerende enhet (KE) i UNN
Utskrift av presentasjonen:

HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten

HENSIKT Handlingsplanen er en tiltaksplan som skal være et grunnlag og verktøy for årsplanlegging og rapportering. Hensikten er å systematisere og prioritere tiltak knyttet til universell utforming og tilgjengelighet for alle innenfor Samferdselsetatens ansvarsområde. INNHOLD Handlingsplanen inneholder en introduksjonsdel og en tiltaksdel.

Samferdsels- etaten TILTAK Kompetanse Samarbeid Informasjon Styringsdokumenter Fysiske tiltak Anleggs- og gravearbeid Drift- og vedlikehold Evaluering

Samferdsels- etaten FYSISKE TILTAK Delmål: Prinsippene om universell utforming integreres i all planlegging og gjennomføring av nye tiltak. Hensynet til universell utforming skal ivaretas både i etatens egne planer og i eksterne planer som Samferdselsetaten skal godkjenne eller uttale seg til. Sentrale områder og strøksgater skal utbedres med hensyn til femkommelighet for alle.

Samferdsels- etaten PRIORITERING AV FYSISKE TILTAK Det tas utgangspunkt i et sentralt start- og målpunkt (Jernbanetorget/Sentrum), og tiltak gjennomføres i viktige forbindelser og områder ut fra dette punktet slik at det skapes sammenheng. Videre er det tatt utgangspunkt i en inndeling av byens gater, plasser og torg fra forslaget til Kommunedelplan for torg- og møteplasser: Strøksgater Annen gate som skal tilrettelegges som møtested Overordnet forbindelse Torg/plass Annen overordnet møteplass

Samferdsels- etaten

EKSEMPLER PÅ FYSISKE TILTAK I perioden prioriteres følgende tiltak 1-2 strøksgater per år Tiltak i sentrum Tiltak i lokalsentra i ytre by Forbindelser på tvers Prosjektering av større tiltak Mindre fysiske tiltak Trapper Faste og løse hindringer Nedsenk

Samferdsels- etaten SAMARBEID Samferdselsetaten skal ha etablert gode samarbeidsrutiner med brukerorganisasjonene, andre etater og virksomheter og private aktører. Omfatter ulike samarbeidsprosjekter, blant annet gjennom samarbeidsfora, etablering av tverretatlig tilsynsgruppe. Kilde: NHF 2005

Samferdsels- etaten INFORMASJON Samferdselsetaten skal ha etablert system og rutiner for informasjon om tilgjengeligheten i Oslos gater og om hvordan universell utforming ivaretas i etatens arbeid. Omfatter tilgjengeliggjøring av informasjon på etatens nettsider samt utarbeidelse av informasjonsmateriell. I tillegg er utarbeidelse av grunnlagsdata for bruk i for eksempel tilgjengelighetskart viktig.

Samferdsels- etaten STYRINGSDOKUMENTER Alle interne rutiner, regelverk, veiledere og lignende som Samferdselsetaten legger til grunn for sitt arbeid skal ivareta hensynet til universell utforming og tilgjengelighet for alle. Omfatter oppdatering av etatens KS-prosedyrer, gatenormaler, utvikling av nye løsninger, utarbeidelse av nødvendig veiledningsmateriell i samarbeid med andre etater og virksomheter.

Samferdsels- etaten ANLEGGS- OG GRAVEARBEID Tilgjengelighet ved anleggs- og gravearbeid forbedres gjennom god planlegging, oppfølging, kontroll og bruk av sanksjoner. Eksempel på tiltak: Før- og etterundersøkelser Oppfølging og kontroll Sjekklister Eksempelsamling

Samferdsels- etaten DRIFT OG VEDLIKEHOLD Fotgjengere skal, uavhengig av funksjonsgrad, oppleve god tilgjengelighet på det kommunale veinettet i både sommer- og vinterhalvåret. God tilgjengelighet skal sikres gjennom krav til utførelse i drifts- og vedlikeholdskontraktene, samt gjennom kontroll av utførte oppgaver. Det skal rettes særlig fokus på strekninger og områder som er spesielt tilrettelagt eller som er mye brukt. Tiltakene omfatter kvalitetssikring av kontrakter, oppfølging og kontroll, diverse utbedringstiltak som for eksempel utskifting av vannrenner.

Samferdsels- etaten

EVALUERING Samferdselsetaten skal ha etablert et system for evaluering både på overordnet og detaljnivå. Evalueringen skal danne grunnlaget for forbedringer, kompetanseoverføring og læring. Evalueringen skal skje i samarbeid med brukerorganisasjonene. Omfatter evaluering av selve handlingsplanen, men også av de ulike tiltak Samferdselsetaten utfører. I tillegg inngår resultatmåling, i forhold til indikatorer for grad av tilgjengelighet.

Samferdsels- etaten KOMPETANSE Alle ansatte skal vite betydningen av universell utforming og ha den nødvendige kompetansen for å følge opp dette i sitt daglige arbeid Omfatter interne tiltak, blant annet UU- koordinator, intern gruppe for universell utforming samt deltakelse på kurs og lignende

Samferdsels- etaten GJENNOMFØRING AV TILTAK Gjennomføring av tiltak er avhengig av de til enhver tid gjeldende politiske og økonomiske rammer og føringer

Samferdsels- etaten Spørsmål og kommentarer til Samferdselsetatens handlingsplan for universell utforming kan rettes til: Oddrun Helen Hagen Trine Presterud Høringsfrist: 23. oktober.