Nasjonalt og internasjonalt samarbeid om forskerutdanning Forskerskole basert på Dobbelkompetanseprosjekt? Prorektor Rune Nilsen – prodekan Gerd Kvale.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NRT-sak 18/08 Oppfølging av NOKUTs evaluering av ingeniørutdanningen.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Internasjonalisering av utdanning Stortingsmelding nr. 14 ( )
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
2 Er internasjonalisering en garanti for kvalitet? Oslo, Arne Liljedahl Lynngård Direktør, SIU.
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Ph.d. bare til forskning? Kjersti Fløttum Romansk institutt, Fransk Tema: Forskarutdanning – utfordringar og muligheter 23. og 24. oktober 2006, Geilo.
HIT -UiA Visjoner og mål: Hva kan vi få til sammen? Identitet og kvalitet. Rune Nilsen Styreleder HIT.
Oppfølging av fagevaluering UoH Molde 8. oktober 2013.
Samarbeid for suksess - universitetssykehusfunksjonen Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Hvordan bygge gode fagmiljøer? Konsentrasjon og samarbeid Torunn Lauvdal Rektor Universitetet i Agder.
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
Geir Arnulf 17. februar 2010 Forskningsmeldingen.
Rune Nilsen prorektor.
1 Hvor god er dagens norske ph.d. utdanning? Innlegg på Tekna Seminar ”Forskning og utdanning” Torsdag 15. oktober 2009 Prorektor forskning Kari Melby,
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Høgskolen i Telemark Status og videre ambisjoner lokalt og regionalt Kristian Bogen Rektor Høgskolen i Telemark.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
SIFO-Evaluering Styrets vurderinger. Grunnleggende premiss 1. Det er positivt at BFD har skjermet et minimum av forskningsmidler til forbruksforskning.
Anne Line Wold NPHs nettverkskonferanse 2009
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Målbilde for byggstudiet ved NTNU i 2040
Sokrates Sokrates (EUs utdanningsprogram)
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
1 Struktur og kvalitet i norsk forsker- utdanning sammenliknet med andre land. Hva er et godt doktorgradsmiljø? Rektor Torbjørn Digernes, NTNU Leder av.
Universitets- og høgskolebibliotekene i kunnskapssamfunnet Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
PhD- utdanningen ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Halvdagsseminar 7 mars - 06 Prodekanus Anne Marit Blokhus.
Forskningsstrategi. Noen av strategiens målsettinger være en forskningsinstitusjon på internasjonalt nivå og ledende på utvalgte områder utvikle samarbeid.
Forskerutdanning og forskerskoler ved UiB. Forskerutdanningen ved UiB Rammeverket for PhD-utdanningen er institusjonelt og skal sikre en forskerutdanning.
Utfordringer til UH-sektoren i dag Statssekretær Jens Revold UHRs dekanskole 21. april 2008.
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Samveiledning, cotutelle, utveksling eller fellesprogram: Hva vil vi egentlig med mobilitet på ph.d.- nivået? Internasjonaliseringskonferansen Anna.
Samveiledning, cotutelle, utveksling eller fellesprogram:
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
1 Nettverksmøte for lokal prosjektstøtte ved NTNU.
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
INTPART et samarbeid mellom Forskningsrådet og SIU Internasjonale partnerskap for fremragende utdanning og forskning (INTPART) Berit Johne, Forskningsrådet.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Utviklingstrekk i forskningen og behovet for en ny evaluering Sølvi Lillejord Direktør, Kunnskapssenter for utdanning Informasjonsmøte Lysaker
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Nordisk Forskerutdanningsakademi: NorFA Norden NorFA Nabo NorFA Holbergs gate 1, N Oslo Tel.: Fax: +47.
1 Forskning – en integrert del av kjernevirksomheten ”Hvem” Det medisinske fakultet, NTNU.
1 ForVei April 2012 Kunnskap for en bedre verden NTNUs visjon: Kunnskap for en bedre verden Legge premisser for kunnskapsutviklingen Skape.
UHRs arbeid med forskerskoler Seminar Norges forskningsråd 1. april 2008 Ingvild Broch og Berit Hyllseth.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Her kan du skrive enhet/tilhørighet. Sett blank hvis dette ikke er aktuelt. Innhold i dette feltet styres her: Meny -> Sett inn (Mac=Vis) -> Topptekst.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Det integrerte universitetssykehuset
Statssekretær Jens Revold
Overordnet strategi SV-fakultetet
SWOT analyse IKS.
PhD kandidat og Post Doc i matematiske fag
Tilleggslønn Særavtale om honorering for arbeid på eksternt finansierte prosjekter - faste vitenskapelig ansatte.
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Betydningen av tidlig og langsiktig forankring i institusjonenes ledelse Finn-Eirik Johansen, visedekan for forskning, Det matematisk-naturvitenskapelige.
Hvordan jobber FBA med internasjonalisering?
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Utskrift av presentasjonen:

Nasjonalt og internasjonalt samarbeid om forskerutdanning Forskerskole basert på Dobbelkompetanseprosjekt? Prorektor Rune Nilsen – prodekan Gerd Kvale

Sentrale premisser Evalueringen av norsk forskerutdanning –”Norge bør utvikle forskerskoler i tilknytning til de beste fagmiljøene. Slike forskerskoler kan sette en standard for andre miljøer med hensyn til å drive doktorgradsstudentene igjennom med godt resultat i løpet av normert tid” St.meld. 35 Kvalitetsreformen –”Departementet mener at evalueringspanelets forslag om forskerskoler tilknyttet store og stimulerende forskningsmiljøer på internasjonalt nivå er godt og vil arbeide videre for dette i samarbeid med UHR og NFR.”

Målet med forskerskoler (1) Å skape et bedre organisatorisk, administrativt og faglig grunnlag for økt kvalitet og høyere effektivitet i forskerutdanningen Å gi forskerutdanningen merverdi gjennom samling av personer og miljøer rundt klart faglig avgrensede temaer eller en disipliner Å tilby regelmessig undervisning, tett oppfølging og veiledning Å sikre en klar internasjonal forankring

Mål (2) Å skape et skape et inspirerende og faglig stimulerende miljø som doktorgradsstudentene kan bli del av – et miljø som omfatter høyt kvalifisert seniorpersonale, postdoktorer og flere doktorgradsstudenter Å skape inspirasjon og ideer for andre forskningsmiljøer og forskerutdanningsopplegg bl.a. gjennom ”best practice” Å bidra til en styrking av forskerutdannelsen, ikke bare for de miljøer som er direkte involvert i en forskerskole, men gjennom synergi for de øvrige psykologimiljøene

Mål (3) Bedret ressursutnyttelse ved at større forskergrupper på høyt nivå vil kunne disponere større ressurser i form av vitenskapelig personale (inkl. dr.grads-stipend og postdoc.-stipend) og støttepersonell enn mindre grupper. Med god forskningsorganisering og ledelse vil slike grupper utnytte vitenskapelig utstyr, støttepersonale, annen infrastruktur mer effektivt enn smågrupper og enkeltpersoner

Hovedtyper av forskerskoler Monolittvarianten: ett eller noen få relativt homogene miljøer som er tunge og dominerende på forskningsfronten og med omfattende internasjonal kontaktflate. Kan organiseres både lokalt og nasjonalt (f.eks. gjennom egne nasjonale forskerutdanningsprogram) Nettverksvarianten: flere, gjerne jevnbyrdige miljøer inngår i et tematisk samarbeid, enten innenfor en institusjon eller med eksterne institusjoner (også internasjonale). Mangler det/de tunge fagmiljøet/-ene som er typisk for monolitten

Kjennetegn på en god forskerskole, 1 Basert på et internasjonalt anerkjent miljø Minimumskrav for å få høy kvalitet i utdanningen og for å kunne tiltrekke seg de beste forskertalentene Tilbyr en utdannelse En forskerskole er ikke bare en administrativ og organisatorisk ramme for doktorgradsstudier, men har et bredt utdanningstilbud Karakterisert ved emnemessig fokusering Skaper faglig identitet og bidrar til å etablere et felles faglig grunnlag for utdanningens innhold og sammensetning

Kjennetegn, 2 Er synlig nasjonalt og internasjonalt Viktig for rekruttering og utveksling av studenter, for deltagelse i forskningssamarbeid, og for studentenes framtidige karriere Har mange forskerstudenter, postdoktorer og seniorforskere Fører til høyt vitenskapelig aktivitetsnivå og til etablering av høye kvalitetskriterier. Spesielt viktig med seniorforskere for å sikre kvalitet på veiledningen Har tilstrekkelige ressurser

Kjennetegn, 3 Dekker et bredt behov for doktorgrads-kandidater Skal fylle behov for slik utdanning og innsikt både i samfunnet og innenfor akademia Tilbyr en god infrastruktrur og et godt sosialt miljø En nødvendig forutsetning for all doktorgradsutdanning

Ressurser Strategiske forskningsmidler –såmidler eller økte rammebevilgninger Refordeling internt –det bibelske prinsipp (den som har mye, skal få mer...) eller det norske demokratiske prinsipp (lite til alle) Eksterne midler –Forskningsråd, Norden, EU ev. slik at ressurser til prosjekter som tematisk grenser til en forskerskole, sluses inn i forskerskolen

Et europeisk perspektiv(1) ” Joint degrees ” –Samarbeid mellom to/flere institusjoner om forskerutdanning. –Kandidatene tar kurs/oppholder seg ved mer enn en institusjon –Samarbeidet forankret på institusjonsnivå –Étt diplom som alle samarbeidende institusjoner signerer –Eksempel: Strathclyde – Glasgow

Dobbelkompetanseprosjektet som forskerskole – eller andre tilnærminger bedre egnet for å: Øke kvalitet og bedre effektivitet i forskerutdanningen Gi merverdi gjennom samling av personer og miljøer rundt klart faglig avgrensede temaer eller en disipliner Tilby regelmessig undervisning, tett oppfølging og veiledning Sikre en klar internasjonal forankring Skape et skape et inspirerende og faglig stimulerende miljø Inspirasjon og ideer for andre forskningsmiljøer og forskerutdanningsopplegg Å bidra til en styrking av forskerutdannelsen, ikke bare for de miljøer som er direkte involvert i en forskerskole, men gjennom synergi for de øvrige psykologimiljøene

Nettverksmodellen (?) Obligatorisk del av opplæringsprogrammet gjennomføres primært lokalt Kandidater i forskerkolen tilbys kurs som er særegne for Dobbelkompetanseprosjektet –Substanskurs? (fordrer rimelig felles fokus) –Kurs med fokus på forsker/klinikerrollen (Dobbelkompetanse) Evidensbasert behandling Fra forskning til klinikk – (omsetting av kunnskap) Bruk av kliniske settinger for forskning Oppbygging av tverrfaglige forskningsnettverk Kurs avholdes ved faste årlige tidspunkt Substanskurs tas innen rammen av doktorgradsprogrammene lokalt

Europeisk perspektiv (2) ” EURON ” –Samarbeid mellom ti universitetet om forskerutdanning innenfor nevrovitenskap –Kandidatene må ta kurs/oppholder seg ved mer enn en institusjon –Samarbeidet forankret på institusjonsnivå –Diplom fra eget universitet pluss eget EURON-diplom (med krav om bl.a. 5 arbeid som førsteforfatter publisert i internasjo- nale publikasjoner med impact-faktor 2,5 3 mnd forsknings-opphold ved annen institusjon, …)

Europeisk perspektiv (3) EURON – eksempel på kurs –Courses provided using Problem Oriented Teaching –Once a year a two/ three EURON Ph.D.-days in which all Ph.D.-students will give a presentation of 15 minutes. –Master classes of 3 days with various themes: Psychopharmacology Stem Cells Stereology Cognition and Neurogenesis Depression Deep Brain Stimulation

Europeisk perspektiv (3) Veiledning –Flere veiledere vanlig –Kurs og opplæring for veiledere –Krav til veiledere Kurs og opplæringsdelen –Mål: Dobbel kompetanse, både vitensakelig kompetanse innenfor et spesialisert felt og en mer ledelsesorientert kompetanse –Det inngår både “specific skills” og “generic skills” i oppæringsdelen

Europeisk perspektiv (4) Kurs og opplæringsdelen (2) –“Training by research, not only for research” (kombinere forskningsdyktighet av høg kvalitet med mer allmenne ferdigheter) –Omfatter kurs som fokuserer på: Løse komplekse problemer Ekstrahere og syntetisere kunnskap Utvikle innovative løsninger og perspektiver Utvikle strategier for å implementere innvendinger og motforestillinger Presentere ny kunnskap oversiktlig og ryddig

Europeisk perspektiv (5) Kurs og opplæringsdelen (3) –Kurs av mer generell relevans, f eks akademisk skriving inngår, også kurs med fokus på sosiale ferdigheter –Opplæringsdelen representerer en unik prosess som også kvalifiserer for ledelsesfunksjoner innenfor de fleste sosio- økonomiske sektorer av en kunnskapsbasert økonomi og et kunnskapsbasert samfunn, ikke bare for arbeid innenfor akademia.