Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Advertisements

Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Regionale sentra for omsorgsforskning Kunnskapsutvikling, kunnskapsforvaltning og kunnskapsformidling med kommunenes pleie- og omsorgstjeneste som målgruppe.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Kommunenettverk for miljø- og samfunnsutvikling Mona Nilsen, rådgiver.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Planstrategi som nytt verktøy
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Folkebibliotekene vil: - være omstillingsdyktige - gi bedre tjenester til alle innbyggerne - demokrati -sosial utjevning.
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Hovedtrekk. Presentasjon 2006 Strategisk endring Hvorfor programmet? Hvordan skape endring? Hva slags endring?
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling 10 rådgivere, fordelt på hele landet.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Hans Otto Lund Rådgiver. Presentasjon 2009 Med utgangspunkt i reelle utfordringer knyttet til minst to av temaene… Klima og energi Viktige arealpolitiske.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Side 1 Husbankens arbeid mot bostedsløshet Kriminalomsorgen Overgangsboligsamling Stavanger 13. – 14. mars 2006 Geir Barvik.
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Aktørenes roller i planprosessene
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning? Hvordan utnytte medlemskapet i europeiske organisasjoner? Åse Erdal,
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Status og resultater i Livskraftige kommuner Agder Rådgiver Hans Otto Lund.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
EN DRIVKRAFT FOR UTVIKLING 1 Hva gjør fylkeskommunen som folkehelseaktør ? Thore Westermoen Fylkesordfører Vest-Agder.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Forskningsbasert kompetansemegling Status og veien videre nHS-samling januar 2006.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Fra kunnskap til handling og fra handling til kunnskap
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Nettverk for miljø og samfunnsutvikling 5-årig program i - livskraftige kommuner -
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
Grønne energikommuner Klima-og energi Mona Nilsen, rådgiver Livskraftige kommuner og Grønne energikommuner.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Bygging av organisasjon for styring av regionale forskningsmidler: fra VRI til midtnorsk forskningsfond Case – presentasjon Ny offentlig ledelse Stiklestad.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Samhandling for effektive planprosesser
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Felles europapolitisk arbeid gjennom
EU- kompetanseprogrammet Pulje 2
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig boligbygging
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Utskrift av presentasjonen:

Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling

Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet – –Inntil 200 kommuner Grønne energikommuner –Tilleggsavtale KS og Regjeringen ved Kommunal- og regionaldepartementet, Olje- og energidepartementet og Miljøverndepartementet – –21 kommuner og 1 fylkeskommune

Presentasjon 2008 Formål Utvikle en mer offensiv politikk for miljø og samfunnsutvikling i nært samarbeid med innbyggerne, frivillige organisasjoner, næringsliv, regionale og statlige myndigheter Styrke kommunenes kompetanse Utvikle og ta i bruk nye verktøy og arbeidsformer Frambringe nasjonale indikasjoner resultatene av lokalpolitikkens innsats Gi grunnlag for å videreutvikle statlige rammebetingelser og virkemidler

Presentasjon 2008 Skape mer livskraftige kommuner… Ideen om den samfunnsaktive kommunen –Lokalt utviklingsarbeid –Prosjekt i KS FoU –Verdigrunnlag for den politiske prosessen Målet om en bærekraftig utvikling –Globale miljø- og utviklingsspørsmål –MIK, LA21 m m –Verdigrunnlag for det politiske innholdet Status : Ca 150 deltakerkommuner

Presentasjon 2008 Fokus på kommunens rolle som demokratiutvikler og samarbeidspartner

Presentasjon 2008 Fokus på kommunens rolle som demokratiutvikler og samarbeidspartner

Presentasjon 2008 …gjennom kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Læring i nettverk à 4-7 kommuner –Faglig påfyll –Inspirasjon –Erfaringsutveksling Lokal utvikling mellom samlingene –Felles utviklingsprosjekt for nettverket? –Felles for noen av kommuner? –I den enkelte kommune Status : Ca 40 kommunenettverk

Presentasjon 2008 Med utgangspunkt i reelle utfordringer knyttet til minst to av temaene… Klima og energi Viktige arealpolitiske hensyn Livskvalitet, friluftsliv og folkehelse Internasjonalt samarbeid med Sør og Øst Framtidsrettet produksjon og forbruk. Miljøbasert næringsutvikling Kulturarven som grunnlag for nærings- og samfunnsutvikling

Presentasjon 2008 …utvikle helhetlige og langsiktige strategier med vekt på politikk, plan og praksis Identifisere status og utviklingstrekk, blant annet med bruk av indikatorer Involvere innbyggerne og andre interessenter gjennom dialog og partnerskap Integrere mål og tiltak i ordinære plan- og styringssystemer

Presentasjon 2008 KS bistår nettverkene… 10 rådgivere knyttet til KS regionale enheter med ansvar for å etablere og drive nettverk Prosessledelse, presenterer indikatorer, synliggjøre eksempler, trekke inn ressursmiljøer Følger opp innspill til forbedringer i nasjonal politikk

Presentasjon 2008 …ressursmiljøer trekkes aktivt med Lokalt –Deltakerne selv –Kommunene –Lokale aktører Regionalt –Fylkesmannen –Fylkeskommunen –KS og andre regionale aktører Nasjonalt –Beslektede satsinger i departementer og direktorater –Samarbeidsavtaler med Stiftelsen Idébanken, Stiftelsen Miljøfyrtårn, Grønn Hverdag og GRIP –KS og andre nasjonale aktører

Presentasjon 2008 Hva forventes av deltakerne? Politisk vedtak om deltakelse og forankring i administrativ ledelse Dekke egne utgifter til reise og opphold Aktiv deltakelse fra de som er direkte berørt: –Folkevalgte –Toppledelse –Fagpersoner Knytte satsingen til overordnet planlegging Integrere i ordinære plan- og styringssystemer Eget utviklingsarbeid mellom samlingene