Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf. 22 24 59 52 E-post:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Ny lov om folkehelsearbeid
Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
UU og Fylkesmannens rolle
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Nåværende programmer - avsluttes 2005 Mental helse (26 mill kr) Helse og samfunn (22 mill kr) Helsetjeneste og -økonomi (17 mill kr) Pasientnær klinisk.
Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Stedsutvikling, medvirkning og sosiale møteplasser
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Levanger kommune Boliganalyse Levanger kommune og Verdal kommune - Levanger formannskap Jon Marius Vaag iversen - Trainee 1 Boliganalyse Levanger.
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
THE TELEMARK CANAL AS A REGIONAL PARK – PRESENTATION KONGSBERG
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
ET LØFT FOR FORPLEINING OPPSUMMERING. Oljeindustriens Landsforening OPPSTART-FREMDRIFT PROSJEKTET STARTET HØSTEN 2001 FERDIGSTILLT VED RAPPORT.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Aina Tjosås, seniorrådgiver 28. oktober 2011
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Forvaltning av Forollhogna. Den grønne nasjonalparken Stort, sammenhengende, og i det vesentlige urørt fjellområde. Plante- og dyreliv. Villrein. Kulturminner.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Foresight Norge Regional foresight – en nøkkel til innovasjon? PF Nettverk for Fremtidstenkning Oslo, 4. mars 2008 Innledning v/Jan Dietz.
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Høring om Vestlandet Hordaland fylkeskommune 23 mars 2007 Olav Bergo, BA-redaktør.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Valgfag på Kastellet skole
”Justert organisasjon” Økonomiplanseminar 8.mars 2006 Inger Marie Bakken.
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene mars 2006 Gode lokalsamfunn for menneskelig trivsel, bosetting og verdiskaping v/statsråd Helen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Leve med kulturminner – en handlingsplan fram mot år Kulturminner og kulturmiljøer skal fremstå som ressurser - Viktige verdier skal sikres og forfallet.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Aktiv transport. Definisjon av Aktiv transport Aktiv transport omfatter gåing, sykling på reiser som uansett skal gjennomføres i hverdagen, for eksempel.
Universell utforming Håndbok 238 Veiledning (høringsutgave)
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
1 Helge Kolstad (AP), Østfold fylkesting Landskapsvern og regionpolitikk Hensikten med en estetikkveileder.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
 Menneskerettigheter er rettigheter mennesker har i forhold til staten. Det er individers rettigheter og myndighetenes forpliktelser Tanke- og religionsfrihet,
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Cittaslowrådet Hvordan arbeide for å få energi og effekt ut av Levanger som Cittaslow? Levanger er en flott plass å bo – utrolig vakker også,
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Sentralisering.
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Langsiktige utviklingsgrenser i Vestfold – praktisk bruk og erfaring
Kulturminneforskning i et miljøforvaltningsperspektv
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Aktuelt fra Husbanken Plankonferansen 2013.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter 1.
Øvelse: Hvilke ord fungerer best?
Utskrift av presentasjonen:

Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:

Den europeiske landskapskonvensjonen Lagt ut for undertegning 20. oktober 2000 Ratifisert (stadfestet) av Norge 23. oktober 2001, som det første av Europarådets 46 medlemsland Trådte i kraft 1. mars 2004, etter at flere enn 10 land hadde ratifisert eller stadfestet den Blir nå iverksatt i hvert enkelt land som har ratifisert den (ca 17 har ratifisert til nå)

Hva går konvensjonen ut på? Mål: Fremme vern, forvaltning og planlegging av landskap og organisere europeisk samarbeid om dette Gjelder hele Norge, inkl. Svalbard og Bjørnøya Omfatter alt landskap – fra rent bylandskap til uberørt natur - uansett om det er uvanlig vakkert eller helt ordinært Konvensjonen handler i liten grad om landskapsvern etter naturvernloven eller kulturminneloven Største utfordring: Hva vi ganske enkelt kan kalle "hverdagslandskapet” – der folk bor og arbeider til daglig

Tre erkjennelser Landskap er ikke et annet ord for "miljø”. Det er de fysiske omgivelsene våre og hvordan vi selv opplever dem Landskapet er alltid i endring, i takt med naturens egne prosesser og påvirkningen fra menneskenes aktivitet Konvensjonen tar ikke sikte på å hindre slike endringer, men å dreie endringene i en retning som folk ønsker

Hvordan får vi til dette? Karakteristisk trekk ved landskapskonvensjonen: Vi tar ikke vare på landskapet gjennom statlige direktiver eller en løftet pekefinger, men gjennom vett og forstand Det er høy bevissthet blant folk flest og media, og folks omsorg og ansvar for sine egne omgivelser, som skal gi riktige beslutninger og riktig forvaltning

Hva har Norge forpliktet seg til? Staten skal bl.a. (se særlig konvensjonens artikkel 5 og 6): vurdere om landskap er godt nok ivaretatt i lovverket integrere landskap i politikk på områder som kan ha direkte eller indirekte innvirkning på landskap forbedre de faktiske kunnskapene om landskap i Norge utdanne fagfolk og fremme undervisningsopplegg i skoler og universiteter bidra til å bevisstgjøre folk i det sivile samfunnet, private organisasjoner og offentlige etater gi befolkningen, lokale og regionale myndigheter og andre mulighet for å medvirke i landskapspolitikken legge til rette for samarbeid over landegrensene på lokalt og regionalt nivå

Behov for lokale og regionale prosjekter Det er staten sentralt som har forpliktet seg til å iverksette konvensjonen i Norge Men kvalitetene i landskapet må ivaretas gjennom lokal og regional politikk og planlegging Miljøverndepartementet drøfter samarbeid med regionale myndigheter Kontakt med: Telemark (Telemarkskanalen og kanalkommunene) Hordaland (metoder for veiledning til kommunene i fylket) Nordland (erfaringer fra RAs arbeid i Vega og Lofoten) Finnmark (landskapskonvensjonen i samiske områder)

Telemarkskanalen – En ny regionalpark?

Diskuter folks opplevelse av: Landskapet og kvalitetene i det (inkl. reisen på kanalen) Kulturminnene Byene, tettstedene og den spredte bosettingen Bruk dette til: Bevisstgjøring (både av ”alle andre” og” folk flest”) Identitets- og merkevarebygging lokalt og regionalt Verdiskaping, basert på lokale mennesker og initiativ Følg opp med: Formelt vern av kulturminnene, der det er nødvendig Retningslinjer for utformingen av byer, tettsteder og spredt bebyggelse i natur- og kulturlandskapet langs kanalen Slå ring rundt kanalen og kanalkommunene

Idé: Nordisk TV-serie om landskap Hensikt: Bevisstgjøring om hva landskap betyr for folkehelsa Felles, nordisk prosjekt under norsk formannskap i NMR Utgangspunkt i landskapstypene der det trolig vil bli mest endringer: 1. Landskapet i randsonen rundt byer og tettsteder 2. Kulturlandskapet i bygde-Norge 3. Ødelagte og dårlige omgivelser Historiene til menneskene som bor og ferdes der: Hva de gjør, ser, hører og opplever. Opplevelsene til funksjonshemmede?