KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innherred samkommune Veien videre +litt oppsummering Sandvika
Advertisements

Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Kommunal planstrategi.
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Hva var utgangspunktet?
PLAN, BYGGESAK, OPPMÅLING, MILJØ
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL Berit Hakkebo 26. juni 2008.
Bystyrets forventninger og rammer Fornye og forankre bystyrets visjon, ambisjoner og strategier fra 2003/2007 Tilrette for en grunnleggende debatt om.
Levanger kommune rådmannen Foreløpig orientering økonomiplan Administrasjonsutvalget – Ola Stene 1 Økonomiplan Presentasjon.
Levanger kommune - Dialogsemninar – ISK - Forsøket går mot slutten, hva nå? – Hans Heieraas INNHERRED SAMKOMMUNE Forsøket går mot slutten, hva nå.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag til formannskapet Økonomiplan En presentasjon av Foreløpig forslag.
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Hva er - og hvordan utvikle en samkommune? Kort om prosjektet og hvilke problemstillinger rapporten berører.
1 Innherred Samkommune Status og veien videre Informasjonsmøte for ansatte Levanger og Verdal 28. januar 2004.
STATUS PR Innherred samkommune
Kommunikasjonsstrategi Innherred Samkommune
Administrasjonssjef Ola Stene – Innlegg konferanse, Røstad Effektiviseringspotensialet i samkommunen Innherred.
samkommune.no ISK, Levanger kommune og Verdal kommune - Dialogseminar , Røros – Egenevaluering – Ola Stene 1 Innherred samkommune.
Planstatus Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer INNHERRED SAMKOMMUNE PLANSTATUS LEVANGER Kommuneplanens.
Orientering i samkommunestyret – Ola Stene 1 Søknaden blir vurdert etter forsøksloven § 1. Lovens formål Formålet.
1 Status mulig etablering av intermediær sengepost mm i ISK Administrasjonssjef Ola Stene 26. april 2012.
Samkommunestyret – Grete Ludvigsen 1 Orientering til samkommunestyret Samkommuneplan.
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Innherred samkommune 1 BARNE- OG FAMILIETJENESTEN UTFORDRINGER
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Bruk av ulike plantyper og utredninger
12-kommunesamarbeidett i Vestfold Strategisk plan
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Organisasjonsutvikling på USIT Prosjektet ”USIT 2.0” er i gang!
USIT 2.0 Status og framdrift Allmøte 28. april 2011 Hallgerd Benan
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Arbeidet med ny kommuneplan Karlsøy kommunestyre
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Aktørenes roller i planprosessene
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av foreløpig forslag – formannskapet Budsjett 2006 – rådmannens forslag.
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Levanger kommune Rådmannen Presentasjon av rådmannens forslag til budsjett Ola Stene Budsjett 2008 Presentasjon av foreløpig forslag.
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Levanger kommune Økonomiplan oppdatert versjon pr 11. August 2003 – Ola Stene Økonomiplan oppdatert versjon pr 11. August 2003.
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Velkommen til Økonomiplanseminar Stiklestad Nasjonale kultursenter 8.mars 2006 Verdal - en kommune i vekst. Rådmann Rudolf Holmvik.
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 28. februar 2008 Berit Hakkebo.
Kommuneplanlegging Lokale utfordringer sett fra regionalt ståsted Dato 11.juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Kommunal planstrategi
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Roller, offentlige planer og forvaltning - eller «Liv og røre i buffersonen» En plan-praktikers erfaringer og refleksjoner VERDENSARVFORUM 2016, TELEMARK.
kommuneplanens areal- og samfunnsdel
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Planarbeid Tim Christian Tomkins-Moseng
Utskrift av presentasjonen:

KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 23. oktober 2007

HVORFOR KOMMUNEPLAN? Kommuneloven og plan- og bygningsloven gir pålegg om kommuneplan En samordnet plan for virksomheten, samordning av den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske og kulturelle utvikling En plan som bygger på en realistisk vurdering av forventet utvikling og av de disponible økonomiske ressurser Løpende kommuneplanlegging – kommunestyret skal minst en gang hver valgperiode vurdere om det er nødvendig å foreta endringer i den samlede kommuneplanen En langsiktig og en kortsiktig del Langsiktig:  Samfunnsdelen - mål for utviklingen og retningslinjer for sektorenes planlegging  Arealdelen - forvaltning av arealer og andre naturressurser Kortsiktig:  Samordnet handlingsprogram for sektorenes virksomhet de nærmeste år med prioritering av oppgavene  Økonomiplan – sannsynlige inntekter, forventede utgifter og fordeling av ressurser

MANDAT Samkommunestyret 14. juni 2007: Utarbeide arbeidsnotat: Identifisere problemstillinger, visjoner og hovedmål ved gjennomgang av eksisterende overordna/strategiske plandokumenter  Danner utgangspunkt for kommuneplanarbeidet Delprosjektgrupper som skal:  Lage ”En levende beskrivelse 2020”/alternative ”Levende beskrivelser 2020” og en beskrivelse av hvordan de har kommet hit.  Beskrive satsingsområder, langsiktige mål og strategier for sitt delområde.  Enheter/virksomheter skal involveres i arbeidet.

forts. MANDAT Prosjektgruppe som skal: Lage endelig forslag til kommuneplanens langsiktige/strategiske del, med  forslag til visjon, overordna mål, langsiktige mål og strategier  forslag til ajourhold i forhold til statlige planer, fylkeskommunale planer og samfunnets behov  beskrivelse av hvordan kommuneplanen skal benyttes i kommunenes styringssystem  beskrivelse av rulleringsrutiner (vurdere endringer hver valgperiode) Involvering av innbyggere, næringsliv, lag og organisasjoner, myndigheter, kommunestyrene, samkommunestyret, driftskomiteen, plan- og utviklingskomiteen, ansatte og tillitsvalgte. Frist for endelige prosjektrapport 01.03.2008.

HENSIKTEN MED KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL Gjennomføre prosess hvor mulige fremtidsendringer studeres og vurderes slik at kommunene kan være forberedt når endringer kommer Planen innebærer langsiktige vurderinger som sikrer at valg vi tar i dag tar høyde for forventet utvikling fram i tid  feil valg låser mulighetene framover  hver million vi lånefinansierer i dag gir en årlig utgift på ca. 100.000 i driftsbudsjettet i 15-20 år framover Felles langsiktige mål og strategier samordner aktiviteten  sikre et best mulig tjenestetilbud og optimal utnyttelse av hver krone  manglende samordning gjør tilbudet dårligere og er dyrt for kommunen

KOMMUNENES PLAN- OG STYRINGSSTRUKTUR Kommunale planer skal være politikernes styringsverktøy. Fungerer de slik i dag? Status kommuneplanens samfunnsdel Verdal: Ingen gjeldende langsiktig kommuneplan, samfunnsdelen Levanger: Langsiktige kommuneplan, samfunnsdelen, vedtatt 27.09 00. Ikke revidert iht. plan- og bygningslovens bestemmelser. Status øvrige planer Levanger: Ca. 46 ulike planer Verdal: Ca. 45 ulike planer  I tillegg kommer andre typer utredninger

forts. KOMMUNENES PLAN- OG STYRINGSSTRUKTUR Status kommunenes plan- og styringsstruktur Fungerer ikke, pga. mangler samfunnsdel med langsiktige mål og strategier mange planer mangler vesentlige beskrivelser - prioritering, kostnader, oppfølgingsansvar, rullering m.m. flere planer på samme sektor uten samordnet prioritering, risiko for at den ene planen slår den andre i hjel mangler felles behandlingsrutiner for planer, risiko for at den ene planen slår den andre i hjel en ikke-håndterbar planmengde, f.eks. når økonomiplan skal utarbeides mengden plandokumenter gjør det vanskelig å ivareta rullering. Gir mange ”skuffeplaner”. - m.m.

SITUASJONSBESKRIVELSE Vi mangler i dag verktøy for å sikre at de valg som tas er langsiktige nok, og for å samordne aktiviteten! Dersom det skal ha en hensikt å utarbeide kommuneplanens samfunnsdel, så må først en plan- og styringsstruktur som fungerer på plass. For å få en plan- og styringsstruktur som fungerer, må det  ryddes  forenkles  og utarbeides helhetlige, felles rutiner!

NY PLAN-/STYRINGSSTRUKTUR

ÅRSHJUL

KOMMUNEDELPLANER

Forts. KOMMUNEDELPLANER

Forts. KOMMUNEDELPLANER

Forts. KOMMUNEDELPLANER

Forts. KOMMUNEDELPLANER

Forts. KOMMUNEDELPLANER

Forts. KOMMUNEDELPLANER Nyskapings- og utviklingsplan for Verdal og strategisk landbruksplan for Verdal går ut i 2007. Dette samtidig med at det skal lages felles kommuneplan for Levanger og Verdal, gir et behov for samordning av prosesser. Det tas sikte på å få på plass første del av en strategisk næringsplan i kommuneplanprosessen. Dvs. beskrive fremtidsbilder for Innherred 2020 og fokus-/satsningsområder for en Strategisk næringsplan.

ORGANISERING AV ARBEIDET MED SAMFUNNSDELEN

Forts. ORGANISERING AV ARBEIDET MED SAMFUNNSDELEN I tillegg kan det være aktuelt i involvere ungdomsskoler og videregående skoler ved hjelp av ungdomsrådene i Levanger og Verdal.