Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jevnaker kommune, May-Britt Nordli

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jevnaker kommune, May-Britt Nordli"— Utskrift av presentasjonen:

1 Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Planseminar Hadeland Jevnaker kommune, May-Britt Nordli

2 De grunnleggende oppgavene
Yte kommunale tjenester Drive samfunnsutvikling Være en lokalpolitisk institusjon Utøve myndighet Den folkevalgte kommunen har klart å håndtere stadig flere oppgaver uten å miste sin legitimitet og oppslutning. Det skyldes ikke minst at kommunesektoren har en god evne til å bearbeide ansvar, og samordne, prioritere og tilpasse ressursene og tjenestene til innbyggernes behov.

3 Kommunestyret bestemmer
Kommuneloven § 6: Ingen andre enn kommunestyret, samlet møte, kan ta avgjørelser på vegne av kommunen (Med mindre noe annet er sagt uttrykkelig i lov eller forskrift eller kommunestyret selv har delegert myndigheten videre, jf delegeringsreglement)

4 samfunnsdel og arealdel
Kommunal planlegging Planstrategi Planprogram Kommuneplan samfunnsdel og arealdel Handlingsdel Jeg skal innledningsvis går gjennom tre figurer for å illustrere kommuneplanlegging som prosess , koblingen mellom kommuneplan og øvrig styringsverktøy i kommunen og den røde tråden fra nasjonalt, via regionalt til lokalt nivå. Planstrategi er først og fremt en analyse og ryddejobb ift hvilke planer er det kommunen trenger. Planprogram skal si noe planprosessen, opplegg for medvirkning og hvilke problemstillinger som skal tas opp i planen. Kommuneplanen det det primære politiske mål og strategidokumentet. Handlingsdelen kan være integrert i kommuneplanens samfunnsdel og må kobles til økonomiplan/årsbudsjett.

5 Samfunnsdelen Skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier (politikkutforming ) Kommunen som samfunn Kommunen som organisasjonen Gir grunnlag for prioriteringer i arealdelen En god samfunnsdel er styrende og gir forutsigbarhet Kommuneplanens samfunnsdel skal ta stilling til langsiktige utfordringer, mål og strategier for kommunesamfunnet som helhet og for kommunen som organisasjon Skal samfunnsdelen i kommuneplanen ha noen funksjon, må den gi grunnlag for konkrete prioriteringer, og bidra til bedre helhetsløsninger og mer forutsigbare rammevilkår både for sektorenes virksomhet og for befolkningen. Samfunnsdelen skal også gi grunnlaget for prioriteringer i arealdelen, f.eks. knyttet til arealbehov for ulike funksjoner, valg av infrastruktur, boligpolitikk og næringspolitikk, kommunal service mv.

6 Jevnaker kommune, Navn Navnesen
VELG – hva er viktigst? Jevnaker kommune, Navn Navnesen

7 Jevnaker kommune, Navn Navnesen
Eks på tema Utvikling og vekst Levekår Bærekraftig utvikling Kommunens organisasjon Jevnaker kommune, Navn Navnesen

8 Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Smart city Jevnaker kommune, May-Britt Nordli

9 Jevnaker kommune, Navn Navnesen
Smart city??? Bruke teknologi til å løse stedets/byens uøkonomiske, sosiale og miljømessige utfordringer Eks: Involvering, inkludering, god infrastruktur, helse, grønn planlegging, energieffektivitet, transport og avfalls- håndtering Jevnaker kommune, Navn Navnesen

10 Kommune-administrasjon
Utredninger, analyser m.m. dialog Forslag Gjennomføring Paneler, rådslag m.m. Politikere og innbyggere

11 Systematisk innbyggerdialog
Omdømme Resultat Styringsprosesser Prinsipper for innbyggerdialog Dialogprosesser Kommunikasjonsprosesser Tilbakemelding, evaluering og forbedringer

12 Dialogprosessen: Hvordan delta?
Deltakertrappen Medbestemmelse Innflytelse Dialog Konsultasjon Informasjon Dialogprosessen: Hvordan delta?

13 Ikke for laaange prosesser
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli

14 Kommuneplanlegging Jeg skal starte litt med planstystemet
Jeg skal innledningsvis går gjennom tre figurer for å illustrere kommuneplanlegging som prosess , koblingen mellom kommuneplan og øvrig styringsverktøy i kommunen og den røde tråden fra nasjonalt, via regionalt til lokalt nivå. Planstrategi er først og fremt en analyse og ryddejobb ift hvilke planer er det kommunen trenger. Planstrategi erstatter krav om helhetlig relegering hvert 4. år Planprogram skal si noe planprosessen, opplegg for medvirkning og hvilke problemstillinger som skal tas opp i planen (plan for planen) Kommuneplanen det det primære politiske mål og strategidokumentet. Handlingsdelen skal være integrert i kommuneplanens samfunnsdel og må kobles til økonomiplan/årsbudsjett.

15 Økonomiplan/4-årlig handlingsdel
Planleggingshjulet Planprogram Planstrategi Økonomiplan/4-årlig handlingsdel Kommuneplan Samfunnsdel og arealdel Årsmelding Budsjett/-1-årig handlingsdel 4 - årshjul 1 - årshjul Kommunal planstrategi = strategi for kommuneplanarbeidet Kommunestyret skal minst én gang i hver valgperiode, og senest innen ett år etter konstituering, utarbeide og vedta en kommunal planstrategi. Planprogram. For alle regionale planer og kommuneplaner, og for reguleringsplaner som kan ha vesentlige virkninger for miljø og samfunn, skal det som ledd i varsling av planoppstart utarbeides et planprogram som grunnlag for planarbeidet. Planprogrammet skal gjøre rede for formålet med planarbeidet, planprosessen med frister og deltakere, opplegget for medvirkning, spesielt i forhold til grupper som antas å bli særlig berørt, hvilke alternativer som vil bli vurdert og behovet for utredninger. Kommuneplanen revideres helt eller delvis. Dette avhenger av når man reviderte sist og endringer i overordnede premisser, f. eks ny politisk sammensetning. Kommuneplanens handlingsdel kan med fordel være en del av økominplanen. Dette krever at høringsfrist/offentlig ettersyn må synkroniseres.

16 18.09.2018 Jevnaker kommune PERIODEMÅL 2017 MÅLEINDIKATOR RES 2017
RES 2017 Oppgradering av sentrumsgatene i tråd med vedlikeholdsplanen Utført/ikke Initiere bygging/utbedring av Jevnaker brygge og Verkebrygga Utarbeide og vedta skiltplan Jevnaker kommune


Laste ned ppt "Jevnaker kommune, May-Britt Nordli"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google