Demensteam Lier Kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
78 (18,2 %)* kommuner har egen demensplan
Advertisements

Demensplan 2015 Den gode dagen.
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Hege Rismoen Kort om Elverum kommune  innbyggere  implementerte system for IP 2005  alle fagavdelinger har et ansvar  systemkoordinator.
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse
video.
Hvor ble det av forebygginga?
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Status for iverksetting av velferdsteknologi i Helse og omsorg
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
ReSonare  Fra 2005 til i dag…… 2005: Hovedprosjektet avsluttet 2006: Overgangsprosjekt 2007: Overgangsprosjektet – LMS 2008: Prosjektet forlenges.
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Tilbud til mennesker med Huntington sykdom i Norge
Hva kan KS bidra med for at kommunene skal sikre bruker- representantene relevant opplæring? Spesialrådgiver Liv Kaatorp, KS Hedmark og Oppland.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Presentasjon av NKS Kløveråsen Fylkesårsmøte 2012
Demens og eldre innvandrere
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Bjørg Landmark og Sissel Eriksen. 9. november 2010
KØH Døgnopphold Østre Agder
Hva betyr de politiske føringene for ergoterapeuters prioriteringer? Møteplass: Allmennhelse 14.- mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Dagens tjenester til personer med demens i Asker kommune
Demens omsorg Bærum kommune
Arbeid i andres hjem + Arbeidsmiljøet når du jobber der
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
Lov om helsetjenesten i kommunene
DEMENSFYRTÅRN LOFOTEN Berit Mosseng Sjølie Prosjektleder
Veien videre for den slagrammede
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Et utfordrende - men spennende samarbeid mellom pårørende og helsepersonell Offentlige dokumenter om samarbeidet ml helsepersonell og pårørende v/Hanne.
Samhandling Tilbudet til barn og unge Seksjon for habilitering v/ seksjonsleiar Solveig Glærum.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
Pårørendesatsingen Kari-Ann Baarlid
Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforeninger
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Oppfølging av praksiskonsulentordningen i Helse Sør-Øst Vegard Høgli, fagsjef Helse Sør-Øst RHF Bente Thorsen, fastlege, praksiskoordinator Oslo universitetssykehus.
Demensdagene Asker og Bærum 2009
Oslo kommune Helseetaten Geriatrisk ressurssenter
Oppfølging av Stortingsmelding nr 35 – Hva med tannpleierne?
3 år igjen, - Når vi målene i Demensplan 2015?. Når demensplanen er gjennomført i 2015 SKAL: ”Framtidens omsorgsutfordringer står på dagsorden i kommuneplan.
Erfaringer gjennom 10 år v/fagkonsulent Elen F. Bogstad og
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
Interkommunalt fagnettverk demens 17.sep Tentativt program Kl – 09.55Velkommen med praktisk informasjon om dagen v/Vigdis Kl – 10.30Informasjon.
Lovgrunnlag Historikk Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd
BESTILLERKONTORET Pårørendeskole
Etikk i Haugesund Kommune
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Demensomsorgens ABC.
Innledning – om samhandlingsreformen og endringer i helselovgivningen
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Pasientforløp alkohol
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Helhetlige og langsiktige hensyn i politiske vedtak om velferdstjenester NIBR-rapport 2008:27 Elin Kittelsen, Jan Erling Klausen og Erik Nergaard.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk rådgiver,
Sem, februar, 2010 Utviklingsprogram om ”Yngre personer med demens”
KVALITETSPOLITIKK for Rehabiliteringsklinikken
Nasjonalt Kompetansesenter for Svangerskap og Revmatisk sykdom
Utskrift av presentasjonen:

Demensteam Lier Kommune Presentasjon Demensteam Lier Kommune Wiebke Henriksen Ergoterapeut Demensteam Lier Kommune Lampelandkonferansen, sept. 2011 Jeg heter Kjersti Hennum og er koordinatorsykepleier i Demensteamet. Startet som prosjekt i 2005 men er nå etablert. Live var med i prosjektet det første halvåret men måtte kaste inn håndkle da hun ble gravid. Det er en stor glede at hun nå får være med å gjennomføre denne dagen og prosjektet Et godt liv – livet ut!! Lier har blitt en foregangskommune innen demens. Er modellkommune når det gjelder tiltak rette mot pårørende som er et av fokusområdene i Omsorgsplan 2015. Andre satsingsområder der er: utredning av demens, dagtilbud. Dette er de tre områdene hvor det foregår prosjekter. Demensplan 2015 legger noen føringer til hvordan Demensomsorgen skal være fremover og i følge den ligger vi i Lier godt ann. Men det er mange og viktig utfordringer videre, blant annet dagsenter og botilbud eller heldøgns omsorg Vi blir kontaktet av andre kommuner som for eksempel Nittedal og Hole – de har vært på besøk hos oss for å få informasjon om hvordan vi jobber. Vi er også med i følgende prosjekter: DESEP studien som ser på hvilken effekt antidepressiva og antipsykotika har på personer med demens. Demens i familien 2 som ser på hvilke effekt det har for pårørende og personene med demens å få kunnskaper om demens og ekstra oppfølging. Ingun Ulstein som har videreført demens i familien 1 som hun fikk Leon Jarnes pris for.

Bakgrunnstall: 71 000 personer som har en demenssykdom i Norge i 2011 Tallet vil øke pga økningen i antall eldre i befolkningen. Antagelig vil antallet personer med demens fordobles fram mot 2035 til 2040 (Engedal og Haugen 2009, Helse- og omsorgsdepartementet 2007). I tillegg vil mange pårørende berøres av sykdommen, personer med demens har i gjennomsnitt minst fire nære pårørende, dette betyr at over 350 000 personer er direkte berørt av sykdommen i Norge. Rundt 60 prosent av personene med demens bor i eget hjem, I de kommunale helse- og omsorgstjenestene er personer med demens den største brukergruppen. Opp mot fire av fem beboere i sykehjem har en demenssykdom (Engedal og Haugen 2009, Helse og Omsorgsdepartementet 2007, Helsedirektoratet 2007)

Forankring: I kommunehelsetjenesteloven § 1-3 nr. 2: "Kommunens helsetjeneste skal omfatte følgende oppgaver: Diagnose og behandling av sykdom, skade eller lyte". I forskrift om kvalitet i pleie og omsorgstjenestene nr 792: § 3: ”Oppgaver og innhold i tjenestene : skal kommunene sikre et system av prosedyrer som søker å sikre at brukerne får nødvendig undersøkelse og behandling, rehabilitering, pleie og omsorg tilpasset den enkeltes tilstand”

Nødvendig helsehjelp …handler om at kommunen sikrer tjenester til dem som trenger tjenester til enhver tid – At grunnleggende behov ivaretas – Individuell tilrettelegging – Brukermedvirkning – Kontinuitet og forutsigbarhet i tjenesten Kommunehelsetjenesteloven § 2-1, sosialtjenesteloven § 4-3, kvalitetsforskriften § 3 og Ik forskriften § 4

Demensteam i Lier Kommune Politisk vedtak i 2004 om kompetansesenter for demens 2005 oppstart demensteam med en sykepleier stilling, prosjekt 2007 utvidelse med en ergoterapeut stilling, fast tilbud Demensplan 2015: Lier var modellkommune i forhold til pårørendearbeid: pårørendeskole, samtalegruppe,individuelle samtaler På nasjonal basis: - ”Den gode dagen”. Demensplanen er en delplan av St. meld. nr. 45 (2005-2006) ”Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer” - 3 årig utviklingsprogram, oppdrag fra Helsedirektoratet, Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse: Utredning og diagnostisering Nasjonal kartlegging 2007 Bidra til at nye demensteam etableres 2008-09 Ny nasjonal kartlegging i 2010

Demensteamets oppgaver: Bistå legen med utredningen som grunnlag for diagnostisering Bistå i vedtaksprosess ved behovsvurdering, tjenestetildeling Undervise og veilede pårørende og annet helsepersonell

..hos brukeren: Foretar hjemmebesøk,kartlegge, utrede Innhente komparentopplysninger Tilbyr pårørendesamtaler Gir råd og veiledning Er behjelpelig med å finne de rette hjelpemidler

..for pårørende og andre berørte: Spre kunnskaper om demens Informerer om kommunens tjenestetilbud Er behjelpelig med å søke om tjenester Betjener Demenstelefonen 97 48 68 36 alle hverdager fra kl 09.00 – 15.30

Kjersti Hennum Sykepleier, 97 48 68 36 kjersti.hennum@lier.kommune.no Wiebke Henriksen Ergoterapeut, 90 03 72 74 wiebke.henriksen@lier.kommune.no