Spørsmål om tid 11-02-13 Idunn Seland En studie av arbeidsbetingelser og tidsbruk for ledere av skoler og sykehjem NIFU-rapport 18/2012, i samarbeid med.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Advertisements

Norsk Skolelederforbund
Forventninger og videre arbeid…...
Vurdering for læring V/ Trude Slemmen Wille
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
| Veien til egen bolig NFU's konferanse 13. november 2007 | 1 Statusrapport om utviklingshemmedes levekår, tjenestetilbud og rettssikkerhet.
STRATEGIKART SKOLE Kunnskap og glede, Mykje er stedet!
Rektoropplæring Gardemoen Hanne Jahnsen
Lederperspektiv på prosjektet, Framtida nå, les og forstå
Sektoranalyse av private høyskoler NPHs nettverkskonferanse, 11. oktober 2007.
Fafo Nettverk for kompetanseutvikling 22. oktober 2004 Forskningsstiftelsen Fafo Anna Hagen.
Dialog mellom Jens Garbo og Jan Sivert Jøsendal. Ledelse der kjernevirksomheten realiseres • Hva er den gode utdanningsledelse? Det er hensiktsmessig.
Skolelederundersøkelsen 2008
Bruker- og medarbeiderundersøkelser 2012 – Tilnærming, hovedkonklusjoner og resultater KONGSVINGER KOMMUNE.
Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester og ABC-satsning
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Arbeidstid for undervisningspersonalet i skolen KURS ATV-VGO , Rica Grand, Tromsø Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø.
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
Ungdomstrinn i utvikling
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Velkommen til fagsamling i klasseledelse 26/9-13
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Skolen – en kommunal virksomhet
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Nasjonale prøver.
NTNU Noen administrative utfordringer.
Strategi for NRK Norges viktigste kilde til ny forståelse og felles opplevelser.
SYKEHUSUNDERVISNINGEN ”…en ordentlig skole, men ingen vanlig skole…” Mål: Å skape et positivt læringsmiljø som gjennom trygghet, trivsel og mestring.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Nordredkonferansen 2012 Erfaringer
Allmøte USIT 18. oktober Saksliste Internt handlingsrom (IHR) USIT 3.0.
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Vurdering for læring Oppstart januar 2015.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Vurdering og læring - hva kan vi lære av internasjonale komparative studier?
Miljøfyrtårn i Troms fylkeskommune Kjetil Kleveland, 30.oktober 2014.
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
KS skoleeiernes organisasjon og politisk aktør Innlegg v direktør Eva Lian Skoleeiermøte i Troms 25.januar 2010.
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
LÆRENDE NETTVERK - KØBENHAVN 2008 REKTORUNDERSØKELSEN 2007 Erik Eliassen, LU/HVE Jan Sivert Jøsendal, ILS/UiO Ola Erstad, PFI/UiO.
Haugalandet 2015 – 2017 skolebasert kompetanseutvikling
NSF Østfolds fylkesmøte 25.(-26.) mars 2015
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
KLASSELEDELSE MI-teorien og læringsstiler
Enhet skole Hemnes kommune Strategisk plan
Skoleeierrollen - et samspill mellom politisk, administrativ og faglig ledelse.
Prioritering av lederoppgaver i grunnskolen av Ole Wiig En presentasjon av hovedtrekk i Kommunerevisjonens Rapport 19/2006. Kultur- og utdanningskomiteen.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Kartlegging av skolens praksis. I hvor stor grad mener du at lese- og skriveopplæringen ved din skole kjennetegnes av at lærerne: 1. … motiverer og engasjerer.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Skranker i arbeidslivet
30 år med tidsbruksundersøkelser – finner vi svarene
HiSF og pedagogisk entreprenørskap
Teamsammenseting i forbedringsarbeid
Rapport: Å ville utvikle skolen
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Skolebasert kompetanseutvikling
KS Utredning og Dokumentasjon
Kommunens videre planer for satsingen Skoleeiere og skoleledere jobber sammen Workshop Ungdomstrinn i utvikling Pulje 4, 1. samling Våren 2016.
Profesjonelle læringsfellesskap
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Skolebasert kompetanseutvikling
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Verdier og visjon i nye Stavanger
Utskrift av presentasjonen:

Spørsmål om tid Idunn Seland En studie av arbeidsbetingelser og tidsbruk for ledere av skoler og sykehjem NIFU-rapport 18/2012, i samarbeid med NTNU Samfunnsforskning

Problemstillinger Hvordan skiller arbeidsbetingelsene for skoleledere seg fra arbeidsbetingelser for kommunale sykehjemsledere? Hva kjennetegner arbeidsbetingelsene for norske skoleledere sammenlignet med skoleledelse i internasjonale studier? Hva virker inn på skolelederes opplevelse av tid til og prioritering av det pedagogiske arbeidet?

3

Fellestrekk skoleledere/sykehjemsledere De aller fleste arbeider mer enn vanlig arbeidsuke, og enkelte arbeider betydelig mer enn en vanlig arbeidsuke. De færreste skoleledere driver undervisning/ de færreste sykehjemsledere er involvert i pasientbehandling. Både skoleledere og sykehjemsledere sier at de er sterkt engasjert i faglig utviklingsarbeid. Alle informantene i undersøkelsen sier at de ønsker mer tid til faglige ledelsesoppgaver (skoler: pedagogisk ledelse/sykehjem: kompetanseheving hos ansatte). Både skoleledere og sykehjemsledere oppgir at det er viktig for dem å være ”tett på” ansatte i arbeidshverdagen. Mange av informantene i undersøkelsen forteller at kontordøra deres som regel er åpen for de fleste typer henvendelser. Både skoleledere og sykehjemsledere sier at de opplever glede, stolthet, inspirasjon og entusiasme knyttet til jobben

Forskjeller skoleledere/sykehjemsledere Skoleledere og sykehjemsledere viser ulik strategi for faglig ledelse av personalet. Skoleledere og sykehjemsledere har ulike ambisjoner for kontakt med brukerne (elever/foresatte – pasienter/pårørende). Skoler og sykehjem gir ulike institusjonelle rammebetingelser. Sykehjemslederne viser i større grad enn skolelederne til at de må prioritere mellom og velge bort/delegere oppgaver. Rektorene opplever å ha noe mer frihet enn sykehjemslederne i prioriteringen av oppgaver. Sykehjemslederne oppgir at de har noe mindre kontakt med det kommunale eiernivået enn hva skolelederne har. Sykehjemslederne oppgir at de bruker noe mer tid på dokumentering og rapportering enn hva skolelederne gjør

Hovedforskjell? ”…rektorene i større grad lar seg ”absorbere” av hele organisasjonen de leder, mens en strategi hos flere sykehjemsledere handler om å definere og delegere ansvar mellom sine ansatte slik at det blir større avstand mellom brukerne av institusjonen og den øverste lederen.”

Nye spørsmål om tid Hvordan kan administrative oppgaver fordeles nedover eller oppover i organisasjonen? Hvordan kan rapporteringskravene reduseres? Hvor viktig er det at rektor må være tett på elevhverdagen i skolen? Hvordan kan man styrke evnen til å prioritere eller delegere oppgaver? Hva med rektorene som ikke er glade i jobben sin? Hvordan skape økt handlingsrom i rektorstillingen?