Fagskoleutdanning for å sikre relevant arbeidskraft i virksomheten.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Advertisements

Rapportering til Lånekassen
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Informasjon fra Nasjonalt Utvalg for Teknisk Fagskoleutdanning
U TDANNING OG FORSKNING AV BETYDNING FOR SAMHANDLINGSREFORMEN Marianne Hedlund, dekan ved Helse- og sosialfag, HiT.
Seminar 1. juni 2011 Norges Kreative Fagskole Avdelingsdirektør Joar Nybo Database for statistikk om fagskoleutdanning.
Etikkutvalg for fagskolen
Utdanning for velferd Ekspedisjonssjef Toril Johansson.
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Der fagmiljøene møtes og kompetansen foredles Fagskolekonferanse Radisson Royal Garden Trondheim 16-17/9 Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Fylkeskommunenes forvaltningsansvar
Føringer for fagskolen i Karlsenutvalget NOKUT-konferansen 5. mai 2009 Rolf Jørn Karlsen.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Om skole og næringslivssamarbeid
INNHOLDSFORTEGNELSE ‣ 1 – Nasjonalt Fagskoleråd ‣ 2 – Om fagskolen ‣ 3 – Om fagskolen ‣ 4 – NOKUT ‣ 5 – NIFUs Kandidatundersøkelse 2012 ‣ 6 – NIFUs Kandidatundersøkelse.
Redigert presentasjon til rådgivernettverksmøte INVEST, vår 2013 F agskoleinfo på karrieresenterets hjemmeside:
Implementering av kvalifikasjons- rammeverket og nye bestemmelser Bergen 7. mai 2013 v/ ass. avdelingsdirektør Bjørn R. Stensby og seniorrådgiver Ine Andersen.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
VOFO, Frokostmøte 26. november 2008
Hvordan kan kvalitet i utdanningen dokumenteres? Samlingen angående forberedelse og videre prosess ved etableringen av Database for statistikk om fagskoleutdanning.
Konferanse om fagskoleutdanning
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
Redigert presentasjon til rådgivernettverksmøter i N-T vår 2013 F agskoleinfo på karrieresenterets hjemmeside:
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
Fagskoleutdanning i helse og sosialfag Nasjonale retningslinjer –Opptak –Planer –Vurdering –Dokumentasjon Læreplanarbeidet –Status og utvikling.
Orientering om felles rammer og innhold i fagskoleutdanningen i helse- og sosialfag Aud Larsen Leder NUFHS.
Satsing på utbygging av fagskoleutdanning innenfor helse- og sosialfag Statssekretær Ellen B. Pedersen Bodø 14. mai 2009.
Siste nytt fra NUFHS (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og sosialfag) Aud Larsen leder.
Siste nytt fra NUFHS (Nasjonalt utvalg fagskoleutdanning i helse- og sosialfag) Aud Larsen leder.
Database for statistikk om høgre utdanning - Fagskoledata - RFF årskonferanse, Bergen mai 2013 Maren Saxe, rådgiver DBH-F.
Frihet Trygghet Handlekraft Bergen Offentlig fagskole konferanse.
Regjeringens mål med fagskolesektoren Statsråd for forsknings- og høyere utdannings Tora Aasland 5. mars 2009.
Fagskolekonferanse om kodeverk og rapportering Værnes SSBs bruk av data – hva og hvorfor Rita Aanerud, Statistisk sentralbyrå.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Rapportering for god fagskolestatistikk - - utfordringer og forventninger Informasjonsseminar for styreledere 1. juni 2011 v/Norges Kreative Fagskole Innlegg.
Nasjonalt Fagskoleråd Aud Larsen nestleder. Nasjonalt fagskolråd Initiert av KD Etablert april 2010 Første møte i desember 2010 Partssammensatt.
 TEMA: FAGSKOLEN SOM KOMPETANSEHEVENDE TILTAK I HELSE- OG OMSORGSTJENESTENE  I hvilken grad er fagskoleutdanning kjent for arbeidslivet (arbeidsgivere.
Fagskoleutdanning - seminar om fylkeskommunenes forvaltningsansvar 5.april 2011.
1 Årskonferansen for fylkeskommunale fagskoler 2008 Nasjonale planer, hvorfor det ? v/fylkesopplæringssjef i Oppland, Jørgen Skaug.
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
LUB og nasjonale planer
STYRKET KONTAKT MELLOM FUP OG FAKULTETENE Kort orientering vedrørende utvidet universitetspedagogisk konsultasjon Møte i studiekomiteen 8. desember.
Fagskoleutvalget André Kristiansen Fagskoleutvalget, sekretariatet 22. september 2014.
Nye nasjonale fagspesifikke planer
Foto: Jo Michael Hvordan arbeider Fagskolerådet – saker? Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO avdeling Kompetanse/leder av Nasjonalt Fagskoleråd Årkonferanse.
Samveiledning, cotutelle, utveksling eller fellesprogram:
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
HELHETLIG OPPLÆRINGSLØP- bedre gjennomføring i videregående skole
Helse- og velferdstjenestene: Kompetansebehov og utfordringer for UH-sektoren – innledning ved dekan Kjell Ivar Iversen, Avdeling for pedagogikk og sosialfag,
BARNE- OG UNGDOMSARBEIDERFAGET. Barne- og ungdomsarbeiderfaget er en fagutdanning innenfor videregående opplæring. Fagløpet er to år på videregående skole.
Kompetanseplaner - hva har det med oss å gjøre? - hva er det?
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Utfordringer for yrkesfagene Kompetanseutvikling - livslang læring (fagopplæring, fagskole, høyere utdanning, læring i arbeidslivet) 1.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Vilkår for læring i kommunene – En kartlegging av 4 arbeidsfelt Pleie og omsorg 1.
1 Livslang læring. Samhandling hele livet Etter LO-kongressen 2013: ”Lik rett til livslang læring er et grunnprinsipp i LOs utdannings- og kompetansepolitikk,
1 Nordland fagskole i helse- og sosialfag «Fagskoleløftet»
Seksjonskonferanser 2007 Seksjon helse og sosial.
Utdanning for velferd 1. 2 Mål om å videreutvikle de helse- og sosialfaglige utdanningene på alle nivåer. Flere store reformer er begrunnelsen og bakgrunnen.
Forvaltningsreformen – Konsekvensene for fagskolene Fagopplæringssjef Gunnar Pedersen.
Utdanningslinja Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland Kommunalkonferansen 2009.
Forum for Fagskoler studenter ved private fagskoler i 50 fagskoler over hele landet Skoler med yrkesrettet utdanning innen IKT, teknologi, design,
Om Nasjonal kompetansepolitisk strategi
Fagforbundet Vest-Agder
Fagskolen Karrierevei for yrkesfagene
Nestleder Nasjonalt fagskoleråd
Utskrift av presentasjonen:

Fagskoleutdanning for å sikre relevant arbeidskraft i virksomheten.

Fagskoleutdanninger kjent? I Fagforbundet? I kommunene? I ”utdanningskretser”? Blant ”folk flest”?

Fagskoletilbudene må bli mer kjent, brukt og anerkjent. Noen eksempler på det motsatte: Fagforbundet har medlemmer og tillitsvalgte som av ulike årsaker blander Fagskole utdanningene med fagopplæringa. For å ta oss sjøl først….. Vi også har en jobb å gjøre.

Fagskoletilbudene må bli mer kjent, brukt og anerkjent. Fafo-rapport 2011:36 Har vi lærefag som er relevante for kommunesektoren? Pleie- og omsorgssjefer og oppvekstsjefer ble spurt om sitt kjenneskap til fagskoletilbud. Funn: Det er begrenset kjennskap til fagskoletilbud. Naturlig nok minst kjennskap blant oppvekstsjefer, siden tilbudene og læreplanene er få. Det har nå blitt laget en anbefalt nasjonal læreplan for oppvekst med vekt på spesialpedagogikk. Så det går framover, og det har blitt signalisert fra myndighetene at det er ønskelig med flere tilbud også innafor oppvekst.

Fagskoletilbudene må bli mer kjent, brukt og anerkjent. Fafo-rapport 2011:36 forts.: Likevel hevder 60% av pleie- og omsorgssjefene at fagskoletilbud i dag i meget stor eller ganske stor grad bidrar til å dekke egen kommunes behov for arbeidskraft og kompetanse innenfor sektoren.

Fagskoletilbudene må bli mer kjent, brukt og anerkjent. Helsedirektoratets rapport (notat) om behov for ”samfunnskompetanse” i kurs- og utdanningstilbud i forbindelse med Samhandlingsreformen (notatet handler om nødvendig basiskompetanse om folkehelse): - ingenting om fagskole - heller ikke om fagopplæring…. Altså: flere må skjerpe seg for å sette fagskole på dagsorden.

Fagskoletilbudene må bli mer kjent, brukt og anerkjent. Fagforbundet forvalter en god stipendordning for medlemmene. En uformell opptelling viser at få søker stipend til fagskoleutdanning. Det kan også forhandles med arbeidsgiver Vedrørende ulike ordninger

Fagforbundet ønsker/arbeider for: Flere yrkesrelevante fagskoletilbud for medlemmene. Forutsigbar og god finansiering av fagskoletilbudene. Avklaring av fagskolepoeng. Åpne utdanningsveier. Å bidra i planlegging og utforming av tilbud . Å fremme kjennskap til fagskoletilbudene. Holde politikerne i ånde om fagskolene/minne om. Sikre NOKUT ressurser til å gjøre jobben sin. Fagbrev for opptak. Gode videreutdanningsmuligheter på fagskole. NOKUT må ha nok ressurser til både å holde en jevn takt i godkjenningsarbeidet med nye tilbud, og de må også ha nok ressurser til å kontrollere kvaliteten i tilbudene, de må kunne sjekke om godkjenningene står seg over tid.

Dette er tre sentrale dokumenter som alle har handlet mye om fag- og yrkesopplæringa, men som også har handlet om fagskolen. Det er Karlsen-utvalgets utredning og meldingene til Stortinget som het Utdanningslinja og På rette vei, så kan vi si… (til neste bilde:::

Karlsen og Utdanningslinja: På rett vei? Det jobbes fortsatt med oppfølging av Fagopplæring for framtida og Utdanningslinja ,og nå også På rett vei. Ting tar tid, og i samme slengen er det naturlig for oss å nevne Stortingsmeldinga som het Utdannings for velferd. Den skal også følges opp i et bredt perspektiv.

Utdanning for velferd Mål om å videreutvikle de helse- og sosialfaglige utdanningene på alle nivåer. Flere store reformer er begrunnelsen og bakgrunnen for dette.

Utdanning for velferd Nye kompetansekrav i møte med brukere krever endrede utdanninger. Flere brukere trenger bistand fra flere tjenester og yrkesgrupper. Her vil Fagforbundet peke på at det også i stor grad er viktig å samhandle på tvers av yrkene for å få til best mulig tjenester. Kommunene trenger flere fagarbeidere og fagarbeidere med spesialisering å fagskolenivå. Her har fagskolene en unik sjanse til å svare på behov i arbeidslivet.

Utdanning for velferd Flere samspill skal styrkes mellom: utdanning og arbeidsliv de ulike utdanningene de ulike utdanningsnivåene utdanning, forskning og tjenesteutøvelse

Forskning Endelig! Tilstandsrapport . NOKUT om praksis i fagskoleutdanningene. NIFU: Fagskoleutdannede – hvem de er og hvor de går. (Rapport 31/2012) Statistikk Det har som alle vet, vært forsket lite på fagskoleområdet, men noe er i ferd med å skje, og fagforbundet tror dette er nødvendig for utvikling av fagskoletilbudene, kvalitet i studiene og for å plassere fagskolen bedre inn i utdanningssystemet.

Fagforbundet krever - at partene i arbeidslivet sikres representasjon i utvalg, arbeidsgrupper, referansegrupper, styrer med mer. - og særlig Fagforbundet… Fagforbundet må: Arbeide tydeligere politisk og blant medlemmene og de tillitsvalgte for å fremme kjennskap og anerkjennelse av fagskoletilbudene.

Fagskolen trenger mer enn et komplett sett av statsbudsjettet Sånn ser et komplett sett av statsbudsjettet i papirformat ut! Fagskolen trenger et godt forutsigbart finansieringssystem. Utvalget får en spennende, men utfordrende oppgave med å finne fram til dette.

Studentenes forberedelse til yrkeslivet. Koblingen til arbeidslivet, den yrkesrettede kompetansen fagskoleutdanningene leder fram til , er en mulighet som ikke er godt nok utviklet og brukt! Studentenes forberedelse til yrkeslivet.