Lov om helsetjenesten i kommunene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidsmiljøutvalget (AMU)
Advertisements

Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Ny lov om folkehelsearbeid
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
AVLASTNING Melhus
Opplæring for representanter i skolemiljøutvalget
Brukermedvirkning og pasientmakt
KOMMUNELEGEFUNKSJONEN
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Tilpassede helsetjenester
Vegen videre…. Tore W. Topp MBO 2012.
Eldrerådskonferansen mai 2013 FOLKEHELSE GÅR IKKE UT PÅ DATO!
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Ny lovgivning – helse- og omsorgstjenesteloven Signe L
Arbeid i andres hjem + Arbeidsmiljøet når du jobber der
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:
Helsedirektoratets forventninger: Hvor bør kommune- og spesialisthelsetjenesten være i 2015? Sykepleierforbundets fagseminar om forebyggende helsearbeid.
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Demensteam Lier Kommune
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Kristiansand ,8 og senere I gymsal I klassen I grupper.
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Rehabilitering og juss
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
Barn som pårørende.
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Møte med miljørettet helsevern i Akershus,
Miljørettet helsevern - hvordan kan helse- og avfallsetater i kommunene samarbeide Arild Øien Rådgiver i Helsedepartementet.
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
HANDLINGSPLAN FOR MENNESKER MED FUNKSJONSNEDSETTELSER Oslo kommunes handlingsplan for mennesker med funksjonsnedsettelser Prioriterte innsatsområder.
Tromsø kommunes hemmelige tjenester….
Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Rett til helse- og omsorgstjenester
Samhandlingsreformen – pårørendes stilling, muligheter og begrensninger 21. April 2012, Helsfyr, Oslo av Alice Kjellevold.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
©Helsevernetaten Bergen kommune Hvilken rolle og hvilket ansvar har helsevernetaten ved denne type branner? Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
copyright kjellaug johannessen
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Overskrift her Tekst, figur, bilder etc.. Kommunens ansvar Helsestasjoner Skolehelsetjeneste Allmennlegetjenesten Pleie/omsorgstjeneste Miljørettet helsevern.
En pasient / tjenestemottaker Den ”påstått hjelpetrengende” → Pasientrettighetsloven § 1-3, a (om hvem som anses som pasient i helselovgivningens forstand)
Dårlig luftkvalitet, en utfordring for helse- myndighetene Bedre byluft forum 28. april 2011 Anders Smith, seniorrådgiver/lege.
| Tema for presentasjonen | 1 Arbeid med statistikk i forhold til psykisk helse- og rusarbeid ved Helsedirektoratet.
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Samfunnsmedisin – arbeidsfelt og oppgaver Befolkningsrettet virksomhet Sikring av miljøet Politisk administrativt arbeid Samfunnsmedisin er en del av helsetjenesten.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Pasient- og brukerrettighetsloven kap. 4A
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
Helsetjenesten i Norge og Nord-Trøndelag Førsteårsstudenter sykepleiefaget Nord universitet, Levanger 26. september 2017.
Helsetjenesten i Norge og Nord-Trøndelag Førsteårsstudenter sykepleiefaget Nord universitet, Namsos 5. oktober 2017.
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Utskrift av presentasjonen:

Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 19.desember 2003 Utarbeidet av Sissel Eeg-Larsen

Helsetjenestens formål (§ 1-2) Fremme folkehelse og trivsel og gode sosiale og miljømessige forhold Søke å forebygge og behandle sykdom, skade eller lyte Spre opplysning om og øke interessen for hva den enkelte selv og almenheten kan gjøre for å fremme sin egen trivsel og sunnhet og folkehelsen

Kommunens oppgaver (§ 1-3) Helsefremming og sykdomsforebygging Diagnostisering og behandling Medisinsk habilitering og rehabilitering Pleie og omsorg Hjelp ved ulykker og andre akutte situasjoner

Deltjenester kommunen SKAL sørge for (§ 1-3) allmennlegetjeneste, herunder en fastlegeordning legevaktordning fysioterapitjeneste sykepleie, herunder helsesøstertjeneste og hjemmesykepleie jordmortjeneste sykehjem eller boform for heldøgns omsorg og pleie medisinsk nødmeldetjeneste transport av behandlingspersonell

Deltjenester kommunen KAN ha (§ 1-3) Ergoterapi Bedriftshelsetjeneste

Forebyggende tiltak organiseres som (§ 1-3) miljørettet helsevern helsestasjonsvirksomhet helsetjenester i skoler opplysningsvirksomhet helsetjenester for innsatte

Planlegging av helsetjenesten i kommunene (§1-3a og1-4) Kommunen SKAL planlegge, organisere og legge forholdene til rette for at kommunen kan oppfylle fastsatte krav Kommunen SKAL til enhver tid ha oversikt over helsetilstanden i kommunen Helsetjenesten SKAL foreslå helsefremmende og forebyggende tiltak Kommunen SKAL medvirke til at helsemessige hensyn blir ivaretatt av andre offentlige organer

Befolkningsutviklingen (Fra Samfunnsspeilet 2/94) 1990 2020

Epidemiologi

Helseproblemer i forhold til å være enslig og å leve i parforhold (Samfunnsspeilet 1/96)

Organisasjon, ledelse, administrasjon Kommunen kan pålegge helsepersonell å gi opplysninger til planlegging, styring og utvikling av helsetjenesten (§3-4) Kommunelegen skal være medisinsk-faglig rådgiver for helsetjenesten (§3-5) Kommunelegens råd skal alltid følge saken når kommunen behandler saker om miljørettet helsevern, smittsomme sykdommer og helsemessig beredskap (§3-5) Ved ulykker og andre akutte situasjoner som forårsaker ekstraordinær pågang av pasienter, kan kommunen pålegge helsepersonell som tjenestegjør i kommunen å utføre nærmere tilvist arbeid (§3-5)

Rett til helsehjelp (§2-1) Enhver har rett til nødvendig helsehjelp i den kommune der han eller hun bor eller midlertidig oppholder seg

Rett til helsehjelp (forts..) §2-1 Helsetjenesten skal gi den som søker eller trenger helsehjelp de opplysninger vedkommende trenger for å ivareta sin rett, og se til at det ikke påføres unødig utgift, tap, tidsspille eller uleilighet. (Forvaltningsloven gjelder ikke for vedtak her)

Rett til helsehjelp (forts..) §2-1 For vedtak om hjemme-sykepleie og vedtak om tildeling eller bortfall av plass i sykehjem eller boform for heldøgns omsorg og pleie gjelder likevel forvaltningslovens regler

Rett til helsehjelp (forts..) §2-1 Er det flere som samtidig søker en tjeneste det er knapphet på, regnes de likevel ikke som parter i samme sak, og en søker som mener seg forbigått, kan ikke klage over at en annen har fått ytelsen.

Rett til helsehjelp - fastlegeordningen §2-1a Rett til å stå på liste hos lege med fastlegeavtale, gjelder også asylsøkere og deres familie når de er medlem av folketrygden Rett til å skifte lege inntil to ganger i året Rett til å få en ny vurdering av sin helsetilstand hos en annen lege med fastlegeavtale

Rett til helsehjelp §2-2 Barn har rett til nødvendig helsehjelp også form av helsekontroll i den kommunen barnet bor eller midlertidig oppholder seg Foreldre plikter å medvirke til at barnet deltar i helsekontroll

Samarbeid Kommunen kan samarbeide med privat organisasjon o.l. (§1-4) Kommunen skal samarbeide med fylkeskommune, regionalt helseforetak og stat (§1-4) Departementet kan påby samarbeid mellom kommuner (§1-6) Helsepersonell skal samarbeide med sosialtjenesten i klientsaker (§6-6a)

Opplæring - utdanning Kommunen plikter å medvirke til undervisning og praktisk opplæring av helsepersonell (§6-1) Kommunen skal sørge for at dens ansatte helsepersonell får påkrevet videre- og etterutdanning (§6-2) SYKEPLEIEFAGET ER ALLSIDIG OG UTFORDRENDE!!

Miljørettet helsevern (§ 4a-1) omfatter de faktorer i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Disse omfatter blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer.

Eksempler på omgivelseshygiene - biologiske og kjemiske miljøfaktorer Ernæringsarbeid Næringsmiddel-hygiene Drikkevann Vann og avløp Avfall og renovasjon Inneklima Forurensning

Eksempler på omgivelseshygiene - fysiske miljøfaktorer Ulykkesforebyggende arbeid - hjem, arbeid, skole, trafikk Støy

Eksempler på omgivelseshygiene - sosiale miljøfaktorer Kontakt og tilhørighet Sosialt nettverk Friluftsliv Bomiljø Arbeidsmiljø

…. hva med bydel Nordstrand Ta en kikk på bydelens nettsider…