Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:"— Utskrift av presentasjonen:

1 Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:
Helsesøster Torill Wenche Hovland Lege Øyvind Haugeto Jordmor Elin Jordal Fysioterapeut ledende Linda Skutberg

2 Hvorfor skolehelsetjeneste? Lov om helsetjenesten i kommunen 19.11.82.
Skolehelsetjenesten Hvorfor skolehelsetjeneste? Lov om helsetjenesten i kommunen

3 Helsetjenestens formål:
Kommunen skal ved sin helsetjeneste fremme folkehelse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold, og søke å forebygge og behandle sykdom, skade eller lyte. Den skal spre opplysninger om og øke interessen for hva den enkelte selv og allmennheten kan gjøre for å fremme sin egen trivsel, sunnhet og folkehelse.

4 Hvorfor skolehelsetjeneste?
Helseproblem som er spesielle for skolen: Psykosomatiske tilstander som for eksempel mobbing og mistrivsel Funksjonshemninger som skal integreres. Skolen er godt egnet for forebyggende helsearbeid. En kan ikke unngå helseproblem, men en kan legge forhold til rette for forebygging av sykdommer senere i livet.

5 Plan for skolehelsetjenesten:
1 Trinn Helsesøster informerer i klassen. Presenterer seg selv. Foreldre skjema, kartlegge barns helsetilstand med helsesirkelen. Helseundersøkelse av alle elevene individuelt, med helsesøster og lege. 2 Trinn Orientering om difteri/stivkrampe/kikhoste og polio- vaksinering. Følge opp de med spesielle behov. 3 Trinn Lengdemåling.Hørsel, syn, vekt, lengde med mer v/behov. 4 Trinn Følge opp de med spesielle behov.

6 Plan for skolehelsetjenesten
5 Trinn Info i klassen, kartlegging av barns helse ved hjelp av helsesirkelen. Individuell helseundersøkelse av alle elever ved behov. Ang legeundersøkelse henviser til fastlege. 6 Trinn Følge opp de med spesielle behov. 7 Trinn Info og vaksinering mot MMR ( meslinger, kusma, røde hunder). Pubertet som tema tas opp igjen, ved jordmor. 8 Trinn Målrettet individuell helseundersøkelse av alle. 9 Trinn 10 Trinn Vaksinering: Difteri / stivkrampe / kikhoste og polio. Kikhoste?

7 Vaksinasjoner: Etter anbefaling fra Statens helsetilsyn skal det gjennomføres en del vaksinasjoner mens barnet går i grunnskolen. Ny fra 2006: Difteri / Stivkrampe / kikhoste og Poliovaksine: Tidligere uvaksinerte og ufullstendig vaksinerte elever bør bli fullvaksinert i 1 Trinn. Elever som tidligere er vaksinert bør få en vedlikeholdsdose i 2. og 10. Trinn. ( usikkert med Kikhoste i 10? ) MMR vaksine: ( meslinger-kusma-røde hunder) Anbefalt til småbarn v 15 mnd og til påfyllingsdose i 7 Trinn. Vaksinen er viktig for å hindre kusma i voksen alder (risiko særlig for menn ), og tilsvarende for røde hunder ( risiko for gravide kvinner ). NYTT fra høst BCG vaksinen utgår. Målrettet vaksinasjon av særlig smitteutsatte personer. Humant papillomavirus (HPV) til jenter i 6. eller 7. trinn. HPV- vaksinen beskytter mot de to typene av HPV som er årsak til minst 70 % av alle tilfellene av Livmorhalskreft. Enten 2 eller 3 doser.

8

9

10 Fysioterapitjenesten
Henvisning fra foreldre / helsesøster / skole Elever som har fast oppfølging i barnehagen fortsetter med det på skolen. Fysioterapitjenesten er ofte med i ansvarsgrupper rundt elever med sammensatte problemer.

11 Forebygg LUS Forebygg og bruk lusekam. Sjekk regelmessig.
Gi skolen beskjed med en gang. Husk kam + kur kun på den som har lus. Lus kan ramme alle, viktigs tenk: Det kan skje oss.

12 Bruk oss! Skolehelsetjenesten
Gi barnet mulighet for en god og aktiv skolehverdag. Bruk oss! Skolehelsetjenesten


Laste ned ppt "Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google