Hvor tidlig? Hvor viktig?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

Klasseregler.
Samspill og Samhandling
Pedagogisk analyse.
EPISK DIKTNING inkl novelle
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Likestillingsarbeid i barnehagen fokus på menn
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Å lykkes eller være lykkelig?
Sosiologi i barnehagen
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
Introduksjonssenteret
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Undervisning om Joyce Travelbee
Kulturbegrepet "Med kultur forstår vi et samfunns normer av alle slag, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets.
Araki mellom kultur, organisasjonskultur og kulturmiks
11. Legitimitet og makt Påstandene:
7. Motivasjon i organisasjoner
Leken i et samfunnsperspektiv
Oversiktsforelesning-2003
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Goffman, Garfinkel og Giddens
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Utviklingsøkologiske modell
Mangfold og fellesskap
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Lærerprofesjonens etiske plattform
Kapittel 2: Episk diktning
1 Jeg og samfunnet.
Språk og samfunn Saussures ”parole” - hva folk faktisk sier.
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
Kulturteori
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Etikk i pedagogisk arbeid
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Hvorfor er nå psykologi så viktig, da?
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Gruppe 5 Problemeiere: Ola Listhaug –Prof. I Statsvitenskap ved ISS Thomas Nilsen –Mastergradsstudent i Medier, kommunikasjon og informasjonsteknologi.
Definisjoner.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Motivasjon Våren 2005 Christine Mohn
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Diskriminerings lovgivningen
Motivasjon Våren 2004 Christine Mohn
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Berit Bratholm: Utdrag fra Mattias Øhras forelesning:
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
” Alle mennesker sosialiseres inn i en kultur, som skaper orden, forutsigbarhet og mening for den enkelte” (Jacobsen og Thorsvik, 2002:118).
Sosialkonstruktivisme
Førskrivingsfasen – enkelt refleksjonsnotat Arbeid først alene: Hva leser du ut av bildet? Se på skrifttype, grafikk, språk, ordenes betydning og fargebruk.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Asperger syndrom og ADHD
SAMSPILLMETODEN DIALOG
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Interkulturell kompetanse i fremmedspråksundervisningen (nivå III)
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Utskrift av presentasjonen:

Hvor tidlig? Hvor viktig? Hevdes at kjønnsidentiteten er fast etablert før tre års alder (Rudberg, 1985 i Møklebust, 1987). Så fast at man “sjelden prøver å forandre den”, selv om det viser seg å være snakk om en "biologisk feildiagnose".

Tre varianter av forståelser 1. (Sosialt)Miljø personlighet/individ 2. Aldersmessig utvikling, uavhengig av det sosiale miljøet. Psykologisk orientering, som ofte er koplet med en biologisk orientering. Dencik: en “klinisk - psykologisk orientering”. Et begrep om “normal utvikling” logisk forutsetter et begrep om avvikende utvikling. Innebærer et perspektiv der Kari blir (grader av) avvikende fordi hun f. eks. er mer høyrøstet enn enkelte av gutta.

Bakgrunn: Normalbilledet voksne har av jenter og gutter Representerer forventninger som voksne korrigerer og sanksjonerer etter Sanksjonene kan være ubevisste. Hvordan bør vi da jobbe med dem?

3. Konstruktivistisk forståelse Sosiale konstruksjoner av virkeligheten Hverken sosialt miljø eller alder. Gutters og jenters kjønnsidentitet er avhengig av hvordan vi forstår gutters og jenters kjønnsidentitet (en sosial konstruksjon). Virkeliggjøring. Ikke mindre virkelig enn i de andre perspektivene

A. fremhever kjønn som det kanskje mest fundamentale i vår identitetsutvikling “Identitetsarbeid” Den aktive konstruksjonen av vår identitet Vi kan anvende begrepet “identitetsarbeid” i stedet for “-utvikling” Gjør utviklingen om til noe aktivt fra barnets side. - I tråd med det aktive elementet i basiskompetansebegrepet

Den kjønnede sosialiseringsprosessen hvordan vi utvikler vår personlighet Forskjellige sosiale erfaringer. Avhengig av om vi er gutt eller jente. Kjønnsavhengige sosiale erfaringer “kanalisering, bruk og utvikling av mentale ressurser og potensialer” hos guttene og jentene “kjønnet personlighet” = det sosialiserte (“samfunnsmessiggjorte”) individ) Slik A. ser det - mer dyptgripende enn kjønnsrollen

Apartheid. hvorfor kan det trekkes det inn i kjønnsrolledebatten? Det kjønnsbaserte tolkningssystemet av handlingene en person utfører - preget av en “dobbelt standard”. “Alle normer, regler og all praksis som vurderer, belønner eller straffer identisk atferd hos jenter og gutter forskjellig.” Denne kan sammenliknes med Apartheid.

Diskriminering (forskjellsbehandling) basert på ytre biologiske trekk (utseende) Rangering på bakgrunn av basert på ytre biologiske trekk (utseende) Legitimering: biologien Biologiske begreper “Kjønn” (“Mannen sterkere - dominerende, mer verdig, høyerestående enn kvinnen mindre-verdig, laverestående)

“Rase” Rasesystemet i seg selv et vertikalt system: rangeringssystem. Forteller mer eksplisitt om lavere og høyere nivåer, ikke bare horisontal inndeling Hvite “rase” vis avis den svarte tildeles samme posisjon som mannen overfor kvinnen.

Normene for kvinnelighet og mannlighet Svært løse, lite homogene Samtidig - sentrale premisser i dagliglivet (både det profesjonelle omsorgsarbeidet og det private) Apartheid Faste, klare, homogene regler

Oppfattelsen av kultur som gitt størrelse Om å ta kulturelle eiendommeligheter som gitte F.eks. hva voksne foretar seg i samhandlingen med barna Meninger og betydninger som utvikles i samhandlingen mellom barn og voksne Hvordan voksne påvirker (behandler, hva de “gjør mot”) barna Voksne som kulturformidlere Betydningsformidlere

Generelle handlingsmønstre hos de voksne overfor barna Kategorier for de voksnes “kontaktspill” Positiv oppmerksomhet, korrigering, instrusks/anmodning, spesiell hjelp og støtte, fysisk kontakt, direkte/indirekte svar, avbrytelse, indirekte oppmerksomhet, ignorering, trøst, irritasjonsuttrykk Måles i forhold til hyppighet overfor det enkelte barn

Selvoppfyllende profeti Normer/verdier/kunnskap (“Er”, “Bør” = oppfatninger av verden) Praksis Realitet/sosial struktur/kulturen I sin tur opprettholdes den opprinnelige forestillingen. Bekrefter påstander om “naturen” eller “objektive erkjennelser” om gutter og jenters væremåter "Når vi tror jenter har andre slags lyster, hjelper vi dem til å ha det”

"Egenartsbegrunnelser” Paradokset “Karis “egenart” Begrunnelsen om Karis egenart medfører at hennes egenart forsvinner (egenart som naturlig/objektivt kjønn v.s. egenart som kjønnet personlighet)

Sanksjoneringen av gutter og jenter foregår uten at vi legger merke til det (ubevisst) Språkhandlinger / formuleringer / måter å si ting på (“Kari er dominerende, Per er aktiv”) Nonverbal kommunikasjon (gester, kroppsspråk, miner). Like objektiv mening som muntlig språk