Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt

2 Koder i bakhodet: Vi er oppdratt til å tenke på kultur som en ting, noe som tilhører et folk, noe som har fysiske grenser, som bygger på fortiden. Men er det slik? Vårt samfunn – raske kulturelle endringer Globalisering og mer blanding av kulturer All kultur er i kontinuerlig endring, vi lærer så lenge vi lever Kultur er ikke bare noe som overføres fra en generasjon til en annen.

3 Kreolisering Hylland Eriksen: ”Kultur, eller kulturer om man vil, er ikke udelelige pakker av skikk og bruk som man enten har eller ikke har. Mennesker er kulturelle blandingsprodukter. Kreolspråk: Blandingsspråk som hat blitt morsmål Kreolisering: Et blandingsprodukt er blitt det normale, den nasjonale kulturen er blandet med mye annet - inernasjonalisering.

4 Hva er det vi bærer med oss?
Språk Kunnskaper Ferdigheter Holdninger Atferd

5 Kultur handler om menneskers tanker og følelser, om den meningen som vi tilskriver ytringsformer, opplevelser og atferd. Kultur blir dermed en modell som vi har i vårt hode av hvordan virkeligheten er, hva som styrer vår oppførsel osv – disse ”forskriftene” er såkalte ”koder i bakhodet”.

6 Eksempelet BUNAD Bunaden er en kulturell ytringsform
Kultur: Den meningen jeg tillegger bunaden, og meningen er knyttet til min kulturelle referanseramme Hvorfor er bunaden ”viktig”?

7 Kulturell referanseramme
Er subjektiv Koder i bakhodet (det ubevisste) Endres gjennom kulturelle møter mellom koder (tegn, regler og systemer) Kodene forandrer seg gjennom møter med andre mennesker, gjennom mellommenneskelig kommunikasjon.

8 Kultur som dynamisk felt
Streng adskilte kulturer finnes ikke – med unntak av ”uoppdagete stammer?” ”Kultur er det omskiftelige meningsfelleskapet som gang på gang etableres og forandres når mennesker gjør noe sammen” Kan man puttes i en kulturbås? E.T. Hall: ”Kultur er kommunikasjon” – mennesker er skapere av mening i sosial samhandling, og da skaper de kultur som er ”mønster av mening” som danner felles koder/referanserammer, som gjør at vi kan forhandle om mening i nye kommunikasjonesproseser

9 Kultur er altså: Subjektive koder vi har i bakhodet
Det dynamiske feltet som dannes når mennesker møtes i et sosialt samspill, i kommunikasjon.


Laste ned ppt "Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google