Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det."— Utskrift av presentasjonen:

1 Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det veldig hysj-hysj. Feks i livssynstimen på ungdomsskolen så ble vi fortalt at før i tida var det sånn at når jenta fikk menstruasjon gikk moren ut og var glad og fortalte alle i byen og landsbyen at jenta var vokst opp og sånn. Men i India er det veldig hysj-hysj, og du må ikke fortelle det og du må holde det hemmelig. Jeg syntes det virket helt komisk, for her i Norge er det helt åpent. Ingen som trenger å holde det skjult i det hele tatt. Men i India er det veldig mye av det.

2 Det var egne ritualer for det før. Når jenta fikk menstruasjon fikk hun lov til å slippe å gjøre alt arbeid. Hun fikk lov til å slappe av i en krok, slik at hun slapp å hente vann fra brønnen og gjøre husarbeid. Det er etter hvert blitt tolket slik at jenta skal holde seg i en krok, og ingen får røre henne, og hun får ikke røre seg fritt. Det er blitt sånn at jenta er blitt uren. Slik er det blitt tolket opp gjennom årene. Det er et eksempel på hva slags ting indiske foreldre henter fra India når de kommer hit. Dette er eksempler på ting jeg ikke kan snakke åpent om hjemme i India, for da blir bare folk sjokkert. Det er sånne ting jeg ikke skjønner helt. Men jeg vil ikke si at det er hinduismen akkurat, for det står ikke i hind. at jenta er uren når hun har mensen. Men det er bare blitt tolket sånn, det er sånn det har blitt.

3 - Hvorfor nevnte du menstruasjon da jeg spurte om private sider ved religionen? - Jeg tenkte på en del jenter som jeg møtte i India. For dem var slike ting veldig private, og det har vært det for meg også. Jeg var veldig sjenert da jeg var liten, og er vel det nå også.

4 Kamlesh Her må du hele tiden forklare for folk hvorfor du er hindu. Du blir hele minnet på at du er annerledes.

5 Shubra Kaste er en kulturell greie. Menneskeskapt. Det har ikke noe med hinduisme å gjøre.

6 Familiefar Du må bli født inn i religionen. Det går jo ikke an å bli en annen person. Du kan ikke komme fra en annen religion og bli hindu.

7 Tushar:...hvis du vil holde på kulturen, så må du også være interessert i religionen. Og omvendt også.

8 Kamlesh Jeg ønsker alle velkommen, men folk sier at du kan aldri bli en ordentlig hindu hvis du konverterer. Selv om du slår hinduene i å holde reglene, så kan du i beste fall bare nærme deg hinduisme.

9 Usha: Som barn elsket jeg å danse om Shiva og Radha, og om hvordan Shiva drepte alle de onde åndene. Men for meg hadde de aldri noen religiøs betydning. De var bare hindueventyr. Men det var så gøy, jeg var inni fortellingene, og vi ble Krishna, og vi lot som vi var gudene.

10 Sushil: Konvertering ville ført til uttynning av rasen.

11 Tushar: Vi har en regel som sier at du ikke skal drikke vann etter å ha spist agurk. Spør jeg hvorfor, så er alt moren min kan si er at i India sier de man ikke skal drikke vann etter å ha spist agurk. Jeg har aldri fått noen god begrunnelse på denne regelen. Det høres sikkert dumt ut, men vi har faktisk mange slike regler. Når alt de kan si”det er sånn det er”, da er det ikke godt nok.

12 Tematisk sortering Konvertering til hinduismen Forholdet mellom kultur og religion Begrunnelser for religion

13 Konvertering til hinduismen - eksempel på sortering Familiefar: Du må bli født inn i religionen. Det går jo ikke an å bli en annen person. Du kan ikke komme fra en annen religion og bli hindu. Shubra: Selvsagt kan en nordmann bli hindu. Hvis du praktiserer hinduisme, da er du hindu. Det skal ikke så mye til.

14 Forholdet mellom kultur og religion -eksempel på sortering Shanti: -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det veldig hysj-hysj. Shubra: - Kaste er en kulturell greie. Menneskeskapt. Det har ikke noe med hinduisme å gjøre.

15 Begrunnelser for religion - Eksempel på sortering Alle informanter søker forklaring bygget på argumenter Foreldrene sier: ”Dette gjør vi fordi det er slik vi gjør”

16 Tendenser KonverteringJanei Kultur/religionBlandetAdskilt BegrunnelserGodta tradisjonen Argumenter

17 Tendenser (litt abstahert) KonverteringPartikulærUniversell Kultur/religionMonistiskDualistisk BegrunnelserDeskriptiv- preskriptiv Rasjonelle

18 Tendenser (litt abstahert) Forestillinger om religion HinduI Norge PartikulærUniversell MonistiskDualistisk Deskriptiv- preskriptiv Rasjonelle

19 Hva informerer forestillinger om religion? HinduI Norge Dharma (bl.a) Religionsbegrepets historie Modernitetet Sekularisering Protestantismen Kristen teologi

20 Dharma Partikularisme Lav differensiering mellom kategorier Autoritet

21 Skille praxis – forestillinger viser: Religiøse endring kan skje på flere plan, og i forskjellige retninger Religiøs identitet kan være forskjellig målt ut fra hva vi kan se og ikke kan se

22 Praxis Konseptualisering


Laste ned ppt "Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google