Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Strategi og høringsuttalelse - vårt svar på nye regler om motorferdsel i utmark Motorsportkonferansen 2007.
Advertisements

Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
Hvorfor det - hva snakker vi om?
Hvordan gjøre veksten bærekraftig?
Næringsvennlig offentlig sektor Grupperapport til Strategisk næringsplan for storbyregionen Stavanger
Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
Bioteknologinemda
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Areal- og transportutvikling Lier – Drammen - Eiker - Kongsberg
Skogbruksplanleggingen framover – rapport fra en arbeidsgruppe
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
1 Hvilke krav må stilles til verktøy for helhetlig styring i kommuner? Norsk Rådmannsforum, Oslo Ove Monsen, adm.dir. 2.1Roar StrandMisfornøydMindre.
Matvaresikkerhet og jordvern
Fremtidens matproduksjon
Utdanning for utvikling Utdanning gir mange ringvirkninger Her følger noen: Send ADRA til 2468.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
Kollektivtransportens finansieringsbehov: Er løsningen mer av det samme, eller finnes det mer effektive måter å finansiere kollektivtransporten på? Bård.
Morgendagens kompetanse
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Barnerepresentant Barns talsperson i plan- og bygningssaker (jfr. plan- og bygningsloven §9.1) Christian Evenshaug, lærer – Åskollen skole Avsluttet en.
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Innsigelsesinstituttet
Begrensninger og muligheter
Hvordan tidlig påvirkning gir gjennomslag i planprosesser Arealsamling Stavanger 22 september 2004 Erik Plathe Asplan Viak Sør AS.
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Fremtidens matproduksjon
Christian Grorud
BERGEN APRIL 2009 SIDE 1/13 Senter for Byøkologi © 2008 Hvordan påvirke samfunnsutviklingen? Kari Anne K. Drangsland Senter for byøkologi Byfriksjoner.
Grønn utdanning – utfordringer
Maridalen – gang-sykkelveg
E-demokrati muligheter og realiteter Paneldebatt mellom nordiske IT ministere Reykjavik 26. august 2004 Morten Øgård Institutt for statsvitenskap Høgskolen.
Markaloven og Maridalen Fem fylker – 19 kommuner 310 km2 i Oslo 850 km2 i Akershus 325 km2 i Buskerud 210 km2 i Oppland 5 km2 i Østfold Til sammen 1700.
1 Kommersialisering av FoU-resultater – FORNY - Informasjon fra programsekretariatet FORNY – Forum, Bergen Ola Børke, Programkoordinator.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Kjell Erik Øie Statssekretær
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
Planleggingens utfordringer
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Planleggingens utfordringer Professor Tor Medalen Institutt for by- og regionplanlegging NTNU
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Langsiktige utviklingsgrenser i Vestfold – praktisk bruk og erfaring
SPR for SBATP og jordvern Sissel Tørud, Landbruksavdelingen
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Åsnes - Kommunesammenslåing.
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
TFKs satsing på jordvern
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Utskrift av presentasjonen:

Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken

2 Det kongelige landbruks- og matdepartement Å produsere nok og trygg mat til egen befolkning, er en av de viktigste og mest grunnleggende oppgavene i ethvert samfunn

3 Det kongelige landbruks- og matdepartement Nesten alt synes å komme langt foran produksjonen av mat, - slik som her:

4 Det kongelige landbruks- og matdepartement Eller her ……

5 Det kongelige landbruks- og matdepartement Situasjonen internasjonalt 1 milliard som sulter Befolkningsvekst og klimaendringer Omfattende avskoging

6 Det kongelige landbruks- og matdepartement Situasjonen i Norge Egenforsyning av matvarer viktig –Moralsk overfor de sultende –Sikkerhet for oss og våre etterkommere Svært lite dyrka mark i Norge –Bare 3 % av arealet –Bare 1,3 % egnet til matkornproduksjon –2,2 dekar dyrket mark pr innbygger –2,7 dekar dyrket mark pr verdensborger

7 Det kongelige landbruks- og matdepartement Nasjonale målsettinger Siden 2005: –”halvere den årlige omdisponeringen av de mest verdifulle jordressursene innen 2010” Tolkning: Omdisponering av maks dekar dyrka mark i 2010 Tall for 2009: ca dekar dyrka mark Trolig ny målsetting i den nye meldingen til Stortinget i 2011

8 Det kongelige landbruks- og matdepartement Omdisponert areal i dekar. Dyrka og dyrkbart Linjene viser gjennomsnittlig årlig omdisponert dyrka mark i 10-årsperioden før 2004, og en halvering av dette. Omdisponert areal etter jordlova og plan- og bygningsloven, dekar

9 Det kongelige landbruks- og matdepartement Hva har vi gjort? Brev til kommunene fra LMD- og MD-minister 2006 og 2010 Jordvernutvalg m/rapport og forslag jan 2008 Ny Plan- og bygningslov Ny Nasjonal Transportplan med jordvern som et nytt hensyn Fylkesmannen innsigelsesmyndighet etter avvikling av fylkeslandbruksstyret

10 Det kongelige landbruks- og matdepartement Jordvernhjemmel På høring fra september til februar 2010 Varig vern av de viktigste og mest utsatte områdene Er fortsatt under vurdering Flertallet av kommunene i mot ”Den ”nye” plan- og bygningsloven må få virke” Stor debatt og bevisstgjøring i kommunene Enige i at vi må ha et sterkt jordvern

11 Det kongelige landbruks- og matdepartement Utvikling i Oslo-området Forståelse for utfordringene og ønsket om knutepunkts- utbygging Alternativer til nedbygging av dyrket mark –Fortetting –Bygging i høyden (og dybden) –Transformasjon av industri- og havneområder –Ikke gitt at alle knutepunkt skal utvides –Marka mer hellig enn dyrket mark? –”Alle steiner må snus” før dyrket mark berøres Behov for gode planleggere

12 Det kongelige landbruks- og matdepartement Hvem har ansvaret for jordvernet? Regjeringens kollektive ansvar – halveringsmålet viser det Miljømyndighetene har ansvar for jordvernet LMD har delansvar for arealpolitikken

13 Det kongelige landbruks- og matdepartement Viktig med holdninger og lokalt engasjement Plansystemet viktig arena for politikeres planavklaringer Holdninger i befolkningen gjenspeiles i planbeslutninger Den internasjonale matsituasjonen setter fokus på jordvernet blant befolkningen Syrstadutvalget (2008) peker på holdningsskapende tiltak Viktig med lokalt engasjement fordi de fleste sakene avgjøres i kommunene Viktig med god informasjon til kommunene om jordvern Bl.a. bedre utnyttelse av byggeområdene, se etter alternative byggeområder Viktig å følge med på den kommunale planleggingen for å komme tidlig inn i prosessen og kan påvirke den

14 Det kongelige landbruks- og matdepartement Hva er LMDs ansvar for å bevare dyrka mark? LMDs Miljøstrategi formulerer målsettinger for et sterkt jordvern: Ansvarliggjøre kommunene for å unngå nedbygging Arbeide for å unngå at samferdselstiltak fører til nedbygging Strengere praktisering av disp. fra delingsforbudet i jordloven Ansvarliggjøre kommunene i rapporteringen til KOSTRA Statlig planretningslinje for jordvern Vurderer å innføre jordvernhjemmel Styrke beslutningsgrunnlaget om forvaltningen av jordressursene ved dokumentasjon av arealverdiene

15 Det kongelige landbruks- og matdepartement LMDs involvering i plansaker Godt samarbeid med MD i innsigelsessakene De følger våre anbefalinger i 90 % av sakene Fylkesmannen reiser innsigelse som sendes MD hvis mekling ikke fører frem Befaringer med MD og LMD i jordvern og reindriftssaker Administrasjonen forbereder en uttalelse som godkjennes av meg før den oversendes MD for endelig avgjørelse LMD deltar i plansamarbeid om areal og transport i Oslo og Akershus

16 Det kongelige landbruks- og matdepartement Kjerneområder - hvordan? Takk for oppmerksomheten!