Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bondelaga i Rissa og Stadsbygd

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bondelaga i Rissa og Stadsbygd"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Viktigheten av Jordvern. Jordvern er ikke det samme som bondevern!

2 Kåre Willoch om jordvern
Stor risiko for globale forsyningsproblemer når det gjelder mat. 10 mrd mennesker og større kjøttforbruk. Klimaforandring kan skade matproduksjonen. Norge må ta vare på sine produksjonsmuligheter.

3 Kåre Willoch om jordvern
Vi kan kanskje få kjøpt det vi trenger. Vi har sett eksportforbud i enkelte land. Kan det være moralsk riktig at vi med våre penger skal fortrenge fattigere kjøpere fra markedet. Vi må beskytte produktive arealer.

4 Kåre Willoch om jordvern
Vi har mistet mål på de siste 10 år. Kraftig avgift på dyrkbart produktivt areal og tilskudd for bygging på uproduktivt areal. For den enkelte kommune kan det virke rasjonelt å tillate bygging på dyrket areal, selv om samfunnsinteressene er motsatt.

5 Kan jordbruket fø verden
Det tok ca år før jordbruket klarte å fø jordas befolkning. Vi passerte 1 mrd mennesker i 1825, 2 mrd i 1925 og nå har vi passert 7 mrd. Fram til først på 1900 tallet gikk nesten all tid og penger med for å skaffe mat. Når jordbruket ble mer effektivt kunne økonomiske resurser og arbeidskraft overføres til industrien slik at grunnlaget for dagens velstand ble etablert.

6 Nå lider ca 1 mrd mennesker under matmangel, 6 til 7 mill dør hvert år av matmangel anslår FN.
Det er derfor veldig viktig med ett velfungerende landbruk med produksjonsmuligheter. Husk ordtaket: En sulten mann er en farlig mann! Gjelder også kvinner og barn! Husk også at de fleste som mangler mat vanligvis har tilgang til internett. DE SER AT VI HAR PENGER OG MAT. De kommer hit til oss….

7 Vi sier: Ikke bygg på dyrket jord!!!!
I Norge er ca 3 % av totalarealet dyrket jord. Det er ca det halve av Sør Trøndelag fylke! Knapt 1,7 mål pr innbygger i dag. Der anslås at vi blir 1 mill flere i Norge i løpet av år….. Hørte også i radioen en forsker fortalte at vi som ikke har passert 60 år, vil få mulighet til å bli opp i mot 200 år, vi trenger sikkert mat da.

8 Legg også til rette for større jorder åkrer i framtida
Legg også til rette for større jorder åkrer i framtida. Dagens grenser er fra 1800 tallet og ikke tilpasset dagens landbruk. Ikke tillat at hus og veier bygges slik at det hindrer sammenslåing av jorder. Vi må legge til rette for ett effektivt landbruk for å skaffe nok mat. Derfor må ny veier bygges utenom dyrker jord. Det beste er og ruste opp eksisterende veier.

9 www.worldometers.info/no 7.049.646.678 Verdens befolkning
Fødte i år Fødte i dag Døde i år Døde i dag Befolkningsøkning i år Pr kl i dag


Laste ned ppt "Bondelaga i Rissa og Stadsbygd"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google