06.07.20141 Nye forvaltningsoppgaver innen landbrukssektoren Mosjøen 2. Februar 2011 Helge Moldjord.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Advertisements

Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Nye forvaltningsoppgaver innen landbrukssektoren Bodø 9. Februar 2011 Arve Knutsen Fylkesråd for næring.
Gauldalskonferansen 2. november 2011 Lars E. Onsøyen.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
Fylkeskommunens rolle Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør skal se sammenhenger mellom ulike sektorer, skape samarbeid mellom ulike aktører og utvikle.
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
s. 1 Erfaringer og visjoner for FoU- arbeidet i Nordland Fylkesråd for utdanning Unni Gifstad Alta 27. Februar 2011 Foto: Nordland Reiseliv.
Hvordan gjør vi anskaffelser til UiT?
1 VRI Trøndelag Opplevelsesnæringer Et historisk og teknologisk midtpunkt, men samtidig en kreativ og nyskapende region! Hvordan kan vi formidle,
Rådgivernettverket 5. April 2011 Alternative opplæringsløp v/Gunnar Pedersen.
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Line Richardsen Fagleder KS Forskning, Innovasjon og Digitalisering
FRIVILLIGHETSMELDING Hedmark fylkeskommune 1. Verbalforslag årsbudsjett 2011 “Fylkestinget ber fylkesrådet utarbeide en frivillighetsmelding med fokus.
Frostating på Frosta juni RUP - Fylkesråd Susanne Bratli Regionalt Utviklingsprogram for Nord-Trøndelag 2008.
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Troms fylkeskommune - områderettet satsing Arktisk landbruk
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Pensjonsforum 12.november 2007
Lierne II - en ekstraordinær satsing på næringsutvikling og bolyst Lierne II - fremtidens Lierne.
Hvordan kan Utenriksdepartementet støtte norsk næringsliv ?
VRI - OPPLEVELSESBASERT REISELIV Prosjektskisse Tjøtta 13. Sept 2010 Britt Hansen.
” Sosiale medier – å dele og delta med ny teknologi” Høyskolelektor Cecilie Staude, Institutt for markedsføring, Handelshøyskolen BI.
……vi bygger Universitetet i Bodø………………………… Forslag Innovasjonsprogram Salten Innovasjonsprogram Salten Innovasjonsprogram.
NY GIV – overgangsprosjektet i Nordland Samling i rådgivernettverket Bodø Prosjektleder Siv Liland.
Regionplan Agder 2020 Presentasjon for Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling.
Presentasjon Regionplan Agder Regionplanens hovedmål Utvikle en sterk og samlet landsdel som er attraktiv for bosetting og næringsutvikling både.
Grønn utdanning – utfordringer
Faglige råd Partssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen ______________________________________________________________________________.
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
TEMADAG Tirsdag 26.august kl. 16:30 JOTUN
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
NÆRINGS OG KULTURUTVALGET -ARENA FOR INVOLVERING OG MEDVIRKNING TIL NÆRINGSUTVIKLING I NORDREISA. VELKOMMEN Bedriftsworkshop 22. november 2012.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Landbruk på dagsorden i Karlsøy kommune Ass. fylkesmann Bård M. Pedersen.
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Regionale forskningsfond
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Trebasert Innovasjonsprogram Rådgiver Espen Stokke, avd. for skog- og ressurspolitikk.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Ofoten Studiesenter Siv Lysvold 30. mars 2016.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Regionalt Partnerskap hvordan gjør vi det i Østfold Torsdag 27.august 2015 Karoline Fjeldstad.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Arrangementsstrategi Lillehammer-regionen
Utskrift av presentasjonen:

Nye forvaltningsoppgaver innen landbrukssektoren Mosjøen 2. Februar 2011 Helge Moldjord

Nordland fylkeskommune og landbrukssektoren før •Vi har i Nordland en lang tradisjon i å samarbeide tett med fylkesmannens landbruksavdeling •Frifylkeforsøket i Nordland – her var Fylkesmannens landbruksavdeling sentral. •Partnerskap Nordland – fra •Sentral i arbeidet med fylkets strategiske næringsplan •Sentral i utarbeidelsen av fylkesplanene •Sentral i fylkesplanens handlingsplaner •Løpende saker som opptar partnerskapet innenfor næringsutvikling/regional utvikling •Deltatt i arbeidet med å utarbeide næringsstrategier for landbruket •Deltar i Partnerskap Landbruk

I løpet av de siste 3 årene er det utarbeidet 2 fylkestingssaker om landbruket •*Landbruket i Nordland - utfordringer og muligheter (Fylkestingssak 74/08 – juni 2008) * grunnlaget for våre landbrukspolitiske innspill til ny landbruks- og matmelding som kommer til våren og innspill til jordbruksoppgjørene

I løpet av de siste 3 årene er det utarbeidet 2 fylkestingssaker om landbruket •Melding om kystskogbruket (Fylkestingssak 70/08 – juni 2008) •Fylkestingets vedtak, var grunnlaget for etableringen av et eget Nordlandsprosjekt; Økt verdiskaping i Nordlandsskogbruket •Fylkestingetssak 136/10 – Kystskogbruket - desember 2010.

Gjennom forvaltningsreformen ønsker Landbruks- og matdepartementet å styrke fylkeskommunen som regional utviklingsaktør.

Viktige hovedmål for fylkeskommunene på landbruks- og matområdet blir å: •styrke regional verdiskaping, ressursforvaltning og miljøinnsats med utgangspunkt i landbruket og landbrukets ressurser •styrke samhandlingen med andre regionale og lokale aktører om gjennomføringen av landbrukspolitikken •styrke regionale folkevalgtes engasjement i landbrukspolitikken •sikre god kobling mellom landbruk og annet samfunns- og næringsutviklingsarbeid i fylket, herunder å integrere landbruksområdet i fylkeskommunenes øvrige ansvars og arbeidsområdet

Fylkeskommunenes oppgaver på landbruks- og matområdet •Ivareta oppgaver innenfor verdiskaping i landbruket •Klima og samfunnsplanlegging •Rekruttering og kompetanseheving •Rammedirektiv for vann •Innspill til jordbruksoppgjøret

Hva innebærer dette konkret: Verdiskaping i landbruket •Næringsstrategier for Nordland Angir mål, strategier og klare prioriteringer for bruk av menneskelige og økonomiske ressurser i arbeidet med næringsutvikling •Verdiskapingsprogrammene • 4 ulike programmer •Politiske innspill • Ny landbrukspolitikk • Innspill til det årlige jordbruksoppgjøret •Matsatsingen koblet opp mot reiseliv •Kystskogbruket - Nordlandsprosjektet; Økt verdiskaping i Nordlandsskogbruket

Verdiskaping i landbruket - fortsettelse •Vi har støttet/støtter finansielt ulike prosjekter som: Noen eksempler •Grønt reiseliv •Fra tomme fjøs til nærings- og kulturinstitusjoner •Økt verdiskaping i Nordlandsskogbruket •Nordland - en kulinarisk opplevelse •Kommunedialogen •Tiltak via de regionale partnerskapene

Aktiv deltager i landbrukspolitisk utforming •Fylkeskommunen har myndighet til å avgi uttalelser i landbrukspolitiske saker, og mulighet til å gi innspill til det årlige jordbruksoppgjøret. •Fylkeskommunene vil bli invitert til å delta i fremtidige revideringer av nasjonale og regionale næringsstrategier og handlingsplaner.

Verdiskapingsprogrammene Fylkeskommunen skal være en aktiv samarbeidspartner i verdiskapingsprogrammene som forvaltes av Innovasjon Norge. 4 program; Matproduksjon, bruk og foredling av trevirke, rein og bioenergi Departementet legger til grunn at Partnerskap Landbruk drøfter den videre oppfølgingen og arbeidet med verdiskapingsprogrammene som en del av arbeidet med den regionale næringsstrategien innenfor landbruket Fylkeskommunenes rolle i verdiskapingsprogrammene vil særskilt være knyttet til mobilisering og informasjon til målgrupper om programmene og støtteordningene. I den forbindelse er det også viktig at de overordna målsettingene for verdiskapingsprogrammene ses i sammenheng med fylkeskommunens øvrige regionale utviklingsarbeid..

Landbruks-, klima- og energipolitiske mål •Fylkeskommunen skal bidra til at landbruks-, klima- og energipolitiske mål ivaretas bedre i samfunnsplanleggingen, herunder gjennom økt bruk av fornybar energi og styrket jordvern. •Regjeringen har lagt opp til en mer restriktiv linje når det gjelder omdisponering av dyrka og dyrkbar mark. Gjennom ny plan- og bygningslov har fylkeskommunen mulighet til å båndlegge areal over en viss periode. •Gjennom arbeid med klima- og enerigplaner, bør fylkeskommunen sørge for god innarbeiding av landbruksområdet og tilhørende klima- og energibidrag.

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving •Landbruks- og matdepartementet styrker innsatsen innenfor rekruttering, likestilling og kompetanseheving i landbruket. Nordland fylkeskommune fikk tildelt kr ,- til styrking av arbeidet på området i •Fylkeskommunens ansvar for dette området må ses i sammenheng med fylkeskommunens brede politiske rolle som utdanningspolitisk ot regionalpolitisk aktør.

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving •FORMÅL Formålet med ordningen er å styrke innsatsen innenfor området rekruttering og kompetanseheving i landbruks- og matområdet. Det er også en målsetning at ordningen skal bidra til å sikre at kvinner og menn skal ha like reelle muligheter i landbruksnæringa.

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving MÅLGRUPPER Landbruksorganisasjoner, lag, foreninger, kommuner, kursarrangører og videregående skoler kan søke støtte til prosjekter som faller innenfor rammen av disse retningslinjene. Nordland fylkeskommune kan selv ta initiativ til gjennomføring av prosjekter som faller innenfor virkeområdet for ordningen.

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving •HVA ORDNINGEN OMFATTER Det kan gis støtte til kurs, konferanser, seminarer, fagsamlinger, studieturer, mobiliseringstiltak, kompetansetiltak, rekrutteringsprosjekt, forsknings- og utviklingstiltak samt andre tiltak som bidrar til formålet for tilskuddsordningen.

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving Prioriterte områder for ordningen vil være: - Kompetanseutvikling og kompetansehevende tiltak innenfor tradisjonelt landbruk og nye næringer, herunder støtte til etter- og videreutdanningstilbud for yrkesutøvere i landbruket. Det kan også gis støtte til kompetansetiltak som gir voksne med annen videregående utdanning grunnleggende landbruksutdanning. - Prosjekter/tiltak knyttet til rekruttering til landbruksnæringen. - Arbeid knyttet til likestilling i landbruket. -Samarbeidsprosjekter mellom næringsutøvere og videregående skole innen naturbruk og matfag Utdanningsløp som normalt finansieres av Statens lånekasse for utdanning er ikke tilskuddsberettiget.

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving •TILSKUDDETS STØRRELSE Normalt vil innvilget tilskudd kunne utgjøre inntil 50% av tilskuddsgrunnlaget. For kvinne- og ungdomsrettede tiltak kan det gis inntil 75% tilskudd. Løpende saksbehandling

Rekruttering, likestilling og kompetanseheving Oversikt innvilget støtte i 2010 SumAndre finansieringsord - NFK Helgelandkr ,-kr ,- Salten” ,-” ,- Nord-fylket ” ,-” ,- Nordland” ,-” ,-