Trinn 2 Barnets første leveår.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

Fra prøving og feiling til
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Barnets syvende leveår Trinn 9. Tema for trinnet  Lesing og leksevaner  Opplæring til ansvar  Fritid (skolemusikken)  Identitet  Bruk av tolk.
Barnets tredje leveår Trinn 5. Tema for trinnet  Barnet og familiens identitet  Kommunikasjon  Trassalder – likt for alle barn og alle foreldre? 
Trygge foreldre – trygge barn
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Veiledning Lovverket Arbeidsfordeling og rutiner
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Noen illustrasjoner til Svebaks foredrag (NB
Språk og sosialisering
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
TIDLIG INNSATS Førskolealderen er ”de magiske årene” når det gjelder evne og kapasitet for læring av språk. Ingen annen tidsperiode gir så gode biologiske.
10. Organisasjoners effektivitet
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Utviklingsøkologiske modell
Læringsteorier En første oversikt.
Mangfold og fellesskap
Partnerskapet mellom stat og kommune i NAV-kontoret. Hvordan brukerne kan stimulere til utvikling av NAV- kontorene? Honoratte Muhanzi Kashale Samarbeidsforum.
Refleksjoner rundt det flerkulturelle Norge
Barns læring, voksnes ansvar!
SiO-Læringsmiljøs lederkurs - Modul 3 Organisasjonskultur
Oppvekst og oppvekstmiljø Å leve er AKTUELLE SAMFUNNSBETRAKTNINGER OG FAKTORER SOM HAR BETYDNING FOR HVORDAN VI TILNÆRMER OSS OPPVEKST Vi er.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Trinn 4 Barnets andre leveår.
Barnets sjette leveår Trinn 8. Tema for trinnet Skolestart Barnets tospråklighet Arenaspråk.
Barnets fjortende leveår Trinn 15. Tema for trinnet Arbeidsvaner etablert? Foreldre er teite!.. Eller? Trenger KODAungdom hverandre? Når barnet ditt får.
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
Barnehagen som språkarena
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Vedlegg 1 kompetanseveileder
Effektive lederteam og dialogkompetanse
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Lederkurs - Studentliv1 Organisasjonskultur Lederkurs - Studentliv2 Populærdefinisjon ”Organisasjonskultur er den måten vi gjør tingene på her hos oss”
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Opplæring av døve og tunghørte
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
BEDRE Å KUNNE LITT ENN INGENTING
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 1. TRINN.. Samarbeid med foreldre: Konferanser-ferdig for i høst. Neste runde er i januar/februar. Ukeplanen er viktig i den.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Hvordan lære MI? En prosess – det tar tid ! Lære hvordan vi skal lære MI av våre klienter - direkte feedback fra brukerne – de vil fortsette å snakke hvis.
Språklig variasjon LUT 2 HØST Oversikt over emnet  Språklig variasjon – hva er det?  Språk og dialekt  Språk og identitet  Språklig variasjon.
Sosial kompetanse. Ferdigheter og villighet til å løse en konkret oppgave En kompetanse vi trenger for å fungere godt sammen med andre –Kompetansen viser.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
ER SINE BARNS FØRSTE OG VIKTIGSTE LÆRERE
Ressursfokus vs mangelfokus
Skole- hjem samarbeid.
10. Organisasjoners effektivitet
Siste året i barnehagen
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Oppstart i barnehagen.
Velkommen til foreldremøte
Danning og voksenrollen i barnehagen
Foreldremøte Odderøya barnehage
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Trinn 2 Barnets første leveår

Grunnleggende holdninger Familien er den fremste eksperten på sitt eget barn og på sin livssituasjon. Familiens ledere, foreldrene, har ansvar for at deres ekspertise sees i sammenheng med de anbefalinger fagfolk / samfunnsledere og likemenn gir. Det innebærer å bygge nettverk og å ta valg. Menneskets kunnskap er bestemt av dets språk. Språket muliggjør, men kan også begrense, menneskets kunnskap og tenkning, noe som i neste omgang påvirker de handlinger som foretas. Barn utvikler sitt språk i interaksjon med andre, under innflytelse av historiske og kulturelle gruppefaktorer. Barn skal møtes med respekt. Det er foreldrenes ansvar at samarbeid, og dermed kommunikasjon, fungerer. Samarbeidet foreldre – barn skal foregå under mest mulig trygge og positive betingelser. Kommunikasjonen barn i mellom har kvaliteter som skal verdsettes. Dette kan by på utfordringer i en bimodal tospråklig familie, der noen av familiens medlemmer er døve.

Faktorer for barns språkutvikling I Utvikling av språk har en essensiell betydning Hjernen er predisponert for språk og må stimuleres tidlig Barn kan lære å utnytte all persepsjon til språkdanning Barns hjerne har kapasitet til å tilegne seg to språk simultant Det er kognitivt utviklende for et barn å tilegne seg to språk simultant

Faktorer for barns språkutvikling II Barn trenger kontinuerlig en effektiv og mest mulig problemfri kommunikasjon Språk og kommunikasjon kobler barnets individuelle mentale prosesser med deres sosiale læringsaktiviteter. De to språkene norsk tale / skriftspråk og norsk tegnspråk styrker barns språkforståelse gjensidig. Ergo: Hørende barns talespråk blir ikke forsinket / truet av at barna utvikler tegnspråk samtidig som de utvikler talespråk. Den bimodale tospråkligheten talespråk / tegnspråk består av to likeverdige og funksjonelle språk.

Språkutvikling Tilegnelse vs. læring av språk Verdien av all tospråklighet Nynne/synge Språk er ikke noe vi lærer, slik vi lærer på skolen. Språk tilegner vi oss i kommunikasjon, samhandling og samtale. Samtalen er språkutviklingens vugge. All tospråklighet er positivt. En tospråklighet som innebærer en talt språk og et tegnet språk kalles en bimodal tospråklighet. Språkene har ulik modalitet, altså uttrykkes de gjennom ulike kanaler. Synger/nynner du for barnet ditt?

«Det trengs en landsby for å oppdra et barn» Afrikansk ordtak: «Det trengs en landsby for å oppdra et barn» Nettverk er viktig for alle. Mennesket utvikler seg i samspill med alle mennesker det møter. Hva og hvem består ditt nettverk av?

Bekymringer? Diskusjon Er noen bekymret for barnet ditt? Hva er de bekymret for? Hvordan svarer du? Nettverk er viktig, men hva når nettverket blander seg inn og svekker foreldres autoritet? Bekymringer kan handle om at foreldrene ikke hører at barnet gråter etc. og at de ikke får nok lydstimulering. Hvordan kan de beroliges?

Kunnskap skaper trygghet Gruppeoppgave: Forbered et innlegg til ansatte i barnehagen, eller til et foreldremøte. Hva vil dere ta opp og hvordan kan det presenteres? Hvilke tema synes foreldrene det er viktig å ta opp? Hva kreves av forberedelsene når man skal bruke tolk? Kan man samarbeide med tolken ang. informasjon rundt det tema?

Diskusjon: Språkkultur i familien – hva er viktig for deres familie? Språkbruk Diskusjon: Språkkultur i familien – hva er viktig for deres familie?