Martin ForsåElisabeth NilssonEli SkjesethGeir Ove Mittet Vi er Kommunikologer og bedriftspedagoger. Vi hjelper bedrifter, team og ledere med: •Forandringsarbeid:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samhandling.
Advertisements

Medvirkning til utvikling Anja Kildal Gabrielsen, LO www. fellestiltak
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Funksjonsvurdering - hva tilbyr en attføringsbedrift?
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
Vi rekrutterer markedets fremste talenter.
Hva er Fretex ?.
Målbilde for min halvtime • Se instruktørrolle med litt nye øyne • Øke interessen for egne medarbeidere/ lærlinger • Noen tips og råd for hvordan du kan.
Befolkningsutvikling og arbeidsmarked Innlandet
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Mestring og forebygging av depresjon
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Sosiologi i barnehagen
8 Mål og strategier Påstandene:
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
UTDANNINGSFORBUNDET FINNMARK/FINNMÁRKKU OAHPPOLIHTTU s2.
Differensiering fordi…
Fra fylkesdelplan Rondane til regional plan for Rondane-Sølnkletten
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Samkommunestyret – Grete Ludvigsen 1 Orientering til samkommunestyret Samkommuneplan.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Samhandling med andre organisasjoner Dag Sandvik Lederne 11. november 2010.
ASVL’s Vinterkonferanse 2010
Trøndelag – verdensledende innen havbruk Muligheter og ønsker knyttet til areal Jørund Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
Hvordan kan samhandlingsreformen gi bedre diabetesomsorg?
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
”Gult kort” -bakgrunn, resultater og erfaringer
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Læring prosjektpraksis Førsteamanuensis Prosjektledelse,
Rakkestad ungdomsskole Entreprenørskap Hva er så bra med faget? Entreprenørskap skaper en praktisk hverdag for elevene som de kan styre og legge.
Fiskeriministeren Fiskeriministeren ønsker
Ved et veiskille? Landskonferansen 2003 Studieforbundet natur og miljø.
Den vanskelige samtalen Rusforum i Nord-Østerdal
FN-by prosjektet Samarbeid mellom UNEP/GRID-Arendal, Arendal kommune, Aust-Agder fylkeskommune og Ungdommens bystyre Bygger på ideer og initiativer for.
Soning som helsebringende tiltak Avdelingsdirektør Jon Hilmar Iversen Bergen 13. mai 2008.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Foto: Jo Michael Hvordan arbeider Fagskolerådet – saker? Seniorrådgiver Helge Halvorsen, NHO avdeling Kompetanse/leder av Nasjonalt Fagskoleråd Årkonferanse.
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Lederutvikling hos USIT
Modellkommunene Hva er unikt?
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Status for samhandlingsreformen etter 3 år i Vestfold
AML hovedtrekk Ideologi Det gode arbeid Den sikre arbeidsplass Fullt forsvarlig arbeidsmiljø Faglig og personlig utvikling Teknologisk jevnbyrdighet.
PSY (Videregående modeller i arbeids- og organisasjonspsykologi)
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Nav Østfold Samling: evaluering og læring. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte. Opplæringsmaterialet.
Samhandling for effektive planprosesser
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Skatemøte Difi/prosjektledelsen v/ Vidar Holmane
Fra kunnskap til handling
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter 1.
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Utskrift av presentasjonen:

Martin ForsåElisabeth NilssonEli SkjesethGeir Ove Mittet Vi er Kommunikologer og bedriftspedagoger. Vi hjelper bedrifter, team og ledere med: •Forandringsarbeid: struktur og dynamikk •Øke læringen på arbeidsplassen for alle •Trene ledere i kommunikasjon •Bedre samarbeid i arbeidslivet

Eli Skjeseth Utdanning: Hovedfag i Yrkespedagogikk, med læring på arbeidsplassen som spesialfelt. Sertifisert Kommunikolog (læren om struktur og dynamikk i kommunikasjon og forandring) Ingeniør, agronom Erfaring med å levere skreddersydde læringsprosjekter i 16 år for bl.a. •Bedriftene i Raufoss Industripark •Trainee Innlandets bedriftsnettverk •En rekke kommuner i Oppland og Hedmark, ledergrupper og tjenesteområder •Oppland Fylkeskommune •Attføringsbedrifter i Norge •NHO

FRAMTIDA FOR RONDANE Planarbeid i Sel kommune vinter/vår 2009 (pilot for andre kommuner) Målene for prosessen, tolket av meg pr. febr. 09: •Ta vare på villreinen •Gi forutsigbare rammer for forvaltning og næringsutvikling •Skap lokalt eierskap til ny fylkesdelplan for Rondane •Bruke lokal kunnskap i planarbeidet •Gi rom for aktivitet og tiltak, vær mulighetsorientert •Skap et fruktbart forhandlingsgrunnlag mellom interessentene •Flere mål? Regjeringens mål (fra 2006) •Stanse tap av biologisk mangfold innen 2010 •Sikre villreinens sentrale plass i norsk fjellfauna Miljøverndept. bestilling 2007: utarbeid fylkesdelplaner for en HELHETLIG FORVALTNING av fjellområder som er spesielt viktige for villreinens framtid i Norge

Prosessleders rolle •Lage rammer for de tre arbeidsmøtene: mål, aktiviteter og beslutninger •Lede og samordne de enkelte aktivitetene i møtene mot målet •Evaluere og dokumentere metodikken til bruk i andre kommuner

Prosessen skal bygge på Scenarie-arbeid Et scenario er en beskrivelse av framtida. Det bygger på noen sett av premisser koblet mot framskriving av tendenser og fantasi. Scenarier i seg selv påvirker ikke nødvendigvis virkeligheten. Hvordan skal dere lage scenarier for villreinen i Rondane som fungerer som DRIVKRAFT i retning av en ønsket framtid? En ønsket framtid? Ønsket av hvem for hvem?

Hvem har interesser knyttet til Rondane? Hva er en ønsket framtid for disse? Hva vil de?Hva vil de? Hva vil de?

Prinsipper i konflikthåndtering •Interessentene får tid og rom til ”å bli enig med seg selv” •Konfliktløseren dybdeintervjuer interessentene hver for seg, de øvrige LYTTER Partene SORTERER UT et felles forhandlingsgrunnlag av verdier og intensjoner som alle parter virkelig kan slutte seg til. På dette grunnlaget deltar partene i en idedugnad for å finne OVERSKRIDENDE løsninger.

Alle offentlige lover, forskrifter og planverk forebygger konflikter ved å trekke opp grenser. Fylkesdelplan Rondane: Dette er greitDette er ikke greit Dette er ønskeligDette er ikke ønskelig Dette er avtaltDette er ikke avtalt

TRANSCEND – overskridende løsning på interessemotsetninger (Galtung, 2003) A vinner B vinner verken eller kompromiss Både OG Løsninger som ingen hadde tenkt på i utgangspunktet, mao Nyskapende