Fagkurs NTpF, Hell, Stjørdal 1. juni 2007 Heidi M. Kvalvaag, forsker medisinsk sosiologi
Disposisjon Bruker og helsepersonell Er det to (ulike) perspektiv? Hvorfor brukerperspektiv ? Hvordan brukerperspektiv?
Å se verden fra ulike ståsted
To perspektiv Som bruker praksiskonkret meg livet Som helsepersonell vitenskap generell andre jobb
Mat i praksisperspektiv: Mening Erfaring Intensjon -.
Anerkjennelse, tilhørighet, språk Kjønn, familie, samfunn, Smak, metthet, energi, muskler
Tradisjoner, slekt, historie
17. mai Norge Nasjon, etnisitet - vi - de andre Høytid, årstid - livssyklus
God jul Til Oskar Fra mamma
Følelser Tanker LukterSmaker Forventninger Forhåpninger Krav Forberedelser Stemninger Lyder Muligheter Estetikk Latter Vennskap
- kjærlighet - erotikk - gave - fellesskap - familie
MAT i praksisperspektiv Grunnelement i menneskelig eksistens Å ta verden inn Medium for organisering av tid Det materialiserte jeg
Ernæring og forbrenning proteiner karbohydrater fett vitaminer osv FORMIDLING/OPPLÆRING - Kampanjer - Rådgivning - Undervisning - Kurs ? MENING PRAKSIS & ERFARING “Ernæringsvitenskap: grunnleggende kunnskap i biologi og biomedisin med spesiell vekt på ernæringslæren og kjennskap til vitenskapelige arbeidsmetoder.UiO Vitenskapelig mat
Mat i vitenskapelig perspektiv Fysiologi Ernæring Vitaminer Proteiner Karbohydrater Fett Forbrenning
Hvorfor brukerperspektiv? Etisk Politisk Teoretisk Nytte/effekt
Etisk begrunnelse Menneskerettigheter Individers rett til å bestemme over seg selv (= egen kropp). Borgerstatus opprettholdes ved sykdom og overvekt.
Teoretisk begrunnelse Kropp-tanke-dikotomien Kroppssubjekt Kunnskapsforståelse subjektiv og objektiv kunnskap
Nytte/effekt Makt Flyt av kunnskap Konkurrerende sannheter Læring = erfaring Subjektiv Praktisk Situasjonell
Hvordan få inn brukerperspektiv?
TIPS: Hva er utfordringen DIN? ”alle tilbud planlegges, gjennomføres og evalueres i likeverdig samarbeid mellom bruker og helsepersonell” lms-ideologi