Gartnerhaugen Miljøarbeidertjenesten Jan Melting, 05.10.11.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

Innflytterkvinners fortellinger om ”De viktige kvinnfolkan”
Den vesle gutten og julenissetoget
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
BRUKERMEDVIRKNING, INDIVIDUELL PLAN OG ANDRE ENKLE TING Lakselv 15 september 2009  Brukerorganisasjon for LARiNord 1 Vidar Hårvik MARBORG.
Music: Nightengale Serenade
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Når skal Ta med troen hjem – samlingene være?! Vi anbefaler å bruke tiden under menighetens faste gudstjeneste til slike samlinger. Samlingen kan holdes.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n Tema 2.
Året var 1987, i en liten by med navn Sussex, ble et lite hus totalt til intetgjort. Alt ble kastet ut, inkludert en liten brun bamse... Den ble liggende.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Veiledning av elever / lærlinger
- Hovedrolle eller birolle
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
- roller og forventinger
Mestring og forebygging av depresjon
Aggression Replacement Training
Individuell bevisstgjøring Talent, - og ferdighetsliste
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Karriereveiledning Gro Dyrhaug Karriereveileder.
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
Aktivitet på Mestringssenteret
H VERDAGSREHABILITE RING Opplæring for ressurspersoner Del 2 Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og Vegårshei.
Joachim Bjerkvik
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Jon Fredrik Alfsen Hartmark Consulting AS
Veksthuset Molde. Veksthuset Molde Veksthuset Molde.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Post 4, sykehuset Levanger
Kapittel 39 Samlivsformer.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Å gå over brennende bruer
Mestring og forebygging av depresjon
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
- Hverdagsrehabilitering Del 4 - Hva er det i praksis?
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Telefonmanus når du ringer fra din egen liste nr 1
Er uglen smart? Vi har forsket litt og her er svarene.
Hvilke familietilbud trenger de yngste
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Foreldre- undersøkelse 2011 BARNEHAGE. Det var 52% som svarte på undersøkelsen! Grafen under viser snittet på hvert spørsmål, i en skala fra 1-6 hvor:
Ungdommers erfaringer med ettervern og overgangen til voksentjenestene
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer
Fritid med Bistand.
Drop-In metoden i skolen
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
BARNAS BARNEVERN 2020.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern for voksne Erfaringer fra Tiller DPS Intro Barne- og familiesamtaler i psykisk helsevern. Erfaringer fra.
SMIL – styrket mestring i livet
Samtale rundt bruken av MI til barn ved hjelp av noen kasus
Livsstilsending - uke 5 -
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Sinne Film:
Utskrift av presentasjonen:

Gartnerhaugen Miljøarbeidertjenesten Jan Melting, 05.10.11

Etablering i egen bolig og/eller alternativ til plassering Institusjons- plassering (5 ungd.) Døgnbasert oppfølging (10 ungd.) Miljøarbeider- tjenesten (20 – 40 ungd.) + Husvert Timebasert oppfølging (10 ungd.)

Hvem er de voksne? Ansatte Oppdrags-takere på institusjons-sida i + 2 i Miljøarbeider-tjenesten Oppdrags-takere i Miljøarbeider-tjenesten + Alle i ”banken”

Hvem er ungdommene? Institusjonsplassering Døgnbasert oppfølging Timebasert oppfølging Dette er ungdommer med et utstrakt hjelpebehov, men som kan håndtere egen bolig hvis de får daglig tett oppfølging. Hjemmel: LBT, §4-4 og §4-12 Dette er et tilbud til ungdommer som fungerer bedre enn de som er innskrevet. Situasjonen er likevel ustabil, med ustabilt nettverk og høy risiko for å falle ut av dagtilbud etc. Ungdommer som venter på plass inne på Gartnerhaugen. Ungdommer som tidligere har fått et døgnbasert tilbud, og som fortsatt trenger bistand i et begrenset omfang Bestilling fra Trondheim kommune Alder: 16 – 23 år Mål: Etablering i egen bolig i Trondheim

Hvem er ungdommene i Miljøarbeidertjenesten? Etablering i egen bolig: 16 – 23 år Etableringer i Trondheim eller nabokommuner Bestillinger fra andre kommuner Når 1 – 2 miljøarbeidere er nok - Ungdom som bor og fortsatt skal bo heime: Ungdom fra 14 år Hjemmel: LBT (§ 4.4-2.ledd) og LOST

MÅLGRUPPE - GARTNERHAUGEN: Ungdom mellom 16 og 23 år som i en periode trenger støtte og hjelp på veien mot selvstendighet. Hva bør ligge i bunnen ved etablering i egen bolig? Ungdommen bør være motivert for et samarbeid med voksne mot egne mål. Ungdommen bør ikke ha et rusproblem som er så stort at det å bo for seg selv vil føre til en negativ utvikling. Ungdommen bør ikke ha så store psykiske problemer at han/hun ikke tåler å være alene. Ungdommen bør ha et minimum av praktiske ferdigheter i fht. å klare seg alene.

Døgnbasert oppfølging Innhold; trinn 1 – 2 – 3 Institusjonen Døgnbasert oppfølging Timebasert daglig kontakt ansvar 24-7 husmøter livsopphold, busskort, mobiltilskudd, lege og medisinutgifter felles middager koordineringsrolle Wrap Around grupper (ART, jobbkurs og lignende) møtedeltakelse 1-2 treff pr. uke tilgjengelig ved kriser treff etter avtaler husleie, livsopphold, busskort, mobiltilskudd, lege og medisinutgifter fellesmiddag samtalepartner kontakt etter avtale intet økonomisk ansvar

Miljøarbeidertjenesten - alternativ til plassering, ettervern - Få en voksen eller to som: støtter og hjelper deg - har tro på deg og gir deg ansvar og tillit - treffer deg jevnlig - du kjenner godt og kan ha det artig sammen med - er med deg: på nye steder når du skal ordne opp i noe vanskelig - er opptatt av: hva du selv vil hva som er bra for deg hvilke drømmer du har - blir med deg på et samarbeid mot mål

Utgangspunktet “Æ va veldig ensom, så da trur æ det va i den forbindelsen at æ ble spurt om æ villa ha en miljøarbeider, for å prøv å kom mæ i orden igjen og få rydda opp i livet mitt”    ”Æ sa no ja takk når æ fikk tilbudet, æ tenkt litt på det først om det kanskje va litt rart, men det va no… ja æ kuinn no prøv det…”

Hva er det unike med Miljøarbeidertjenesten? Alltid miljøarbeidere ledig for oppdrag En ”bank” med tilgjengelige miljøarbeidere Voksne med ulik kompetanse: Alder 23 – 55 år Begge kjønn Ulike utdanninger Ulike erfaringer Ulike interesser Ulike personligheter

forts… Matching Enkelt og greit Stor fleksibilitet Hvem kan gjøre den beste jobben med akkurat denne ungdommen? Enkelt og greit Enkle rutiner for oppstart Stor fleksibilitet Individuelle avtaler om: Innhold, varighet og omfang Oppdragsavtaler Vedtak = oppfølging

forts… En-til-en-kontakt Men også sårbart med bare èn En relasjon som blir: Personlig Troverdig Naturlig Nær Men også sårbart med bare èn To i enkelte saker med stort omfang Ikke regler, men avtaler Ungdommen møter en person – ikke et system

forts… Der ungdommen er Stort omfang med veiledning Miljøarbeiderens arbeidsplass er ungdommens hjemmebane En genuin interesse for hvem ungdommen er og hva han/hun vil med livet sitt Stort omfang med veiledning Internt: Individuell veiledning Gruppesamlinger Eksternt: Bruk av ekstern kompetanse Kursdager

Forventninger “Hadd ikke nå forventninga egentlig æ, å første gang æ møtt'n så var det en helt ukjent kar da, så det var litt sånn.... ska æ åpne mæ heilt for en helt ukjent kar da. Det var litt vanskelig … men, det gikk no greit. Så bynt vi å snakk å for på kafè å sånne ting da”   ”Huske at æ kanskje syns det va litt sånn…æ hadd jo fylt atten år…så æ syntes at det va litt sånn …at æ skoilll ha miljøarbeider…syns kanskje det hørtes …ka ska æ si da…barnslig ut liksom…æ…Men æ tok jo feil da. He he. Det gjord` æ!”

Husvert Et forsterket botilbud Voksne som leier ut hybel/leilighet i egen bolig Som samtidig kan bistå med: Samtaler og kontakt Aktiviteter Oppfølging I samarbeid med miljøarbeider

Kommunal bolig Barne- og familietjenesten, forvaltning, fatter selv vedtak om kommunal bolig, der de vurderer at ungdommen som skal ut fra institusjon og fosterhjem eller som har annen form for omfattende barnevernvedtak, må ha kommunal bolig eller når BFT står overfor valget mellom å plassere ungdommen på institusjon eller bolig med oppfølging Alle vedtak skal ha prioritet for tildeling av konkret bolig.

Tilnærmingsmåte / metoder Vi ønsker å være veiledere og støttespillere Ungdommene skal gjøre seg sine egne erfaringer og gjennom mestring oppleve en utvikling mot en selvstendig tilværelse Ungdommen skal i størst mulig grad selv ordne opp i de utfordringene de står ovenfor Vi skal ikke dekke ungdommens behov, men jobbe for at de selv skal bli i stand til å dekke egne behov

Vi ønsker å: Bevisstgjøre ungdommen på hvordan han/hun påvirker omgivelsene sine Klargjøre alternativer og konsekvenser av egne valg Bevisstgjøre ungdommen på at han/hun selv har ansvar for egne handlinger Veilede, trene og forberede ungdommer på situasjoner han/hun skal møte Støtte, oppmuntre og motivere til positiv utvikling Følge opp ungdommen ut fra konkrete mål og tiltak nedfelt i IP, tiltaksplan og/eller handlingsplan - Trappe ned kontakt og hjelp over tid

Hovedarenaer: Botrening Familie / nettverk Skole / jobb Fritid Egen utvikling

Botrening: Handling, mat og kosthold Hygiene: Hus, klær og seg selv Rydding og oversikt Økonomi Forholde seg til leieavtale

Familie / nettverk Kartlegge nettverk Utnytte muligheten det å flytte for seg selv gir Engasjere nettverket Avklare forventninger Wrap Around

Skole / jobb Kontakt og samarbeid Ha kompetanse nok til å styre prosessen selv: En ansatt med spesielt ansvar Tilrettelegge og tenke alternativt Sommerjobbprosjekt Mestringsopplevelser

Fritid Kartlegge interesser Tidligere interesser og introdusere nye -Se sammenheng med nettverk Gjøre sammen med ungdommen – gjøre alene Bruke aktivitet til å lage gode møter

Egen utvikling Selvbilde, selvfølelse Grenser Fortelle sin historie på nytt Styrkefokus ART: vennskap, humor, mot og makt, lyst og lengsler, selvbilde, stresshåndtering, kjønnsroller…

Faser Fase 1 Kontaktetablering og kartlegging Fase 2 Sjølstendighets-trening Fase 3 Orientere seg ut av tiltaket   Definere hjelpebehovet Fastsette hjelpetiltak Etablere seg i egen bolig Utarbeide handlingsplan Utføre fastsatte tiltak i henhold til målsettinger i handlingsplaner Motta nødvendig oppfølging/hjelp Minimal oppfølging/hjelp Overføring til annen type oppfølging 

Om rollen   ”Det e veldig greit å ha det sånn. Ha liksom en person som ikke e venn eller familie som e der både nært og litt på avstand liksom. Som ikke omgås dæ hver dag. Det e veldig greit å ha en person der du kan snakk med og sånne ting. For vennan mine, ikke sant… dem e der for andre grunna liksom…dem kain itj hjelp mæ med så my som miljøarbeider’n min kan på en måte…