MENTAL HELSE Nordland Årsmøte, Bodø 26

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

At man er uenig på enkelte områder, utelukker ikke samarbeid på andre Uenighet utløser utviklende diskusjoner…
Individuelle planer Foreldrekurs 2005.
KOORDINERING OG SAMHANDLING
Habiliteringsteamet for barn og voksne
MARBORG 1 Brukerorganisasjon for LARiNord Stiftet 1. juni 2004 Vidar Hårvik MARBORG Tlf:
Tanker om brukermedvirkning
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
RIO Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon
Brukermedvirkning og pasientmakt
En orientering om FFO og FFO Finnmark
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Om barn og unges mulighet for medvirkning
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
Kommunens helsetjenester i samhandlingens tid.
Individuelle planer etter helse- og sosiallovgivningen
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
Rehabiliteringskonferanse i Østfold
Brukermedvirkning, Individuell Plan og andre enkle ting
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
ASVL’s Vinterseminar Hamar februar 2009 Brukerperspektivet
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Tilpassede helsetjenester
Brukermedvirkning i LHL
Vegen videre…. Tore W. Topp MBO 2012.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
PRESENTASJON AV NASJONALT SENTER FOR ERFARINGSKOMPETANSE INNEN PSYKISK HELSE NKLMS
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Samhandlingsavtalene status og fremtid •Kvalitet i helsetjenestene •Det handler om kvalitet-medvirkning og prioritering •Brukermedvirkning i samhandlingsavtalene.
Rogaland idrettskrets. Rogaland idrettskrets: NIF representant i Rogaland Fylkets tverrfaglige og idrettspolitiske organ.
BMS på gausdøl BUKERUNDERSØKELSER DIALOG VIRKSOMHETSSTYRING
Signaler for rus og psykisk helse i Prop 1S og Meld. St. 30 – Se meg!
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
1 Samhandlingsreformen: Utfordringer og påvirkningsarbeid - fysioterapeutenes plass i ny kommunehelsetjeneste? NFF
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Brukerforum voksenpsykiatri
Hvordan kan samhandlingsreformen gi bedre diabetesomsorg?
BIKUBEN – Regionalt brukerstyrt senter
LØKTA Interkommunal kvalitetsutviklingsenhet for helse- og sosialtjenesten i Midt-Troms.
Helse – Midt 6. mars 2012 Erik Torjussen A-larmBrukermedvirker.
Brukermedvirkning i boligsosialt arbeid
Grunnleggende brukermedvirkning Lysark til studieplan Sosialpolitisk påvirkningsarbeid – Mental Helse Studieplannummer
Hverdagsrehabilitering Del 3 Brukermedvirkning
Tvang eller frivillighet
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Velkommen!. Velkommen! Hvorfor trenger Norge et Faglig råd for PP-tjenesten?
Lovgrunnlag Historikk Reglement/retningsliner for brukerutval/-råd
Fra IT for funksjonshemmede til IKT for alle – i et samfunn for alle 1998: Et oppdrag under regjeringens Handlings- plan for funksjonshemmede Finansiert.
PÅRØRENDE KOMPETANSE - er et senter for utvikling, spredning og implementering av pårørendetiltak innen psykisk helse. Pårørende Kompetanse – erfaringsformidling.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Samhandlingsreformen SAFO SørØst Høstmøte Hva er samhandlingsreformen? Forebygge fremfor bare å reparere Få kommune og Spesialisthelsetjenesten.
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Ressurser og læringsmiljø innen læringsmiljøutvalgets arbeids- og ansvarsområde v/Oddrun Bollingmo Fellesmøte SKU/LMU/ledelsen
”Alle skal bo trygt og godt” Fylkesmannen i Troms v/ rådgiver Eva Angell
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF.
Prosjekt vår 2016 Samlokalisering av allmennlegetjenester og kommunale helse- og omsorgstjenester Økt tjenestekvalitet?
Forum for rus og psykisk helse i Buskerud Sundvollen 24. oktober 2016
Asker Kommune Helse og omsorg
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Koordinerende enhet (KE) i UNN
Utskrift av presentasjonen:

MENTAL HELSE Nordland Årsmøte, Bodø 26 MENTAL HELSE Nordland Årsmøte, Bodø 26. april 2009 Brukermedvirkning og Organisasjonskunnskap For personer med psykiske helseproblemer, pårørende og andre med interesse for feltet Torbjørn Lahti

Brukermedvirkning I Mental Helse Norges sosialpolitiske program heter det: ”Representanter for brukerne må få delta i offentlig utviklings- og endringsarbeid. Målet er at brukermedvirkning skal bidra til å øke kvaliteten på tjenestene og at brukeren dermed øker sin innflytelse på egen og andres livssituasjon.

Reel Brukermedvirkning Brukermedvirning er lovhjemlet i all helselovgivning. Rettigheten gjelder både på individ-, tjeneste- og systemnivå. Reell brukermedvirkning er å være med i beslutningsprosesser fra begynnelse til slutt.

Kommunene og brukermedvirkning For å sikre god kvalitet i det psykiske helsearbeidet er det avgjørende å ha et godt samarbeid og dialog med brukerorganisasjonene i kommunen.

LOKALLAG/FYLKESLAG Sterke som pressgruppe overfor politikere dersom man i felleskap går ut og protesterer og kommer med innspill i forhold til politiske føringer. Man er flere som kan dele på konkrete arbeidsoppgaver og erfaringsmessig er det ofte lettere å lage gode innspill i fellesskap enn alene.

LOKALLAG - MEDIA Dette er en fin måte å synliggjøre lokallaget som brukerorganisasjon og samtidig være en aktiv påvirker i samfunnsdebatten. Det er også lettere å fange medias interesse dersom man står samlet som organisasjon i forhold til en enkelt sak.

Kommunal organisering Kommunene er forskjellig organisert Psykisk helsearbeid som egen enhet Psykisk helsearbeid ivaretas av ulike kommunale tjenester, uten egen enhet/avd Psykisk helsearbeid for i stab hos rådmann eller helse- og sosialsjef Psykisk helsearbeid avdeling i egen enhet Psykisk helsearbeid og rus som egen enhet

Hvordan brukerrepresentasjon ? ● Brukerutvalg HF og NAV ● Brukerråd for Rus- og Psykiatritjenesten ● Senter for brukererfaring ● Brukerombud (I dag Tillitsperson) ● Individuell plan (IP) ● Pasient- og Brukerombud (01.09.09)

Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne i kommunen I følge diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, skal alle kommuner og fylkeskommuner ha råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Kommunestyret fastsetter mandat og sammensetning av rådet. Kommunen skal også sørge for at rådets administrative funksjoner blir ivaretatt.

Rus og Psykiatritjenesten Tjenestens overordnede, Hva er et brukerråd? ORGANISASJONSKART Rus og Psykiatritjenesten BRUKERRÅDET Tjenestens overordnede, rådgivende organ Enhetsleder Lederteam Samhandlende og koordinerende team Senter for brukererfaring Brukerorganisasjoner Brukerombudsfunksjon Brukerstyrte tiltak Utekontakten Sosialtjenesten ved Sosialmedisinsk senter Miljøarbeider- Tjenesten Oppsøkende og utøvende virksomhet Avdeling fellestjenester Avd. for arbeids og aktivitetstilbud Avd. for boligtjenester Avd. for Psykiatriske hjemme- tjenester

Brukerrådet for Rus- og Psykiatritjenesten består av: Hva er et brukerråd? Brukerrådet for Rus- og Psykiatritjenesten består av: 6 Repr. fra bruker- og pårørendeorganisasjoner 2 Ansatte i tjenesten 2 Politikere fra Helse- og sosialkomiteen Brukerombudet (TP) har møterett Enhetslederen har møteplikt og innehar sekretær- funksjon

Senter for Brukererfaring Senter for brukererfaring er et frittstående paraplyorganiseringstiltak, som bygger på frivillig innsats fra brukere og organisasjoner innenfor rus og psykiatrifeltet. Målet er bl.a. å koordinere og drive utadrettet ombudsarbeid, informasjonsarbeid, likemannsarbeid og egenkraftutvikling i regi av etablerte brukerstyrte tiltak.

Senter for Brukererfaring Brukerorganisasjonene – Brukerombudsfunksjon Tillitspersoner Brukerstyrte tiltak og prosjekter Rus og psykisk helse utdanning - Brukerperspektivet Brukerrelaterte stillinger/årsverk Kunnskapsformidling – informasjonsarbeid, foredrag… Pårørende arbeid - Selvhjelpsgrupper Tromsø Fontene Cannabisprosjektet Tilbake Til Verden - TTV VIRKELIG Tromsø magasin Nettverkskafeen – Kafe X Brukerbasen Yoga-senteret

Senter for Brukererfaring Alle funksjoner er 100% brukerstyrte og skal: Bidra til å videreutvikle samarbeidet mellom de ulike brukerorganisasjoner. Drives og utvikles på brukernes premisser i samarbeid med brukerorganisasjonene o.a. Er også en arena for samhandling mellom brukerne, pårørende og fagfolk. Arbeider aktivt med informasjons- og opplysningsarbeid. Bidrar med sosialt samvær, nettverksarbeid og likemannsarbeid. Gi råd, veiledning og støtte til brukere og pårørende.

Kommunalt Brukerombud Brukerombudet er en brukerrelatert funksjon i tråd med statens satsing og retningslinjer for brukermedvirkning med to hovedfunksjoner: Koordinere og utvikle målsettingen for Senter for Brukererfaring og Selve brukerombudsfunksjonen som skal bidra til å kvalitetsutvikle tjenestene og fremme brukernes og pårørendes interesser innenfor rus og psykiatri feltet. I h.h.t. Pasientrettighetsloven, Lov om sosiale tjenester og Kommunehelsetjenesteloven.

Pasient- og Brukerombud PBO Utvides fra å gjelde spesialisthelsetjenesten til også og gjelde kommunale helse- og sosialtjenester. Lov om kommunale helse- og sosialtjenester nytt arbeidsområde, unntatt økonomisk sosialhjelp og kvalifiseringsstønad, som ikke omfattes av den utvidede ordningen.  

Planarbeid Viktige plandokumenter; Handlingsplan for psykisk helsearbeid Rusmiddelpolitisk handlingsplan Boligsosial handlingsplan Økonomiplan Nasjonal strategiplan for arbeid og psykisk helse 2007 - 2012