Oppgaveløsning Metode og tilnærming.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om å skrive masteroppgave i forvaltningsinformatikk
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Skrive og studieteknikk V/ Espen Schønfeldt
Kunsten og skrive Del II Skriving og argumentasjon
Rett på sak.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Retorikk og tekstanalyse
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Å skrive en sakpreget tekst
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Workshop 8. februar 2013 Nye nettsider Maria og Martin.
Forskningsrapporten: Sjekkliste før innlevering (empirisk rapport)
Ideutvikling - Problemdefinisjonen. Hva gjør de erfarne problemløserne? •Samler og analyserer informasjon og data •Snakker med mennesker som kjenner problemet.
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
Tips til lesing av fagtekster (kopiert fra Rune Flikkes notat)
Veiledet lesing Mørkved skole
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
Skriveseminar på Norsk 103
Om å skrive om litterære tekster
Hvordan skrive en god utredning?
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Muntlige presentasjoner
Prosjekt og forskningsrapport
Essay er en skriftlig sjanger.
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
Forskningsrapporten: Sjekkliste (empirisk rapport)
10 regler for å skrive for web
Om å disponere masteroppgaver i forvaltningsinformatikk
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Om å disponere masteroppgaver
Resonnerende tekst.
Litterære virkemidler
Kurs i obligasjonsrett ved Per Sigvald Wang
Å skrive akademisk Formelle krav.
Artikkel. Bruk ulike kilder på en selvstendig måte Overskrift: Kort setning/frase som fremhever innholdet Første avsnitt: Hvem Hva Når Hvor Legg vekt.
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Noen råd til essayskrivingen. formalia 1)Essayet skal ha hode, kropp og hale 2)Kort og informativ tittel 3)Alle sitater skal ha referanser til forfatter,
Fagartikkel – et eget prosjekt Noen påminnelser. Det jeg lurer på … … fører meg til problemstillingen Er det ingen ting jeg lurer på, undrer meg over,
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Fortelling Skrivetips til stil Fortellingens tre hoveddeler
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Tekster og etikk Om posisjoneringer og ansvarsfulle lesninger Litteratur: Taguchi, H.L. (2004) In på bara benet: En introduktion til feministisk poststrukturalism.
Skriving av akademiske oppgaver Hvordan å bedre sjangerforståelsen for studenter av Espen Næss Lund
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Seminar 1: EXFAC august Opplegget De første fire seminarene vil konsentreres om pensum. Her vil vi forsøke å nærme oss det teoretiske ved.
Argumenterende tekster
Hvordan bør oppgaven bygges opp? Avsluttende arbeid Spama.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
Kilde-/litteraturliste
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
Å skrive teori til eksamen
Skrivekurs Innhold: Analyse av oppgavetekst Begrepsavklaring
Praktikumsoppgaver - med eksempler fra alminnelige formuesrett
Eksamen! Bergen, 5. desember 2008 Advokat Kristian S. Myrbakk
Leserinnlegg Saktekst/Sakprosa Hvordan bygger man opp et leserinnlegg?
Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen
Kapittel 2- Juridisk metode
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Metodekurs – Forvaltningsrett I
Prosjekt og forskningsrapport
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Oppgaveløsning Metode og tilnærming

Eksamen tester deg i om du har forstått og lært ”gjeldende rett” i de fag du skal kunne At du skal kunne benytte rettslige argumentbærere, rettskildefaktorer til å løse de rettslige spørsmålene. At du greier å integrere din egen fagbakgrunn med jussen. At du fremstiller det du har lært og forstått på en leservennlig måte.

Skriv godt norsk Sitater skal gjengis korrekt i anførselstegn ”…”. Unngå skjønnlitterære uttrykk som ”over bekken etter vann” og lignende. Presis litteraturhenvisning er viktig. Ironi er et lite hensiktsmessig virkemiddel når man skriver juss.

Overskrifter og avsnitt Overskriftene signaliserer hva som kommer i følgende avsnitt. Overskriftene må være presise, i motsatt fall kan leseren bli i tvil om du har forstått innholdet i det du skriver om. Bruk avsnitt der du i teksten markerer at du går over til et nytt poeng.

Vær forsiktig med bruk av ”jeg” i teksten. Eks Vær forsiktig med bruk av ”jeg” i teksten. Eks.1: ”jeg mener han har krav på stønad i henhold til kap. 6 i folketrygdloven”. Dette er ikke et holdbart juridisk argument, men en personlig oppfatning av saken.

Eks. 2: ”Jeg legger avgjørende vekt på lovens ordlyd…. eller … Eks. 2: ”Jeg legger avgjørende vekt på lovens ordlyd…. eller …. rettspraksis viser at personer med denne type bistandsbehov har blitt tilkjent stønad etter § 6-3”. Med andre ord må du knytte juridiske argument til en rettskildefaktor.

Om tvil i drøftingen Ikke skriv følgende: ” Jeg er i tvil om løsningen av dette spørsmålet, og syns det er vanskelig å fremstille argumentene på en god måte i drøftingen min, men…..”

Skriv heller. ” Som vi har sett av drøftingen over er det gode argumenter for begge løsninger. Jeg har lagt avgjørende vekt på lovens ordlyd, og er derfor kommet til at….” Denne form for tvil viser at du evner å se saken fra to sider, og at avgjørelsen er fundert på en avveiing av rettskildefaktorer.

Doble nektelser Ikke slik: ”Et ikke usikkert tegn i denne konteksten er at hvis setningene, og setningsstrukturene, er så kompliserte at leseren ikke kan unngå å måtte holde over ord for ikke å miste grepet om hva forfatteren kan ha villet mene at meningsinnholdet skal fremstå som, så kan poenget uttrykkes klarere”.

Men slik: ” Hvis setningsstrukturen er så komplisert at leseren må holde over ord for å forstå hva forfatteren har ment, kan poenget uttrykkes klarere”.

Ikke skriv drøftingen så kort at leseren mister deler av ditt resonnement. Korte drøftinger mangler ofte deler av argumentasjonen. Ikke skriv så lange og omstendelige drøftinger at fremstillingen blir upresis og uklar. Leseren mister poenget i drøftingen underveis.

Ulike typer oppgaver (Praktikum oppgaver) Teori oppgaver Kortsvarsoppgaver

Disponering av oppgaven Hvilken type oppgave er dette? Hva spørres det etter? Oppgavens lengde Skrivestil og språk Inndeling og overskrifter

Teorioppgaver Start med en kort innledning. I denne kan du gjerne definere tema i oppgaven som en eller flere problemstillinger. Dersom det er behov for det kan det innledningsvis være greit å definere sentrale begrep i oppgaven. Avgrens oppgaven. En del av det å definere hva som omfattes av oppgaven, er å peke på noe av det som faller utenfor oppgavens tema.

Plasser oppgaven i en større rettslig sammenheng Du kan for eksempel sette oppgaven i en samfunnsmessig kontekst for å vise i hvilken sammenheng spørsmålet har praktisk interesse. Eventuelt si noe om hvilket rettsområde som er tema for oppgaven.

Bruk av eksempler Eksempler brukes for å synliggjøre hvordan du har forstått oppgavens tema. Du kan bruke dommer som eksempler også for å vise hvordan en regel er anvendt i avgjørelsen. Eksempler brukes for å tydeliggjøre hvilke tilfeller som faller innenfor eller utenfor den aktuelle regelen.

Oppgavens hoveddel Tenk over på forhånd hvordan du vil bygge opp oppgaven. Hvilken problemstilling behandles henholdsvis først og sist. Del oppgaven inn i overskrifter og avsnitt. Avslutning, oppsummering eller konklusjon?

Kortsvarsoppgaver Dette er oppgaver av typen ”gjør kort rede for…” Oppgaven har et klart definert spørsmål, som krever et kort og presist svar. Du kan gjerne bruke eksempler for å understreke poeng også her. Ikke ta med ”utenomsnakk”, men gå rett til kjernen av spørsmålet.

Teorioppgave ”Sammenlign saksbehandlingsreglene i forvaltningsrettsystemet og helserettsystemet. Gjør rede for rettssikkerhetsmessige likheter og forskjeller.”

Henvisninger For å henvise med noter: Trykk på ”sett inn” deretter ”referanser” – noter. Ved bruk av noter kommer disse i nummerert rekkefølge nederst på siden. Skriv forfatternavn, boktittel, årstall og den siden du refererer til Når du henviser til dommer med bruk av noter, skriv for eksempel: Rt. 1999 s. 1030, på s. 1036

Ordtelling og litteraturliste. For å finne ordtelling, trykk på ”verktøy” – ordtelling. Her kan du følge med på hvor langt du er kommet i oppgaven din. I litteraturlisten må du skrive: Forfatter etternavn, fornavn, boktittel, årstall, forlag, 1. eller 2. opplag og årstall også her.