Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Metodekurs – Forvaltningsrett I

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Metodekurs – Forvaltningsrett I"— Utskrift av presentasjonen:

1 Metodekurs – Forvaltningsrett I
v/Karl O Wallevik

2 Innledning Generelt om forelesningen
Bruken av de kommenterte besvarelsene som illustrasjonsmateriale. Presentasjon og besvarelser blir lagt ut i fillageret Ambisjonsnivå Eksamensrelevante tips for bedre oppgaveteknikk Banale poenger? Oppskrift på den perfekte praktikum?

3 Generelt om juridisk metode
Hva ligger egentlig i begrepet ”juridisk metode”? Her kan det være delte meninger, men uenigheten er nok først og fremst av terminologisk karakter. God juridisk metode kan hevdes å bestå av to komponenter: materiell kunnskap og formidlingsevne. I dette krasjkurset kommer fokuset til å være på sistnevnte. Godt språk er en forutsetning for god juss. Les god skjønnlitteratur, enten det er Hamsun eller Knausgård.

4 1) Ta utgangspunkt i lovteksten
Kom raskt frem til det rettslige grunnlaget. Godt eksempel: A46. Eksempler på det motsatte: A24 og C37. Ikke siterer hele lovteksten – trekk ut de relevante vilkårene. Ved behov for å ”dra igjennom” en rekke vilkår: C43 Tolk ordlyden, både isolert sett og ved hjelp av andre rettskildefaktorer. Se f eks A16. Henvisninger til lovtekst må være helt presise. C33.

5 2) Bruk faktum aktivt Vær på jakt etter momenter i faktum som kan brukes aktivt i drøftelsen. A19 Men fall for all del ikke i ”spekulasjonsgrøfta”! C19 Alle anførsler må drøftes på en tydelig måte!

6 3) Still opp klare, gode problemstillinger
Betydningen av gode problemstillinger kan neppe overvurderes. Og motsatt. Sammenlign f eks C6 med A5. Vis gjennom problemstillingen at du har forstått hva som er kjernespørsmålet, jf også A5. En god problemstilling kobler sammen juss og faktum. C15

7 4) Stein på stein Besvarelsen må være logisk strukturert. Problemstillingene må drøftes i riktig rekkefølge. [C1,C2] jf [A1, A2] Drøft ett spørsmål om gangen! Se A41 Det deles ikke ut poeng for overraskende vendinger. Ikke ”ta sensor på senga” med en uventet konklusjon. La konklusjonen følge logisk av drøftelsen.

8 5) Konsentrerer drøftelsene om det som er tvilsomt!
Slå kort og greit fast det som er klart. Sammenlign A1-4 med C1-5. Bruk tid og krefter på de tvilsomme spørsmålene! Se f eks A53 Drøft balansert – finn argumenter både for og imot. Jf C18-21.

9 6) Ikke glem konklusjonen
Konklusjonen skal relateres til hovedproblemstillingen. Husk tydelige delkonklusjoner. Ikke ta med det rettslige grunnlaget i konklusjonen.

10 7) Kort og konsist språk – kongeveien til en god besvarelse
Pass på at stilen ikke blir for muntlig. C27, C45 og C46. Unngå arkaiske vendinger. Omstendelige og unødig kronglete formuleringer må skys som pesten. [ … så med andre ord blir det avgjørende for løsningen på spørsmålet hvorvidt det med rimelighet kan hevdes at …] [Det avgjørende blir … ] . Eksemplene er tallrike, se f eks A3. Unngå forsterkningsord (utvilsomt, klart, helt opplagt, selvsagt, innlysende … ) Unngå fremmedord – med mindre du (i) er helt sikker på at du vet hva ordet betyr, og (ii) at ordet øker presisjonsnivået. Sett punktum. Unngå lange avsnitt. Skriv forståelig norsk. C6-C10. Ikke la håndskriften skli helt ut.

11 8) Teoretisering i praktikum – en seilas mellom Skylla og Kharybdis?
Teori er ikke tabu i en praktikum, men alt som settes på papiret skal ha en funksjon i forhold til å løse den konkrete problemstillingen som drøftes. Sky vidløftig teoretisering som ikke gagner drøftelsen. Men ta for all del med ”teori” som er konkret relevant, det er først og fremst slik du får vist kunnskap på eksamen. C26

12 Avslutning – en liten huskeliste
Spørsmålet i oppgaven som overskrift/hovedproblemstilling. Eventuelle forutsetninger. Kommer forvaltningsloven til anvendelse? Rettslig grunnlag for å løse tvisten/spørsmålet. Slå (eventuelt) kort fast de vilkårene som klart er oppfylt. Lag en poengtert problemstilling forankret i et vilkår i lovteksten Foreta en tolkning av vilkåret Foreta en subsumpsjon Delkonklusjon Eventuell ny problemstilling Eventuell oppsummering Konklusjon

13 LYKKE TIL PÅ EKSAMEN!


Laste ned ppt "Metodekurs – Forvaltningsrett I"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google