Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevsamtalen i Færder videregående skole
Advertisements

Hva bør vektlegges ved muntlig eksamen i Historie og filosofi?
Fra prøving og feiling til
Brukertesting •Lærefil fra •© 2004 Nina Furu.
Fra prøving og feiling til
Grete Haaland Sund HiAk,
Nordby skole NASJONALE PRØVER Informasjon til SU og FAU
Velkommen til kurs for prøvenemnder
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Velkommen til kurs for prøvenemnder, perioden
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Rådgiver Kjell A. Standal FAGOPPLÆRINGA FOR FRAMTIDEN - sett i lys av nye vurderingsbestemmelser i forskrift til opplæringsloven og privatskoleloven.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
GOS Godkjenningsordningen for selgere og rådgivere i skadeforsikring (GOS) etablerer felles fagplaner og felles rammeverk for praktisk prøve. For å bli.
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
Veiledet lesing Mørkved skole
Veileder i vurdering i musikk - introduksjon
Praktisk eksamen Vg2 – sensorskolering 31
Praktisk eksamen Vg2 - yrkesfag
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
VURDERING.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
Sist gang snakket vi om……
Nye prøvenemnder Astri Pestalozzi og Ole Kristiansen, Utdanningsetaten.
Prøvenemnda for elektrikerfaget virkeområde Midt-Troms
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
hfy en helhetlig fag- og yrkesopplæring
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Vurdering. Nemd Vurdering Det eleven skal lære, fastsettes som mål for kompetanse. Det er kompetansemålene som skal prøves til eksamen. Kompetanse er.
Eksamen i Kunnskapsløftet
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
PROSJEKTSAMLING VANDREBOKA 21 APRIL Hva har prosjektet ført til for Dokka Videregående Skole ? Hva blir videreført?
Lillian Kjeldsrud Faglærer HS Dokka Videregående skole Lærerrollen og faglig leder sin “nye rolle» i prosjektet og i Kunnskapsløftet. Konkrete endringer.
Onsdag 13. mars Sam Eyde vgs
Revidert nasjonal plan, generell del. Innledningsvis Planen omfatter nå alle fagskoleutdanninger under teknisk fagfelt (1/2 til 2 år).
«Lese og løse oppgaver»
Kari Jølle TIDLIG INN I PROSJEKTET VÆRT MED I PROSJEKTGRUPPEN VÆRT MED I ARBEIDSGRUPPEN I NAMDAL «FAGBREV PÅ JOBB»
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Praksisseminar 31.oktober Henvendelse til praksisstedet. Taushetsløfte Praksisperioden Målsetting Formelle krav - roller Forventninger Veiledning Evaluering.
Essay SGO 4001 Bjørnar Sæther. Hva forventer vi av et essay? Forventningene skiller seg ikke mye ut fra arbeider dere tidligere har levert –Redegjør klart.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
IOP Kilder: Nordahl T., Overland T.,(2001): ”Individuelle Opplæringsplaner”. Liv S. Thesen og Elisabet Brettås , Horten PPT. Thommesen H., Normann T.,
Om forsøk med praksisbrevet - et toårig tilbud for «skolesvake» ved seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Velkommen til kurs for prøvenemnder Steinkjer, mars – april 2016.
Forprosjekt – nytt skoleadministrativt system Vedlegg 5 - Prosessbeskrivelse Privatistopplæring.
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden September/oktober 2015.
Skulpturlandskap Nordland - Ballangen Foto: Vegar Moen Kurs for prøvenemnder i Nordland Høst 2015 / Vår 2016.
Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»
Gratulerer med vervet Takk for at dere vil være med å ta ansvar for hvem som skal bli framtidas fagarbeidere Mål for dagen : At dere føler dere trygge.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
Fagsamling Elektro Inger Forseth Thon Bodø
Vurdering og klage på standpunkt
Øraker skole EKSAMEN Ungdomsskolen 10. trinn
Modul 1 – Dynamisk kartlegging
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Ledelse av læringsprosessen
Undervisning for dybdelæring B – Samarbeid
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Eksamen Sluttvurdering- regelverk Skolebasert kompetanseutvikling
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Tema 7 FAG- OG SVENNEPRØVER

Mål for etterutdanningen Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Mål for etterutdanningen planlegge, gjennomføre, vurdere og dokumentere fag- eller svenneprøver og kompetanseprøver i tråd med gjeldende regelverk utarbeide oppgaver og grunnlag for vurdering legge til rette for at kandidaten får vist hva han/hun kan observere og vurdere kandidatens arbeid dokumentere alle faser i arbeidet med de avsluttende prøvene vurdere klager på faglig vurdering og formelle feil informere om hva en fag- ,svenne- og kompetanseprøve innebærer

Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Hva er nytt? En prøve som inneholder fire deler: Planlegging med begrunnelser Gjennomføring Vurdering av eget arbeid Dokumentasjon av eget arbeid Begrunnelser som innebærer en reflektert praksis. Å teste kompetanse krever mer komplekse oppgaver. Mer individuelle kompetanseprofiler hos kandidatene. Begrensninger i mulighetene for tilrettelegging av prøven.

Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Utforming av prøven Prøvenemnda har ansvar for at prøven er i tråd med kompetansemålene i læreplanen og at den inneholder utfordringer som gjør at kandidaten får vist hva han/hun kan. Oppgaven bør ha klart definert omfang og gi kandidaten muligheter til å utføre alle fasene i arbeidet innenfor rammene. Prøven bør definere hva som forventes levert i alle de fire delene av prøven.

Grunnlag for vurdering Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Grunnlag for vurdering Prøvenemnda skal utarbeidet et eget grunnlag for vurdering (vurderingskriterier) – tilpasset hver enkelt prøve. Grunnlaget skal ta utgangspunkt i kompetansemålene i læreplanen og konkretiseres for den aktuelle prøven. Hovedpunktene i dette grunnlaget skal gjøres kjent for kandidaten.

Tilstrekkelig grunnlag for å vurdere kandidatens arbeid Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Tilstrekkelig grunnlag for å vurdere kandidatens arbeid Prøvenemnda må sikre seg innsyn i alle deler av prøven. Observasjon står sentralt, men må suppleres med bilder, video, logger og faglige samtaler. Prøvenemndas ansvar for vurdering kan ikke delegeres til andre (eksempelvis tilsyn i bedriften).

Spørsmål til faglig avklaring Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Spørsmål til faglig avklaring Still spørsmål som inviterer til utdypende forklaringer eller begrunnelser. Still spørsmål til alle faser i arbeidet: planlegging, gjennomføring, vurdering og dokumentasjon. Bruk åpne spørsmål.

Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Karaktersetting Tre-delt karakterskala. Bruk av grunnlaget for vurdering i de ulike delene og utøvelse av faglig skjønn. En samlet vurdering av alle fire deler i prøven. Diskuter kjennetegn på karakterer slik de er presentert i temahefte 7 (side 18-19): Hva skal til for å gi bestått meget godt ? Hva skal til for å gi ikke bestått?

Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere Klager Klager har ulike prosedyrer avhengig av type klage: Klage på formelle feil Klage på faglig vurdering Klagesaker krever god dokumentasjon fra alle deler av prøvearbeidet