Spredt utbygging på jordbruksarealer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
RESSURSER, NÆRINGER OG BOSETTINGER
Forelesning mars 2008 LAA 234 Landskapsanalysemetoder 2008
MULIGHETSSTUDIER BYREMO
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Generelt om Randaberg Kommunen
Matvaresikkerhet og jordvern
Kommunene – en viktig landbrukspolitisk aktør Landbruksdirektør Leif Løhaugen.
Hamarøymodellen Presentasjon ved ordfører Rolf Steffensen
Kommunal- og samfunnsøkonomiske effekter av boligsosial politikk Husbanken 22. Juni 2011 Rolf Barlindhaug Norsk institutt for by- og regionforskning.
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
25 kommuner tar grep om egen utbygging Trude Andresen Fagsjef KS EffektiviseringsNettverkene.
Hva bør en støyfaglig veileder ta opp
Østlandsforskning - eastern norway research institute - lillehammer - norway Fritidsboligenes betydning for lokaløkonomien Birgitta Ericsson Fylkesdelplan.
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
1 Kari B. Mellem, SSB Hvor ender byggavfallet - og hvor mye oppstår? Byggavfallskonferansen 2011.
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
Orientering og Innspill til diskusjon. Eksterne programmer/prosjekter Tettstedsprogrammet (MD) Interreg-prosjektet (NIBR m.fl.) Kulturplanlegging/”Kryss”
Begrensninger og muligheter
Arealsamling Stavanger 21 – 22 september 2004 Kartfesting av kjerneområder for landbruk Erik Anders Aurbakken rådgiver.
Christian Grorud
Aktørenes roller i planprosessene
Samvirke innen offentlige tjenester Pleie- og omsorg FoU-prosjekt nr
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Meta- og grunnopplysninger Dag Wiese Schartum. Utgangspunkter “Infrastruktur” betegner et nett av ressurser for felles bruk i et samfunn Når ressursene.
Informasjonsmøte for Planteknisk utvalg
Økonomi og pengestrømmer i idretten
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
PLAN OG BYGNINGSLOVEN LOVEN HAR BESTEMMELSER OM Arealformål
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
KOSTRA og miljødata og rapportering Julie L. Hass Seksjon for miljøstatistikk, SSB.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Årsakssammenheng Innledning Samvirkende skadeårsaker
RPBA – Hvordan har oppfølgingen vært fra kommunene? Kompetansesamling Year of Soils VFK, plansjef Linda Lomeland.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
- fra kjent kunnskap til praksis! ”Kornprogrammet 2015 – 2017 er et treårig prosjekt for å øke kornproduksjonen i Akershus og Østfold. Prosjektet rettes.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Oppfølging av fylkesplan Østfold mot 2050 Arealregnskap Nedre Glomma regionen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Aurskog-Høland: Landbrukskommunen Ideen om å utvide mulighetene i kommunen.
Arealregnskap som oppfølging av fylkesplanen  En metode for å fordele den regionale arealpotten i fylkesplanen mellom kommunen i regionen  En metode.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie.
Hvordan sikre et best mulig tilbud for unge med barnevernsbakgrunn i overgangen til voksenlivet? Dette er et prosjekt som er gjennomført av ansatte ved.
Styring av byutviklingen
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Grenseløs Attraktivitet.
Tilknytningsplikt til offentlig avløp
Trøndelags befolkning i tettsteder
Arealregnskap, fortettingspotensial og arealfordeling Nedre Glomma
OMRÅDEREGULERING SEGALSTAD BRU
Landbrukets fagdag Leiejord og driveplikt
Arealscenarier i byutredningen
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
I 2016 leverte vi sluttrapporten fra Foranalyse dokumentasjonsforvaltning og arkiv. Med vi, mener jeg en gruppe bestående av representanter fra en rekke.
Verdier og visjon i nye Stavanger
Utskrift av presentasjonen:

Spredt utbygging på jordbruksarealer Inger-Lise Saglie Norsk institutt for by- og regionforskning

Om prosjektet Finansiert av NFR- marked og samfunn- senere arealprogrammet Samarbeidsprosjekt mellom NIBR og SSB To deler: En nasjonal oversikt om utbygging på jordbruksarealer- SSB som har ansvaret for dataene Casestudier av utbyggingspolitikken i tre kommuner

Forskningsspørsmål Hvilket omfang har spredt utbygging på jordbruksarealer? Hvilke lokalpolitiske forhold avgjør vektleggingen av jordvern versus ønsker om spredt utbygging på jordbruksarealer?

Om de nasjonale dataene Datakilder: GAB-registeret og Digitalt markslagskart kjørt mot hverandre Dataene: Bygningers grunnflate og markslaget det er bygget på- dvs m2 bebygd markareal Kjennetegn ved dataene: - nettotall for nedbygging (Ikke tomt) - registrerer fysiske endringer- reelt bygget - uavhengig av formell prosess bak utbyggingene, dog slik at det er registrert bygget i forhold til GABregistreret Ikke sammenlignbart med tall for omdisponering

Svakheter Problemer med datagrunnlaget- særlig digitalt markslagskart Ikke mulig å å gjøre sammenlignbare studier over tid- digitalt markslagkart endres og vanskelig å relatere til bestemt årstall GAB har årstall

Definisjoner: Spredt utbygging: utbygging utenfor tettstedsgrensen Tettsted (SSB’s tettstedsdefinisjon): Avstand mellom hus maks 50 meter Minst 200 personer bor der (ca 60-70 boliger)

Definisjoner Jordbruksarealer: Fulldyrket jord, overflatedyrket jord og innmarksbeite Bygningsformål : Boliger (inkl hytter) Primærnæring: inklusive kårbolig, seter osv (Kf. Veileder MD/LD), men avhengig av hvordan kommunen har valgt å kategorisere utbyggingen - Restkatagori – ”annet” eks. forretning, skole, sykehjem, kontorer, bensinstasjon osv

På hvilke markslag skjer den spredte utbyggingen? Datagrunnlag: Spredt utbygging, all utbygging utenfor tettstedsgrensen, hele landet Bare gode nok data for 2002: 14% av den spredte utbyggingen skjedde på jordbruksareal Den spredte utbyggingen skjer nokså ofte på jordbruksareal tatt i betraktning av jordbruksarealenes andel

Utbyggingsmønster og nedbygging av jordbruksarealer Datagrunnlag: Den delen av all nedbygging som har foregått på jordbruksarealer, hele landet Mye oppmerksomhet knyttet til å unngå nedbygging av landbruksjord gjennom tettstedsutvidelser. Hvor stor andel av nedbyggingen av landbruksjord har skjedd i tettstedsutvidelsessoner, og hvor stor del har foregått som spredt utbygging?

Spredt utbygging er hovedårsaken til nedbygging av landbruksjord 74 % av nedbyggingen av jordbruksarealer i 2002 var utenfor tettstedsgrensen, dvs i form av spredt utbygging 26 % skjedde i tettstedsutvidelsessoner

Spredt bygging på jordbruksarealer- fordeling på formål Data: Spredt bygging (dvs. utenfor tettstedsgrensen) på jordbruksarealer i 2002, hele landet Formål Andel Primærnæring 49 % Bolig 43 % Annet 8 %

Tre casekommuner Forvalter Norges beste jordbruksareal bykommunen mest restriktiv, også i forhold til jordbruksareal /innbyggere Data: spredt bygging på jordbruksarealer 2000-2002

Prosesser Landbruket bygger også ned: Bulkproduksjonen krever store bygningsmasser i tillegg lasteramper, snuplass trailere: spørsmål: bør noe av dette flyttes til arealer som ikke er jordbruksarealer? Paradokset i landbruk pluss: hva skjer når attåtnæring blir en kommersiell suksess og trenger mer plass? Utbygging for å sikre ”levende bygder”

Prosesser Tydeligere skille mellom bønder som eiendomsutviklere og bønder som ser på jorda som ressurs for matproduksjon- ”fra kommunen som påtvinger bøndene utbygging- til kommunene som ordner køen av bønder som ønsker å bygge ut”

Jordvernets stilling Generell bred støtte- langsiktig ressursbevaring Andre hensyn: Levende bygder Hensynet til økonomi i brukene- ”tilleggsnæringer” Oppfattes som paradoksalt å verne for brukere som ikke ønsker å drive Ideologi: grunneierne må selv bestemme Bondelagene lokalt går ikke inn i enkeltsaker, men forholder seg til prinsipper i by og tettstedsutviklingen- ønsker ikke å ”dømme” enkeltmedlemmer Samtidig støtte fra miljøvern/jordvernorganisasjoner- men disse har ikke alltid lokallag Fylkesmannen oppfattes som ”garantist” for jordvernet

Noen refleksjoner Spredt utbygging i stor grad et ikke-tema i forhold til ”planlagte tettstedsutvidelser” Landbruket selv bygger også ned. Forsterkes dette av ”landbruk- pluss”? Urbanisering av landsbygda eller den grenseløse by: når gjeldende politikk er fortetting og tett utbygging innen eksisterende tettstedsgrense, blir gårdstun muligheten for å sikre seg stor eneboligtomt?