Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tilknytningsplikt til offentlig avløp

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tilknytningsplikt til offentlig avløp"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tilknytningsplikt til offentlig avløp
Kommunen er tilsynsmyndighet for mindre private avløpsanlegg. 1,85 årsverk: Saksbehandling av utslippssøknader og tilsyn. 0,15 årsverk med vannforvaltning + forurensning. Tilknytningsplikt til offentlig avløp Ingrid Strømme, rådgiver Utslipp

2 Kommunens hovedmål for avløp
«På lang sikt skal alle boliger i Ringerike ha en avløpssituasjon som er i tråd med gjeldende forurensningsregelverk og rensekrav. Det må alltid gjøres en avveining om dette er en opprydding som kommunen skal stå for eller om det skal gjennomføres i privat regi» Målet er vedtatt av kommunestyret i bl.a. i : Hovedplan for avløp Strategi for opprydding i spredt avløp

3 Strategi for opprydding i spredt avløp
Vedtatt av kommunestyret i 2011. Tilsyn og oppfølgning Ca 4000 private anlegg. Ca 70 % vil på sikt få pålegg om tilknytning eller oppgradering 7 soner Prioritert ut fra miljøtilstand og brukerinteresser Steinsfjorden har prioritet 1. Tilsynsmyndighet: Fører tilsyn med at anleggene oppfyller dagens krav.

4 Plikt til å knytte bygning til kommunal avløpsledning
Plan- og bygningsloven §27-2: "Når offentlig avløpsledning går over eiendommen eller i veg som støter til den, eller over nærliggende areal, skal bygning som ligger på eiendommen knyttes til avløpsledningen.” Vil det etter kommunens skjønn være forbundet med uforholdsmessig stor kostnad eller særlig hensyn tilsier det, kan kommunen godkjenne en annen ordning. Kommunen kan kreve tilknytning også når særlige hensyn tilsier det (eks. ved forurensning) Formålet med § 27-2: Hovedregel om helsemessig betryggende ordning for avløp, unngå forurensning. Sikre at ofentlig avløpsanlegget blir drevet teknisk og driftsøkonomisk rasjonelt (kundegrunnlag). Legge vekt på kan kommunen godkjenne en annen ordning.

5 Hva er nærliggende areal og uforholdsmessig høy kostnad?
Nærliggende areal er ikke definert i loven, men: KRD 93/3328: «en avstand på meter ikke kan anses urimelig. KRD 98/76 «en avstand på 500 meter vil ligge innenfor begrepet nærliggende areal». Avstanden beregnes fra bygning til påkoblingspunkt Uforholdsmessig høy kostnad: Hvilken kostnad kan forventes for området? Må sammenlignes med oppgradering av privat anlegg KMD har uttalt: For at kostnaden skal være uforholdsmessig , må den ligge «ikke uvesentlig over de høyeste sjikt i kommunen» Tre ganger normalkostnaden kan være OK. I Ringerike er det ikke ennå vedtatt noen grense, men vi har operert med et skille på 2G (1 G = kr ,- i 2017) 2G er lavere enn det det koster for et nytt privat anlegg. Det antas at vil få pålegg.

6 Kommunen kan godkjenne en annen ordning
Kan godkjenne annen ordning hvis: Uforholdsmessig stor kostnad Særlig andre hensyn Eksempel: De som har helt nye anlegg kan vurderes å ikke kreve tilknytning for. Obs! Personlig økonomi er ikke «særlig andre hensyn»

7 Kostnader: Prosjektering
Evt grunnerverv/bruksrettighet (husk tinglysning!) Anleggskostnader Istandsetting av bruksareal NB! Stikkledninger er søknadspliktige etter § 20-1, 1.ledd a). Fagkyndig firma for å være ansvarlig for PRO og UTF. Byggesaksgebyr: ca kr 8000,-. Tilknytningsavgifter: Avløp: kr 9000,- Vann: kr 9000,-

8 Tilknytning for fritidsboliger
Tilknytningsplikten gjelder ikke for fritidsboliger dersom det ikke er bestemt i plan. I forslag til ny arealdel til kommuneplanen er hytter med innlagt vann sidestilt med boliger når det gjelder tilknytning til offentlig avløp. Kommuneplanen antas vedtatt i 2018/19. Ingen innspill til dette i høringen.

9


Laste ned ppt "Tilknytningsplikt til offentlig avløp"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google