Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie."— Utskrift av presentasjonen:

1 Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie

2 Disposisjon Definisjon av grønn grense
Kunnskapsgrunnlag for å bestemme grønn grense Utfordringer og muligheter Noen overordnede anbefalinger

3 Ulike definisjoner av grønn grense
Regional plan for Jæren Samordnet areal- og transportarbeid Målet om effektiv arealbruk innebærer tilrettelegging for arealøkonomisering i eksisterende bebyggelse ved å planlegge for fortetting og transformasjon. Videre må nye byggeområder gis en optimal tetthet tilpasset sentralitet, avstand til kollektivtrafikk og senterstruktur, handel, kultur og tjenester Sikre regional grøntstruktur og kjerneområde landbruk Regional grøntstruktur skal sikre befolkningen god tilgang til større sammenhengende områder for rekreasjon, friluftsliv og mosjon i rimelig avstand fra bosted. Sikring av kjerneområde landbruk innebærer at større sammenhengende, høyverdige jordbruksareal sikres for matproduksjon i et langsiktig perspektiv. Det innebærer at det trekkes en langsiktig grense mellom byutvikling og kjerneområde landbruk.

4 Ulike definisjoner av grønn grense
Østfold mot 2050 Eksempel Nedre Glomma-regionen Ved beregning av nytt tettstedsareal må allerede vedtatte framtidige utbyggingsformålene i kommuneplanene inngå i det totale arealet. Nedre Glomma er det lagt ut 18,3 km2 framtidige arealer som kan vurderes til framtidig tettbebyggelse i tillegg til kommuneplanene. Potten må deles mellom de tre kommunene Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler.

5 Ulike definisjoner av grønn grense
Regional plan for areal- og transport for Oslo og Akershus «Grønne grenser er et virkemiddel som tas i bruk på steder der sterk byvekst fører til behov for å sikre grønne verdier for videre byspredning, og å stimulere til å bygge «innenfra og ut». Grensen markerer hvor byen eller tettstedet slutter og vernet begynner, og skal gi stabile rammer for den langsiktige planleggingen av arealene innenfor grensen. Den langsiktige grønne grensen tegnes etter prinsipper for utvikling av prioriterte vekstområder med bykvalitet»

6 Kunnskapsgrunnlag Deltema som bør inngå for å definere grønn grense
Avstander, tilgjengelighet og infrastruktur Arealbruk – bolig- og næringsstruktur Arealbruk - naturressurser Kulturmiljø Landskapsrom Nærmiljø og friluftsliv Blå-grønne strukturer

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Noen utfordringer Kan bli en enkel løsning for utkvittering hvor «alt innenfor er greit» Ingen kvalitetskrav Sier ingenting om «på hvilken måte» mht. tetthet, tilgjengelighet, fordeling bolig/næring, grøntområder, osv. Ingen krav til rekkefølge Mulige konsekvenser Enkle utbyggingsområder, som ikke nødvendigvis har den beste lokaliseringen utvikles først Økt infrastrukturbehov ved utvikling på «feil» sted Mulig utbyggingspress i områder utenfor (LNF med spredt boligbygging)

20 Noen muligheter Muliggjør god og kompakt by- og tettstedsutvikling
Høyere tetthet gir bedre vilkår for kollektivtransport Konsentrasjon av handel, service og andre tilbud i gang- og sykkelavstand Gir mulighet for forutsigbarhet for utbyggere innenfor grensen Gir mulighet for forutsigbarhet for landbruket utenfor grensen

21 Noen betraktninger Grønn grense er en viktig, men kan ikke stå alene.
Det vil også være behov for Strategisk plan for områdene innenfor Krav til utbyggingsrekkefølge – innenfra og ut Likebehandling av tiltakshavere Gode planer, med forutsigbarhet og likebehandling, vil kunne attrahere gode og attraktive utbyggere

22


Laste ned ppt "Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google