Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PROBLEMBASERT LÆRING VED MEDISINSTUDIET I OSLO
Advertisements

Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
Forskning som grunnlag for studiekvalitet Rektor Sigmund Grønmo Nasjonalt seminar – Forskning i utdanningen Bergen 3. april 2008.
Utviklingsprosjekt Region nord Mål for dette året • Finne et interesseområde/tema ( 3-4 samarbeider) • Planlegge undervisningen med grunnlag.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Ingeniørfaglig innføringsemne Evaluering av gjennomføring høsten 2011 ved HiG, HiOF, HiBu, HiVe og UiA Førstelektor Fred Johansen, HiG.
Presentasjon 14. og 15. mai 2008 May Britt Postholm PLU, NTNU
Forskningsbasert?. StLs definisjoner »Forelesere –Med aktivt forhold til FoU –Som kjenner vitenskapelig metode –Som er oppdatert på sitt fagfelt –Som.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Plan for praksis Studieåret FU – 2 Gro Lise Syversen – HIØ, Praksisseminar FU og
Teknologi og forskningslære
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
”Vurdering av hjemmesider” ”Vurdering av hjemmesider” en undersøkende oppgave om førsteklassenes hjemmesider. Av Fouzia, Benedicte og Svein.
Det utdanningsvitenskapelige fakultetet, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning Artikkelbaserte avhandlinger og veilederrollen Seminar for kandidater.
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Pedagogisk utviklingsarbeid
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Utbytte av læringsmål Innlegg på workshop med fagansvarlige basiskurs Handelshøyskolen BI Oslo ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet.
Den informasjonskompetente lærer Et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Bergen, Hordaland fylkesbibliotek og praksisskoler i Hordaland Presentasjon ved.
Elever som forskere i naturfag – med wiki
Bokpresentasjon Oslo.
F Skolebasert kompetanseutvikling i ungdomsskolen Forskning på piloteringen.
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
Aksjonsforskning.
Førsteamanuensis Vidar Gynnild, NTNU
Hverdagen for Ruth og Sissel.
Didaktiske analysekategorier
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
1 Erfaringer fra skoleeier (Trondheim kommune) Rapporter fra/samtaler med skoleledere Hva lærerne rapporterer PPU−studentenes FoU-arbeid Vurdering for.
Studieplanarbeid.
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
Skrive masteroppgave (1): idéskisse og problemstilling
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Digital mappevurdering - eller? IKT og MAPPEVURDERING Anne Anne Fængsrud
PED2000 – vår 2008 Undervisning og danning INTRODUKSJON - KURSPLAN.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
1 Pedagogisk institutt Bachelorprogram og Årstudium i pedagogikk.
ALU 1, mandag Erfaringsdeling etter praksis.
Utfordringer for ingeniørutdanningene Hallstein Hemmer Kjemi og materialteknikk Avdeling for teknologi.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Universellforum 2016.
Arbeidet med prosjektskissen
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Undervisning og danning INTRODUKSJON - KURSPLAN
Forslag til felles MA-struktur
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Utvikling av lærerstudentenes FoU-kompetanse
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Universellforum 2016.
Introduksjon til FINF4031 Individuell semesteroppgave
Oppsummering av FINF litt om hjemmeeksamen
Hva skal du gjøre? Du skal velge mellom 3 fordypninger i bachelorprogrammet Fordypningene er en del av bachelorprogrammet.
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Hvorfor Mastergrad i operasjonssykepleie?
Skrive 30 poengs masteroppgave i forvaltningsinformatikk
Gjennomgang før eksamen
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Utskrift av presentasjonen:

Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER I MASTERUTDANNING

Institutt for helse og samfunn Mål: Kvalifisere helsepersonell til arbeid med forskning og fagutvikling (kunnskapsarbeidere) Med basis i studenter og fagmiljø - på tvers av helseprofesjoner - som spenner fra naturvitenskap til humaniora - med interesser i grunnforskning og anvendt forskning Hva blir den gode pedagogikken? Mastergradsprogram i helsefagvitenskap

Institutt for helse og samfunn Ledende og inspirerende spørsmål Hvordan kan det vitenskapelige håndverk omgjøres til gode læringsstrategier? Hvilke pedagogiske arbeidsmåter og vurderingsformer vil være mest konsistente med målet om å utdanne kunnskapsarbeidere? Hvordan kan vi utvikle en pedagogikk hvor studenter innvies i og ikke bare lærer om forskningshåndverk og vitenskapelige tenkemåter?

Institutt for helse og samfunn To hovedprinsipper Tatt på alvor bestemmelsen om at studier skal være forskningsbasert Noe mer enn at lærerne formidler forskningsresultater Søkt å utvikle en pedagogikk som er forankret i forskningens prinsipper, metoder og grunnleggende verdier Vi har lagt vekt på erfaringsnære metoder Ikke bare lese om teorier og forskningsmetoder, men må også anvende disse

Institutt for helse og samfunn Basis i forskningens prinsipper, metoder og verdier Søkt å oversette forskningshåndverket til å bli prinsipper for studentenes læring De prøves ikke i at de har lært seg og kan gjengi pensum, men hvordan de bruker litteraturen til å belyse og drøfte problemstillinger Lære seg å håndtere hvordan teorier og metoder anvendes og inngår i vitenskapelig arbeid Lære seg å utvikle vitenskapelige resonnementer gjennom muntlige og skriftlige presentasjoner, samt gjennom å gi tilbakemeldinger til hverandre

Institutt for helse og samfunn Noen grep - arbeidsmåter Mindre vekt på å forelese om forskning og forskningsresultater Mer vekt på å vise frem hva forskerne har gjort, funnet og tenkt i sitt forskningsarbeid Utviklet erfaringsnære læringsformer med likhetstrekk til forskningen • egne erfaringer med å utvikle vitenskapelige tekster • delta i diskusjoner/evaluering av egne og andres arbeider • skriftlig og muntlig formidling

Institutt for helse og samfunn Eksempel Emne: Helsefagenes teori og teoriutvikling Undervisningen Forelesninger som hjelper dem å forstå teorier og som eksemplifiserer hvordan de kan brukes Gruppearbeid for å presentere egen tolkning og forståelse Skriveøvelser Vurderingsform Hjemmeoppgave som de arbeider med hele semesteret Åpne for individuelle valg ifht hvilke teorier som tas inn Evaluering/sensur Karakter: Bestått/ikke bestått Skriftlig tilbakemelding

Institutt for helse og samfunn Eksempel Emne: Forskningsmetoder og –etikk Lære gjennom forelesninger og å få egne erfaringer med noen grunnleggende tilnærminger •Gjennomføre to små datainnsamlinger (ved bruk av kvalitative og kvantitative metoder) •Analysere dataene og skrive det ut til to eksamensbesvarelser, med vekt på metode, analyser, resultatfremstilling og tolkning •Diskutere hverandres utkast •Samarbeide om opplegget og datainnsamlingen Hensikt: Skape fundament for å gå videre. Utdypende metodeopplæring senere Evaluering: Bestått/ikke-bestått og skriftlig tilbakemelding

Institutt for helse og samfunn Eksempel Emne: Analysekurs (adskilt kvalitativ/kvantitativ) Lære gjennom forelesninger og å arbeide med analyser av egne data til masteroppgaven •Studentene må ha egne data klare for analyse •Workshop-lignende arbeidsform •Fra rådata til at deler av materialet er ferdig analysert og klart for resultatkapittelet i masteroppgaven Vurderingsform: Presentasjon som på en konferanse Evaluering: Bestått/ikke-bestått; muntlig tilbakemelding fra studenter og sensorer

Institutt for helse og samfunn Progresjon og gjennomføring av studiet Kan vi sikre bedre progresjon i studiet uten å gå på akkord med kvalitet? Flyttet noe metodeundervisning til to nye emner for å skape bedre fremdrift gjennom systematisk støtte til: • forberedelse av eget forskningsarbeid • analyser av eget datamateriale Gjennomføres hhv i start- og sluttfasen av arbeidet med masteroppgaven

Institutt for helse og samfunn Suksessfaktorer? Fagmiljø •Forskningspreget, tverrfaglig og bredt interessefelt •Aktive forskere innen ulike forskningstradisjoner – fra naturvitenskap til humaniora •Blanding av profesjoner og disipliner •Interesse for utvikling av pedagogiske virkemidler •Erfaringer fra ulike typer miljøer – klinikk, instituttsektoren, universiteter, høyskoler Har kunnet skape dette helt fra bunnen – ingen historie Kontinuerlig diskusjon Måtte finne en annen fellesnevner for studiet enn ”det som er faget”