Hjertesvikt- veien tilbake

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva er forsvarlighet i LAR?
Advertisements

Utviklingshemmede hos fastlegen
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Erik Gjertsen Sykehuset Buskerud Vestre Viken HF
Sykdommer i brystet.
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Utfordringene sett fra brukerne Foreningen for Muskelsyke Leder Bjørn Moen,
Hva er de nasjonal retningslinjene for akutt og kronisk hjertesvikt?
HELSE OG LIVSSTIL.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Psykiske utfordringer ved MS
Har sykepleierdrevne hjertesvikt poliklinikker effekt?
Forebyggende arbeid satt i system
Utfordringer i spesialisthelsetjenesten
Hvordan ivareta BRUKERMEDVIRKNING ved rehabiliteringsforløp
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Livsstilsendring Telemark Rehabiliteringssenter
Dramatikk i ambulanse og akuttmottak
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
Bakgrunn for stillingen
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
HJERTESVIKT OG CHEYNE STOKES
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Hjertesykdom hos miniatyrhunder
i overgangen barn/voksen, sett fra habiliteringstjenesten for voksne.
Aldring brukergruppe – hva kan det innebære for kompetansesentrenes
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
FamilY Åshild Skulstad-Hansen Helsesøster/prosjektkoordinator
Hvordan ivareta resipienten i ventetiden…….
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Atrieflimmer - en ny epidemi? Klinikk for hjertemedisin
Hjerterehabilitering
Som bakteppe i arbeidet ved Voksenhabiliteringstjenesten
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.

Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Fest og foredrag for hjertehelse
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Klinisk aktivitetsavdeling (KLA)
Samhandlingsreformen Blå byer blir røde Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen 31. mars 2009.
”Da klokka klang, så fort vi sprang og ingen sto igjen og hang”
Scandinavian Sarcoma Group
Fysisk aktivitet og psykisk helse
Alf Johnsen Kommuneoverlege i Askim
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Skjønnhetstyranniet og vold Elisabeth og Anne-Bente
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Atrieflimmer Pasientopplæring:
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
Vest-Agder Sentralsykehus Trygghet når du trenger det mest Hjertesvikt hos gamle Diastolisk dysfunksjon er vanlig av Pål Friis.
Astma - kurs Kursinformasjon
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Norsk kongress i geriatri
Kurs for deg med HCM (hypertrofisk kardiomyopati)
Hydrocephaluspoliklinikken
Hjertets sykdommer - Iskemisk hjertesykdom
Forum for rus og psykisk helse i Buskerud Sundvollen 24. oktober 2016
INFORMASJON OM DIAGNOSE, BEHANDLING OG UTFORDRINGER
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
Hjertesvikt.
Helsetjenesten i Norge og Nord-Trøndelag Førsteårsstudenter sykepleiefaget Nord universitet, Namsos 5. oktober 2017.
Mitral -insuffisiens Vinjar Romsvik.
Utskrift av presentasjonen:

Hjertesvikt- veien tilbake Jostein Grimsmo Rehabiliteringsavdelingen LHL klinikkene Feiring

En endeløs vei………? Ja, for mange med kronisk hjertesvikt er veien lang og til tider kronglete Veien fører ofte ikke helt tilbake, men kun delvis Mange med kongestiv (opphopning av væske) hjertesvikt etter infarkt, medfødt hjertefeil, alders - og hypertensjonsbetinget hjertesvikt(HFPEF), arvelig betinget hjertesvikt (kardiomyopatier) med flere vil ikke bli helt bra, men MÅ LEVE med SVIKTEN

Vanligste årsaker til kronisk hjertesvikt I følge Lars Gullestad i læreboken Kardiologi 2011 Iskemisk hjertesykdom Hypertensjon Klaffefeil Kardiomyopati – mange former Arytmogen (atrieflimmer) Medfødte hjertefeil I følge Wikipedia Koronarsykdom Hypertensjon Klaffefeil Lungesykdom Andre årsaker

Gradering av hjertesvikt New York Heart Association funksjonsinndeling NYHA I: hjertesvikt uten symptomer ved vanlig fysisk aktivitet NYHA II: symptomer ved moderat fysisk anstrengelse NYHA III: symptomer ved lett fysisk anstrengelse NYHA IV: symptomer i hvile og økende symptomer ved fysisk aktivitet Første steg på veien tilbake er naturligvis å behandle grunnsykdommen; Det vil si angripe årsaken til hjertesvikten, som i seg selv kan bedre eller i mange tilfeller helbrede svikten.

Rapport fra Kunnskapssenteret 2013 Alvorlig hjertesvikt Hjertesvikt er en tilstand der hjertet ikke klarer å pumpe nok blod til å dekke kroppens behov. Den vanligste årsaken til hjertesvikt er forsnevring eller tilstopping av kransarteriene. Pasienter med alvorlig hjertesvikt har betydelig forverret livskvalitet og forkortet levetid. Alvorlighetsgrad av hjertesvikt kan klassifiseres i fire kategorier (NYHA-klassifisering) hvorav NYHA IV er den mest alvorlige. Antall pasienter i Norge med alvorlig hjertesvikt i NYHA klasse IV er rundt 500 til 1000.

Behandling i følge Wikipedia Medisinsk behandling går parallelt med eventuelt operativ behandling eller opptrer som eneste behandling hvis pasienten ikke blir operert. Sengeleie kan være aktuelt i dårlige perioder. Trening skal unngås. Samtidig børkosten være saltfattig, store væskeinntak unngås, alkohol skal ikke konsummeres, og overvektige pasienter bør slankes under veiledning av kostekspert.

Behandling i følge læreboken Kardiologi Ikke medikamentell Vektkontroll Kosthold Salt-væskeinntak Røykestopp Alkohol Fysisk aktivitet Seksuell aktivitet Vaksine (influensa/ pneumokokk) Medikamentell behandling Annen behandling CRT ICD Kirurgi Hjertepumpe (LVAD) Hjertetransplantasjon

Veien tilbake gjennom avansert behandling (Kunnskapssenteret) Disse pasientene får hovedsakelig medisinsk behandling som i tillegg til livstilstiltak og legemidler, også kan omfatte pacemaker, hjertestarter (ICD) og synkroniseringsbehandling (CRT). Hjertetransplantasjon er bare aktuelt for et begrenset antall egnede pasienter under 70 år gjennom en landsdekkende funksjon ved Oslo universitetssykehus (OUS) - (ca. 35 transplantasjoner hvert år, men et behov for ca. 50 iht. dagens kriterier).

LVAD (Kunnskapssenteret) LVAD for langtidsbruk er pumper som avhjelper venstre hjertekammer enten i påvente av et egnet hjerte (bro til transplantasjon) eller som varig bruk. Varig behandling med LVAD betraktes som både livsforlengende og symptomlindrende behandling.

Hva er veien tilbake? Tre hoved- målsettinger Bedret livskvalitet Bedret funksjonsevne Bedret overlevelse

Regelmessig oppfølging som inkluderer fysisk aktivitet Basert på studier og vår erfaring er det for få som får et tilbud om oppfølging av fysisk aktivitet, som dermed overlates til pasienten selv. Langt flere burde vært søkt til og deltatt i rehabiliteringstilbud, med videre oppfølging i kommunehelsetjenesten Oppbyggingen av sykepleiedrevne hjertesviktpoliklinikker med lavterskeltilbud og tett oppfølging har vært svært viktig for et godt tilbud til hjertesvikt- pasientene for bedring av livskvalitet og funksjon Hva med fysioterapi?

Diagnosegrupper med svikt ved LHL klinikkene Feiring Hjertesvikt etter infarkt og angina pectoris Hjertesvikt på grunn av dilatert kardiomyopati og hypertrofisk (obstruktiv) kardiomyopati Medfødt hjertefeil (Fallot, TGA mm) ARVD (arvelig høyresidig svikt) Høyresidig hjertesvikt ved pulmonal hypertensjon Tverrfaglig gruppebaserte inntak med betydelig individuell vurdering og behandling av 2-4 ukers varighet (fra neste år mulig direkte inntak fra sykehus før overgang til hjemmet

Fysisk aktivitet viktig Det er god dokumentasjon for at de aller fleste med hjertesvikt skal og bør drive fysisk aktivitet som en del av oppfølgingen av grunnsykdommen Testing av funksjon (spesielt 6 min gangtest eller CPET) viktig for tilrettelegging av riktig aktivitet Forsiktighet og tilpasning hos de med langtkommen hjertesvikt (NYHA III-IV), noen med kardiomyopati, enkelte med medfødt hjertefeil, alvorlig aktivitetsutløst arytmi og ICD-brukere med dårlig pulskontroll eller stor risiko for støt.

Våre erfaringer Mange vil ha nytte av et rehabiliteringsopphold for å bedre psykisk status og spesielt livskvalitet Mange vil ha nytte mht. bedring av fysisk status (som i første rekke er bedring av muskulær status) Møte med andre i samme situasjon, psykolog- /terapeutkontakt i tverrfaglig team og opplevelse av mestring meget viktig i et rehabiliteringsopphold Trygghet for at det ikke er farlig med fysisk aktivitet, sammen med læring om og erfaring med at det går an å leve et tilnærmet normalt familie- og sosialt liv er sannynligvis den viktigste faktor for den bedringen av livskvalitet som oppleves.

Veien tilbake har begynt… Den enkelte med hjertesvikt er den aller viktigste aktør i bedring av egen situasjon på veien tilbake MEN mange må få hjelp på denne veien: Regelmessig oppfølging ved Hjertesviktpoliklinikk Deltakelse i rehabiliteringsprogrammer tilpasset den enkeltes behov og ståsted Tilgang på fysioterapi i hjemkommunen for oppfølging av fysisk aktivitet Det trengs fortsatt et betydelig løft for denne voksende pasientgruppen

Takk for meg