No Public Management Velferd og trygghet Marked og management Fredag 28. Januar Forbundsleder John Leirvaag Norsk Tjenestemannslag.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Retten til hel stilling Sammen om en bedre kommune Siv Karin Kjøllmoen Rådgiver Gardermoen 13.februar 2013.
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
Nytt millennium – nytt arbeidsliv NTL/Avd mai 2005.
Samfunnskunnskap - Makt
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
NTL Universiteter og høgskoler 3. november 2011
Økende behov for markedsinput i produktutviklingsprosessen
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Ideelle er ikke pirater: Ideell sektor i dagens og framtidas velferdssamfunn Innlegg på seminaret ”Pirat sektor – Kommersielle aktører i velferden” Sturla.
FACULTY OF LAW, UNIVERSITY OF OSLO EØS og det politiske handlingsrom til å drive tjenesteyting med egne offentlige ansatte Sørmarka 13. januar 2011 Hans.
Stortingsrepresentant Einar Holstad, KrF 1 Nytt nødnett nå! Stortingsrepresentant Einar Holstad, KrF TETRA seminar 2004.
Kommunestruktur og tjenestekvalitet - og nogo attåt
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Hvem / hva er ? Norges største organisasjon for de som jobber!
Styresett og demokrati i Norge
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
HVEM TJENER PÅ ARBEIDSINNVANDRINGEN? OXLO-KONFERANSEN 2012.
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
Er frivillig, ideell sektor flink nok til å fremheve sitt særtrekk? Innlegg på HSH’s frivillighetskonferanse 2008, Oslo Kjell Erik Øie Statssekretær
Seminar om rundskriv F Forvaltning av statlig eierskap
Heltid – hvorfor det? Det store heltidsvalget Stokmarknes 2.april.
KS – de største arbeidsgiverutfordringene Per Kristian Sundnes Områdedirektør KS Arbeidsliv
Tromsø, den 23. oktober 2012 Reidar Nilsen Norges Fiskarlag Bør næringa selv ta ansvaret for en effektiv fiskeriforvaltning?
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Kommunal eierskapspolitikk - politiske og praktiske utfordringer - Erling Bergh.
Presentasjon av NTL NAV
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
1 Kommentar til statsbudsjettet: Et sykere Norge Kjetil Bjorvatn Institutt for samfunnsøkonomi NHH 10. oktober, 2006.
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
Årsaker til omdanning fra ytelses- til innskuddsordninger
Eierskap og Eierstyring.
Styringsprinsipper Styringssystem
Norwegian Ministry of Modernisation Fornyelse av velferdssamfunnet Morten Andreas Meyer Moderniseringsminister YS-konferansen oktober, 2004.
Å overvinne psykisk sykdom – eller å vokse som menneske?
Asbjørn Wahl Daglig leder Fra utstøtings- til inkluderingssamfunn mai 2012 Velferdskonferansen 2012.
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Statssekretær Frank Jenssen Strukturelle utfordringer for kommunesektoren Innlegg på Styringsdialogkonferansen i Nord-Trøndelag 6. januar 2004.
Modellkommunene Hva er unikt?
Case 1 Makt og demokrati i Norge
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
1 Kommunalminister Erna Solberg Innlegg for Norsk Kommunalteknisk forening 14. februar 2005 Hvorfor vil regionkommuner gi bedre tjenester enn nåværende.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Trondheim, 14. januar 2005 Om gulrot, pisk og hva regjeringen vil med kommunene.
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Utfordringer i sektoren med spesielt fokus på NPM Torsdag 3. november 2011 Forbundsleder John Leirvaag Norsk Tjenestemannslag.
Morten Halvorsen Spesialrådgivere. Hva skal vi snakke om?
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Ny regjeringserklæring og nytt statsbudsjett – hvor står vi? Asbjørn Wahl Daglig leder, For velferdsstaten.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
KS Folkevalgtprogram Kommunale og interkommunale selskaper Kurt Orre.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten En offentlig sektor for framtida: mål – eller mening? - Hvordan utvikle offentlig sektor samtidig som man utkjemper.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Velferdskampen og den rødgrønne regjeringa Asbjørn Wahl Daglig leder, For velferdsstaten.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Den norske arbeidslivskulturen
Sykehusreformen – Et hamskifte i styring av helsetjenesten
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
- og strategier for å ta tjenestene tilbake
HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS
Arbeiderpartiet - Høyre
Reformarbeidet i offentlig sektor
Utskrift av presentasjonen:

No Public Management Velferd og trygghet Marked og management Fredag 28. Januar Forbundsleder John Leirvaag Norsk Tjenestemannslag

Det fackliga löftet Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!

Velferdsstaten •Arbeidskraft som salgsvare i bytte mot lønn: –Konkurranse arbeidskraften i mellom –Hva hvis du ikke kan arbeide ? •Resultat av at underprivilegerte grupper mobiliserte politiske ressurser for å bedre sine levekår •Sikre et gitt sosial standard og grunnleggende goder til innbyggerne •Fordeling av goder mellom innbyggerne og over livsløpet

Hva er spesielt med offentlig sektor? MANGE KRYSSENDE INTERESSER OG KRAV •Leverer ikke-materielle og ikke-målbare tjenester •Lov- og regelstyrt og utøver skjønn •Offentlig sektor skal tilfredsstille et mangfold av aktører, roller, mål og interesser •Oppfatningene av hva som er god forvaltning er ulike og variable - og endrer seg over tid •Ethvert hensyn offentlig sektor skal ivareta er en mulig kilde til legitimitet, så vel som kritikk

Den nye staten Rapport fra FAFO 2006 •Det har skjedd grunnleggende endringer av struktur, styringsprinsipper og virkemiddelbruk •Tidligere: Politiske vedtak om at tjenester skulle løses gjennom offentlige etater •Nå: Markedsmekanismer som anbud og stykkprisfinansiering, utskilling og fristilling •Forvaltningen er redusert og antallet foretak og selskap har økt

Et demokratisk problem ”Politikerne har overlatt forvaltningen av offentlig sektor til økonomiske måleparametere og et mylder av underselskaper som skal konkurrere mot hverandre.” Finn Lied Industriminister fra AP på 70-tallet

Konsekvenser av flere foretak •Økt bruk av styrer – uklarheter rundt styrerepresentasjon •Flere beslutninger tas i lukkede rom - blir bare presentert for en konklusjon •Innflytelse og medbestemmelse svekkes •Økende misnøye blant medlemmene – urealistiske krav - økt krysspress

Er det en ny hverdag for oss? ”I den grad det er interessekonflikter knyttet til arbeidstid, medvirkning og jobbtrygghet for ansatte på den ene side og kunder, brukere og eiere på den annen side, fører økt konkurranse og mer markedsbasert eierskap til at sistnevntes interesser får økt gjennomslag på bekostning av de ansattes interesser.” NOU 1999:34 s.16 Colbjørnsenutvalget

Lov- og avtaleverket under press •Arbeidsgiverbegrepet endrer seg •Arbeidstakerbegrepet endrer seg •Anbuds- og konkurranseøkonomien •Tariffhopping •Krav om mer lokal, individuell lønnsdannelse

Hva betyr dette for arbeidstakerne i Norge? En svekket fagbevegelse og svekkede lover og avtaler betyr:  mer makt til dem som ønsker en slik utvikling  mindre makt til og beskyttelse av arbeidstakere  mer utnytting, underbetaling, utstøting og sosial dumping

Hva betyr alt dette for samfunnet vårt? Når offentlig sektor, som legger til rette for og leverer velferdsordningene, er truet, er velferdsordningene også truet Velferdsordningene, sammen med skattesystemet, er bærebjelkene i velferdsstaten Følgelig er hele velferdsstaten vår truet

Ingenting er vunnet en gang for alle •Fagbevegelsen var avgjørende for oppbyggingen av velferdsstaten, offentlige tjenester og velferdsordningene •De fleste velferdsordninger startet som rettigheter for fagorganiserte: - sykelønn, pensjon, ferie og vern mot skade og sykdom (HMS) •Fagbevegelsen er også avgjørende for å bevare velferdsstaten og de offentlige tjenestene

Hva kan vi gjøre? •Konfrontere retorikken •Bidra til opplysning og skolering – egen og andres •Stille spørsmål ved ”selvfølgelighetene” •Bruke avtaleverket aktivt •Forsvare forvaltningen og velferdsstaten til beste for våre medlemmer og alle innbyggere i Norge

Hva kan vi gjøre? ”Jeg er mot NPM” (Jens Stoltenberg på kartellkonferanse på Gol i november 2009)

Hva kan vi gjøre? •Ta det politikerne sier på alvor – konfronter dem •Bli proaktive (igjen) –lansere reformer og alternativer - Presse på for at det skal etableres regler for ”god offentlig forvaltning og økonomistyring tilpasset offentlig sektor” •Nye begrep: ”Medarbeiderskapet” – ikke ”Lederskapet” ”Økt samordning” og ”Whole-of-Government” - sette oss inn i disse begrepene og teoriene

Ta det tillbaka ! Takk for oppmerksomheten!