Nytt regelverk.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

Faste ansettelser i bemanningsbyråer- blindspor eller realistisk krav?
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
A RBEIDSLIV I OPPLØSNING – LØSARBEIDERSAMFUNNET PÅ VEI TILBAKE ? Velferdskonferansen 21. mai 2012.
For Energibedriftene Rådgiver Bjørg Wølneberg
NSF og tillitsvalgtes rolle
ORGANISERING, TARIFFKRAV, RØDGRØNN REGJERING OG LO-KONGRESSEN I 2013 LO I TRONDHEIM 10. NOVEMBER 2011.
Lokale lønnsforhandlinger Hva er nytt etter tariffoppgjøret? Klubbinitiativet 21/5.
Arbeidstid,Skift- og Garantibestemmelser
Egne ansatte eller innleie?
Midlertidige ansettelser i usikre tider
 Hva gjør du om bedriften vil leie inn?  Hva gjør du om du finner ut at bedriften har leid inn uten at du har visst noe om det?  Hva gjør du om bedriften.
Oslofjordkonferansen juni 2012 Tiltakspakken - hva har vi fått og hva har vi ikke fått? Likebehandlingskravet og hvordan det vil bli forsøkt omgått.
1 Oslofjordkonferansen 18. juni 2012 Likebehandling av innleide – om de nye tariffbestemmelsene og forutsetningene for at de skal fungere forbundssekretær.
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Arbeidslivet under press Regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.
Nye regler i arbeidsmiljøloven. Rettsutviklingen Advokat Karianne Rettedal.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 HTV – Samling 25. februar 14 Endringer i Arbeidsmiljøloven Vikar (Innleie) Og Midlertidig/Deltids ansettelser.
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
De Facto Framtida for AFP Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Tirsdag 23/10 – 2007 Stein Stugu.
Kveldskurs for nybegynnere 16. februar 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Arkitektkontoret Organisering og forpliktelser Arkitektbedriftene.
Kveldskurs for nybegynnere 10. februar 2015 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Arkitektkontoret Organisering og forpliktelser Arkitektbedriftene.
Hossein Banitalebi Lege Oslo Akutten bedriftshelsetjeneste.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
ATV-KURS – alle kommunale Arbeidsmiljøloven: Endringer + lokale dokumenter §§ 14.9 og 14.4a.
Offentlige anskaffelser Formålet og grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser Virkeområdet for anskaffelsesregelverket og for de ulike.
INNLEIE OG BRUK AV VIKARBYRÅ Lover og avtaleverk Arbeidsgivers og tillitsvalgtes roller og plikter.
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
Kompetansesenteret i Trondheim Kommunereformen Midt-Norge Representantskapsmøte Møre og Romsdal 5. og 6. november 2014 v/Hanne Nordby, Kompetansesenteret.
Tema TV’s rolle i turnusarbeid/ NSF politikk Litt om fleksibel arbeidstid Litt om turnusavtaler Helg- og høytidsturnus.
Fremskrittspartiet vil at: Lønnsforhandlinger bør skje i den enkelte bedrift, ikke gjennom sentrale avtaler mellom «monopollignende organisasjoner». Lover.
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Innsyn og adgangsbegresning
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
“Lov på boks” -hva er mulig å automatisere?
Hvorfor skal jeg være med
Omorganisering / endringer i styringslinje
Status våre saker i valgkampen
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet
Arbeidsmetodikk Grunnopplæring 2 Klikk for å skrive dato
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
«Hvordan forhindre at useriøse aktører får oppdrag i offentlig regi?»
Store forskjeller i arbeidsledighet
Familieråd En for alle, alle for en
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
Krav til rettslig grunnlag for behandling av personopplysninger
Erfaringer med bruk av NS 8435
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Arbeidsinnvandring i landbruket Stiklestad
HMS © Caritas Norge..
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Boligsameier som ikke er seksjonerte - rett til å kreve seksjonering
Arbeidsmetodikk Navn Dato.
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Tvisten Holm – Tak Tekk Partene: Byggherre Holm
Konkurranse med forhandling
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Fra frustrasjon og maktesløshet til sinne og handling!
Om reise, kost og losji (RKL) i Industrioverenskomsten
Bruk av bemanningsbyrå – bra eller dårlig?
Kommersialisering ved UiT
Tillitsvalgtkonferansen Vestfold
Utskrift av presentasjonen:

Nytt regelverk

HVORFOR MÅ VI GJØRE NOE Løsarbeidersamfunnet: Andelen løsarbeidere vokser i hele den vestlige verden. Løsarbeidere mangler trygghet for arbeid og inntekt. Løsarbeiderens liv består av utrygghet og stress. Fritiden brukes på å skrive søknader, fylle ut skjemaer eller reise til steder hvor det er mulig å få sesong- eller engasjementsarbeid. Forskning viser at jo løsere ansettelsesformer arbeidstakerne har, jo sjeldnere er de organisert. Og, jo færre fagorganiserte, jo større er sjansene for at løsarbeidet øker. Merknad: Innleide arbeidstakere er definert som løsarbeidere, og bemanningsforetakene vokser seg stadig større og sterkere.

HVORDAN KLARTE VI DET Hvordan klarte vi å påføre regjeringen dette nederlaget? Mange momenter og mulige forklaringer Et langvarig press Mobilisering både nedenfra og ovenfra i forbundet (2 politiske streiker) Vedtak på Fellesforbundets landsmøte og LO kongress Vi vant kampen om fakta

Kampen om fakta: Vår fortelling om de skadelige virkningene av innleie har fått langt bredere aksept: Forskning bidro (fra 1 %, til 14-18 % innleie i bygg i Oslo) Fagforeningene innhentet systematisert kunnskap Regjeringen erkjente problemene – men kom med svake forslag Fellesforbundet bidro sterkt til å peke på løsningene

HVA FIKK VI TIL Bort med nulltimerskontrakter/fast stilling uten lønn mellom oppdrag. Det skal heller ikke være mulig å gjennomsnittsberegne seg bort fra forpliktelsene Vi vant Clockworksaken, men omgåelsesmulighetene var fortsatt åpne – nå skal de være stengt! Begrense omfanget av innleie: Forbudt for bedrifter uten landsomfattende tariffavtale å leie inn fra bemanningsbyrå (utover lovens strenge hovedregel) 14-12 (1)

NYTT REGELVERK De viktigste vedtakene: Presisering av hva som er fast ansettelse – § 14-9 (1) Regulering av arbeidstid – § 14-6 (1) bokstav j Bare bedrifter som er bundet av landsomfattende tariffavtale kan inngå avtale med de tillitsvalgte om innleie av arbeidskraft - § 14-12 (2)

1. Presisering av hva som er fast ansettelse - § 14-9 (2): Arbeidsmiljøloven § 14-9 (1) vil etter lovendringen lyde som følger: Arbeidstaker skal ansettes fast. Med fast ansettelse menes i denne lov at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset, at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder og at arbeidstakeren sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang. 2. Regulering av arbeidstid – krav til innhold i skriftlig arbeidsavtale – § 14-6 (1) j: Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold av vesentlig betydning i arbeidsforholdet, herunder: j) Lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstid. Dersom arbeidet skal utføres periodevis, skal arbeidsavtalen fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.

HVA BETYR DETTE Bemanningsforetakene må rydde i bemanningslistene og gi ansatte arbeid. Bemanningsforetakene kan ikke lenger ha folk gående på gress uten å betale for det! Ansatte i bemanningsforetak i deltidsstillinger skal vite når de skal jobbe. Arbeidsomfanget må være reelt.

NYTT REGELVERK Ny bestemmelse om avtaleadgangen ved innleie: Arbeidsmiljøloven § 14-12(2) (utvidet innleie) om innleie av arbeidskraft, vil etter lovendringen lyde som følger: «I virksomhet som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven kan arbeidsgiver og tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder, inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie uten hinder av det som er bestemt i første ledd. Virksomheten og bemanningsforetaket skal på forespørsel fra Arbeidstilsynet fremlegge dokumentasjon på at innleievirksomheten er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte som nevnt i første ledd».

HVA BETYR DETTE? Kun virksomheter som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett, vil kunne inngå avtale om utvidet innleie med de tillitsvalgte. Fellesforbundet = Fagforening med innstillingsrett. Det er dermed ikke lenger tilstrekkelig at bedriften er bundet av en såkalt "hustariffavtale". Lovendringen er ikke begrenset til bygg- og anleggsnæringen, men vil gjelde for alle virksomheter.

§ 14-12.Innleie fra virksomhet som har til formål å drive utleie (bemanningsforetak)

KONSEKVENSER AV ULOVLIG INNLEIE Arbeidsmiljøloven § 14-14: Dom for at den innleide har et fast ansettelsesforhold i innleiebedriften. Arbeidstilsynet Arbeidsmiljøloven § 14-12 (2) andre ledd: «Virksomheten og bemanningsforetaket skal på forespørsel fra Arbeidstilsynet fremlegge dokumentasjon på at innleievirksomheten er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte som nevnt i første ledd. Merknad: § 18-6 (1) 1. pkt. innebærer at tilsynet kan gi pålegg og fatte enkeltvedtak for manglende overholdelse også av de nye reglene mht. brudd på dokumentasjon på lovlig innleie.

Anmodningsvedtak

Entreprise, eller fordekt innleie?

Det er entreprise når: Det er utleie når: Underentrepenører stiller med egen arbeidstakere og den som leder arbeidet Utfører et oppdrag på oppdrag fra en oppdragsgiver Fast pris uavhengig av tidsbruk Underentrepenøren har ansvaret for resultatet av arbeidet som utføres Underentrepenøren benytter seg av egne materialer og verktøy Oppdragsgiveren leder arbeidet Bestemt antall arbeidstakere til disposisjon Timepris eller timeavhengig pris Kontrollerer arbeidstid Ubestemte eller bare skisserte arbeidsoppgaver Oppdragsgiver beholder ansvaret for det utførte arbeidet Oppdragsgivers materialer og verktøy benyttes

BORTSETTING AV ARBEID Noen ganger er arbeidsmengden så stor at bedriften ønsker å sette bort en del av et arbeid. Dette må det forhandles om med klubben. IO Fellesbilag 8/FOB bilag 14 : 

Hva betyr innleie for samfunnet og bransjen? SPØRSMÅL Hva betyr innleie for samfunnet og bransjen?

Hva betyr de nye reglene for min arbeidsplass?