Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tillitsvalgtkonferansen Vestfold

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tillitsvalgtkonferansen Vestfold"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Tillitsvalgtkonferansen Vestfold
Tønsberg 12 juni. 2019

3 Endringer i Aml. 1. januar 2019

4 Fortrinnsrett for deltidsansatte §14-3
Endring i regelen om fast ansettelse §14-9 Tydeliggjøring av krav til arbeidsavtalen §14-6

5 Aml § 14-3 (1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. (2) Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten. (3) Fortrinnsrett etter § 14-2, med unntak av § 14-2 andre ledd første punktum, går foran fortrinnsrett for deltidsansatte. (4) Tvist om fortrinnsrett for deltidsansatte avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2. Fortrinnsrett for deltidsansatte: Aml § 14-3. 14-2 Gjelder arbeidstaker som er midlertidig tilsatt, men som på grunn av virksomhetens forhold ikke får fortsatt ansettelse. Gjelder ikke vikariat.

6 Fortrinnsrett for deltidsansatte AML §14-3
Gjelder kun deltidsansatte i fast stilling Gir rett til økt stilling % Må være omtrent samme arbeidsoppgaver som i nåværende stilling «Inngangsvilkår» Deltidsansatt Heltidsansatte kan ikke gjøre gjeldende fortrinnsrett til en annen stilling i virksomheten. Må søke på vanlig måte. Fast ansatt deltidsansatt. Utvidet stilling Enhver stilling som vedkommende er kvalifisert for eller kun stilling av noenlunde samme art som den deltidsansatte utfører fra før ? Tvisteløsningsnemnda har lagt til grunn at fortrinnsretten for deltidsansatte bare gjelder stillinger med om lag de samme arbeidsoppgaver som den deltidsansatte allerede utfører. Konkret vurdering i hver enkelt sak. Mange vedtak i tvisteløsningsnemnda om dette.

7 Fortsettelse §14-3 Må være ledig stilling
Fortrinnsrett gjelder i hele virksomheten (kommune eller helseforetak) Må ikke innebære vesentlig ulempe Arbeidsgiver sitt ansvar å dokumentere eventuell ulempe To vilkår som må være oppfylt. Må være kvalifisert for stillingen og ikke innebære vesentlig ulempe for virksomheten. Den deltidsansatte må ikke være best kvalifisert. Fortrinnsretten innebærer at vedkommende har rett til å gå foran andre søkere, selv om han/hun ikke er best kvalifisert for stillingen.

8 Fortrinnsrett for deltidsansatte
Kan nå også gjelde en del av en utlyst stilling Hvis det lyses ut 100% stilling. Deltidsansatt som jobber for eksempel 60% kan da kreve fortrinnsrett til 40% av den utlyste stillingen. Må fortsatt vurdere om det er en vesentlig ulempe for virksomheten. Eks på ulemper kan være at rest stillingen er vanskelig å rekruttere til. (bør da være prøvd ulyst for å vite det) Hvis virksomheten får flere og ikke færre deltidsstillinger ved å innfri fortrinnsretten.

9 Vesentlig ulempe Tvisteløsningsnemndas praksis
Fortrinnsrett til del av stilling / reststilling Problemer med å få turnus til å gå opp / helgevakter Tvisteløsningsnemnda har lagt til grunn at forarbeidene ikke kan forstås slik at fortrinnsretten skal være avskåret i alle tilfeller hvor utøvelsen av den vil medføre at det blir igjen en rest av den utlyste stillingen. Nemnda har lagt til grunn at det også i disse tilfellene skal det skje en konkret vurdering av om det foreligger vesentlig ulempe for arbeidsgiver, men at det må stilles relativt små krav til arbeidsgivers konkretisering av ulemper. Eks. vedtak 15/12 Sykepleier i 70 prosent stilling fikk medhold i krav om fortrinnsrett til full stilling. Ved at fortrinnsretten ble gjort gjeldende ville arbeidsgiver sitte igjen med en reststilling, men arbeidsgiver hadde ikke dokumentert at dette medførte vesentlige ulemper for virksomheten. Det var flere deltidsansatte som ønsket utvidet stilling, og nemnda mente arbeidsgiver burde gjort mer for å tilpasse turnusen slik at flere fikk utvidet sin stilling En annen problemstilling som har vært vurdert av tvisteløsningsnemnda er tilfeller der arbeidsgiver tilbyr stillingsutvidelse i form av en annen stilling enn den den deltidsansatte gjort krav på fortrinnsrett til, eks. tilbud om full stilling ved en annen avdeling, i en bemanningspool eller tilbud om utvidet stilling med hyppigere helgearbeid. Arbeidstaker har i disse sakene avslått arbeidsgivers tilbud. Nemnda har i en del slike saker konkludert med at arbeidsgiver dermed har oppfylt sin forpliktelse etter § Dette kan også begrunnes og forankres i formålet med bestemmelsen, som er å gi deltidsansatte mulighet for å øke stillingsbrøken.

10 Ta noen minutter med side mannen.

11 Ja hun er kvalifisert, men arbeidsoppgavene er forskjellig i de to jobbene.
Hun kan derfor ikke kreve fortrinnsrett til stillingen som helsesykepleier . Må evt søke på vanlig måte.

12 Hvordan kreve fortrinnsrett?
Deltidsansatt må si fra at vedkommende ønsker større stilling Søke på utlyste stillinger Ikke et vilkår at arbeidstaker uttrykkelig påberoper fortrinnsrett etter aml § 14-3, jf. Tvisteløsningsnemnda Tilstrekkelig at arbeidstaker har gitt til kjenne at han/hun ønsker utvidelse av stilling ved søknad på den ledige stillingen. Arbeidsgiver vil da være klar over at vedkommende ønsker utvidet stilling og plikter å vurdere søknaden i lys av bestemmelsen om fortrinnsrett for deltidsansatte. Arbeidsgiver må selv vurdere fremgangsmåten for å avdekke om det er kvalifiserte og interesserte fortrinnsberettigede søkere i virksomheten. Eks. oppslag på informasjonstavle eller informasjon på virksomhetens intranett. (vanlig med intern søknad før evt ekstern.) .

13 Flere fortrinnsberettigede
Opp til arbeidsgiver å avgjøre hvem av disse som skal få utøve fortrinnsrett Dersom en annen deltidsansatt med fortrinnsrett er ansatt i stillingen, er det ikke grunnlag for å bringe saken inn for nemnda Flere deltidsansatte gjør krav på fortrinnsrett til samme stilling – hva da ? Sp.m. er ikke løst i loven. Nemnda har konkludert med at det må anses å ligge innenfor arbeidsgivers styringsrett. Forutsatt at arbeidsgivers valg tilfredsstiller alminnelige saklighetsnormer. Mange avgjørelser i nemnda om dette.

14 Tariffavtalens/overenskomstens regler om fortrinnsrett
Spekter: Overenskomsten del III pkt 1.7 KS: HTA kap 1§2, pkt2.3.1 og vedlegg 2 Virke:Overenskomsten Del II kap.1, §2pkt. 2.3 Lokale retningslinjer Arbeidsgiver har ansvar for å informere og drøfte bruken av deltidsstillinger minimum en gang per år. ‘ Er dette en praksis man er kjent med? Hvor mange er innkalt til dette? Evt etterspørre. Lokale retningslinjer ang fortrinnsrett. Hvilke kriterier gjelder ved flere fortrinnsberettigede?

15 Tvisteløsningsnemda Bistand fra hovedtillitsvalgt eller Fylkeskontor
Beskrivelse av faktum og kopi av dokumenter Skriftlig henvendelse til tvisteløsningsnemda Husk frist på 4 uker fra skriftlig avslag Dersom arbeidsgiver avslår, kan tvisten bringes inn for tvisteløsningsnemnda. Dette må skje innen 4 uker fra det tidspunkt arbeidsgiver avslo krav om fortrinnsrett, jf. forskrift om tvisteløsningsnemnd § 3 tredje ledd. Henvendelsen til nemnda må være poststemplet/avsendt pr. mail senest på fristens siste dag. Obs! Det er ingen formkrav til arbeidsgivers avslag. Kan være muntlig eller skriftlig. Der det ikke foreligger noe formelt avslag vil fristen kunne bli beregnet fra det tidspunktet arbeidstaker ble kjent med avslaget. Nemnda har lagt til grunn en streng fortolkning av fristreglene og har avvist en rekke saker som er for sent innkommet. Obs! Faktum/saksgang (søknad, avslag, begrunnelse, datoer) Arbeidstaker sender inn saken, evt. med bistand fra tillitsvalgte el. Fylkeskontoret NB! Klager som anfører, ikke NSF Formuleringer: ”klager” navn anfører … ikke ”NSF anfører” Arbeidstilsynet er sekretariat for nemnda og har ansvar for å utrede saken før den forelegges nemnda til avgjørelse Hver av partene får anledning til å sende inn ytterligere begrunnelse for sitt syn før saken forelegges nemnda. Saksbehandlingstid på noen måneder må påregnes Se arbeidstilsynet.no for nærmere info om tvisteløsningsnemnda/sekretariatet, adresser, mv.

16 Tvisteløsningsnemd Ikke medhold: Tvisten kan bringes inn for tingretten innen 8 uker Medhold: Arbeidstaker har krav på stillingsutvidelse i den aktuelle stillingen Vedtaket kan ikke påklages, men tvisten kan bringes inn for domstolene. Dersom medlemmet vurderer å gå videre med en sak og ønsker bistand fra NSF, må vedkommende ta kontakt med Fylkeskontoret raskt etter nemndas avgjørelse foreligger pga. søksmålsfristen på 8 uker. Nå blir det lovfestet at tvisteløsningsnemdas vedtak får virkning som en rettskraftig dom, dersom saken ikke bringes inn for domstolene innen søksmålsfristen på 8 uker. At en avgjørelse er rettskraftig betyr at den er endelig og kan ikke overprøves.

17 § 14-9 Fast og midlertidig ansettelse
(1) Arbeidstaker skal ansettes fast. Med fast ansettelse menes i denne lov at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset, at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, og at arbeidstaker sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang. Fra nyttår blir det tatt inne en definisjon på hva som menes med en fast ansettelse. Ansettelsen må være løpende og tids ubegrenset, dvs at ansettelsen løper uten noe fastsatt opphørstidspunkt og heller ikke er knyttet til ferdigstillelse av et bestemt arbeid. Fastansatte har fullt stillingsvern. Lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder. Arbeidstaker må sikres forutsigbarhet for arbeid i form av et reelt stillingsomfang. Det må være avtalt et konkret arbeidsomfang som forplikter arbeidsgiver og som gir arbeidstaker sikkerhet for å få arbeid og som forplikter arbeidstaker til å yte arbeid. For eksempel en konkret stillingsprosent eller avtale om hvilke dager eller uker arbeidstaker skal jobbe.

18 Avtale om midlertidig ansettelse kan allikevel inngås når..
Følgende er tilstede

19 A) når arbeidet er av midlertidig karakter
B) for arbeid i stedet for en annen (vikariat) C) for praksisarbeid F) for en periode på inntil 12 måneder Les opp fra lysbilde. Tatt ut da det er lite relevant D) med deltager i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeids og velferdsstaten. E) Med idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten

20 Ulovlig midlertidig tilsetting
Hvis ingen av punktene er oppfylt er den ulovlig. Har krav til fast stilling. Hvis en person er tilsatt midlertidig, uten at det er hjemmel for midlertidigheten (ulovlig midlertidig tilsatt), er vedkommende å regne som fast tilsatt

21 Ansatt midlertidig i mer enn ett år..
Krav på skriftlig varsel om tidspunkt for fratredelse Viktig å være oppmerksom på at hvis man har vært midlertidig ansatt i mer enn et år, har man krav på skriftlig varsel på tidspunkt for fratredelse. Tiltross for at det er en sluttdato i kontrakten. Minimum en mnd før. Varselet skal anses som gitt når det har kommet frem til arbeidstakeren. Eks: Hvis arbeidsgiver glemmer å gi deg varsel og du fortsetter å jobbe etter sluttdato er du å regne som ulovlig midlertidig ansatt og juridisk har man da krav på fast stilling.

22 Oppsigelsesvern, § 14-9(7) Grunnlag for midlertidig ansettelse
Anses som fast ansatt a Arbeid av midlertidig karakter 4 år b Vikariat 3 år f For en periode på inntil tolv måneder a, b, f I kombinasjon

23 Tydeliggjøring av krav i arbeidsavtalen §14-6
Lengde og plassering av den daglige og ukentlige arbeidstid skal fremgå av avtalen. Ved periodevis jobbing må det fastsettes når arbeidet skal utføres. Kreves konkret angivelse i avtalen om når man skal jobbe eller henvisning til en arbeidsplan. I andre ledd er det fortsatt gitt en adgang til å henvise til lover, forskrifter eller tariffavtaler som regulerer disse forholdene.

24 Bruk av tilkallingsvikarer
Lovendringen medfører ingen endringer i arbeidsgivers adgang til å benytte tilkallingsvikarer. Dvs. adgang til å inngå rammeavtaler om hvilke lønns- og arbeidsvilkår som skal gjelde dersom det inngås midlertidige arbeidsavtaler etter tilkalling. Forutsetningen er – som tidligere - at vilkårene for midlertidig ansettelse er oppfylt ved hver enkelt tilkalling Rammeavtalen må utfylles av en konkret avtale om midlertidig ansettelse ved hver enkelt tilkalling. Dersom tilkallingene fyller et varig arbeidskraftbehov i virksomheten, vil man kunne ha krav på fast ansettelse. KS mener at aksepterte vakter i turnus vil være bindene dokument som arbeidsavtale for hver vakt. Utfordringen vil være hvordan man skal dokumentere på hvilken bokstav man er innleid. §14-9 a, b, c eller f? Som sagt tidligere vil ulovlig midlertidig tilsetting kunne resultere i fast ansettelse. NSF Vestfold har sendt inn saken til forhandlingsavdeling, for å få deres forståelse på hvordan dette skal praktiseres. Uavklart hvordan Spekter stiller seg til dette. Dette må vi komme tilbake til.

25 Rettsvirkninger Brudd på kravene til fast ansettelse bedømmes på samme måte som brudd på bestemmelsene om midlertidig ansettelse. Arbeidstaker har rett til fast ansettelse med bl.a. konkret og reelt stillingsomfang. Hvis du er usikker ta kontakt med din hovedtillitsvalgt eller fylkeskontoret.

26 Endringer i reglene om fast og midlertidig ansettelse og innleie fra bemanningsforetak
Forarbeidene Høringsnotat fra ASD 29. juni 2017 Prop. 73 L ( ) Innst. 355 L ( ) Hvis noen ønsker å lese mer finner dere mer om lovendringene her.

27 Nyttige dokumenter Nsf.no, tillitsvalgt, maler Brevmal til krav
Mal til utfylling av kravbrev


Laste ned ppt "Tillitsvalgtkonferansen Vestfold"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google