Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om reise, kost og losji (RKL) i Industrioverenskomsten

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om reise, kost og losji (RKL) i Industrioverenskomsten"— Utskrift av presentasjonen:

1 Om reise, kost og losji (RKL) i Industrioverenskomsten
Da er vi enige, da? Om reise, kost og losji (RKL) i Industrioverenskomsten

2 Hva vil vi oppnå med de nye bestemmelsene?
Etablere en felles forståelse Bidra til færre konflikter på bedriftene Få like konkurransevilkår Gi tillitsvalgte og bedrifter et enklere regelverk å forholde seg til Det har vært en lang strid om RKL, som har slit på partene både lokalt og sentralt. Det har overskygget mange andre saker vi ønsker å løse. Derfor var det nødvendig å komme fram til en omforent løsning.

3 For forbundet var det spesielt viktig å:
Sikre vilkårene for medlemmer på reise Demme opp for lavtlønnskonkuranse Etablere et akseptabelt gulv for lønns- og arbeidsvilkår i industrien Forutsigbare rammevilkår for bedriftene Bidra til å opprettholde industriarbeidsplasser i Norge

4 Det er særlig disse forholdene vi har blitt enige om:
Hva er en «bedrift»? Ansettelsesforhold Utsetting av arbeid og entrepriseliknende forhold

5 Hvorfor er det så viktig å vite det?
1. Hva er en bedrift? Hvorfor er det så viktig å vite det? Det er viktig å være en

6 En bedrift er ikke alltid det samme
Må leses i lys av VO-delens kap. VIII som omfatter «Arbeid utenfor bedrift». Dette betyr at overenskomstens bedriftsbegrep ikke uten videre kan brukes i andre sammenhenger, f.eks. i saker etter arbeidsmiljøloven, selskapslovgivningen m.m. Det er ikke avgjørende om enkelte kriterier er innfridd. Det er tre sett med forutsetninger: formål, organisering og arbeidsforhold. Disse må sees i sammenheng. En bedrift kan være helt lovlig etablert uten at det fritar for plikten til å betale reise, kost og losji og 20%-tillegget. For at man skal kunne jobbe utenfor en bedrift, må man vite hvor og hva en er!

7 Etableringsformål Det dominerende formål med bedriftsetableringen må ikke være å omgå eller komme fri fra tarifforpliktelser Både Norsk Industri og Fellesforbundet er opptatt av at industrien utvikles og sikrer mulighet for sysselsetting for de som er bosatt i området Hvis det framstår som om selve formålet med ny bedriftsetablering er å unndra seg de vilkårene som gjelder for reisepersonell, skal disse vilkårene likevel gjelde.

8 Krav til organisering Bedriften må ha en reell organisering med egen ledelse Bedriften skal være klart identifiserbar på stedet for arbeidstakere og for omverden. Bedriften skal være registrert i Enhetsregistret Bedriften må være bemannet slik at den kan ivareta arbeidsgivers forpliktelser iht. lov- og avtaleverk. Etter Hovedavtalens §5-2 nr. 3 og nr. 4 skal arbeidsgiver daglig ha en ansvarlig representant til stede som de tillitsvalgte kan henvende seg til Det avgrenses mot situasjonsbestemt og kortvarig virksomhet At en virksomhet er bundet av en tariffavtale, innebærer ikke i seg selv at det er en «bedrift» iht. til VO-delens kap. VIII En bedrift må ha en egen ledelse på arbeidsstedet. Denne må kunne ivareta arbeidsgivers forpliktelser. Arbeidsgiver skal til daglig ha en ansvarlig representant til stede. Bedriften skal ha fullmakt til å føre reelle forhandlinger (Hovedavtalens §5-2 nr. 3 og nr. 4). Det avgrenses mot situasjonsbestemt og kortvarig virksomhet. Det forutsettes at etableringen er langsiktig. Enkeltprosjekter, situasjonsbestemte vedlikeholdsrevisjoner ol. faller klart utenfor. Virksomheter som er etablert for å sikre sporadisk arbeidskraft til andre leverandører omfattes av VO kap. VIII.

9 Krav til arbeidsforhold
Arbeidstakers arbeidsforhold må knyttes til den aktuelle bedriften Arbeidsgivers (bedriftens) adresse skal framgå av arbeidstakers arbeidsavtale Arbeidstaker er tilmeldt bedriften i AA-registeret Endringer i arbeidsavtalen følger ordinære stillingsvernsregler i arbeidsmiljøloven og i Hovedavtalen Eventuell overføring av ansatte mellom oppdragssteder/bedrifter kan ikke skje for å unngå tarifforpliktelser Dersom arbeidstaker sendes på arbeidsoppdrag utenfor bedriften anvendes kap. VIII Arbeidstakerne kan ikke overføres mellom ulike oppdragssteder/ bedrifter med den virkning at reisebestemmelsene ikke kommer til anvendelse Alle arbeidstakere skal ha et klart definert arbeidssted. Ved arbeid utenfor dette arbeidsstedet gjelder reisebestemmelsene - også i tilfeller der det arbeides i en annen lokasjon i bedriften. Bestemmelsen fastsetter krav til arbeidsavtalen. Disse kommer i tillegg til det som følger av arbeidsmiljøloven § 14-6. Endringer i arbeidsavtalen følger ordinære stillingsvernsregler i arbeidsmiljøloven og i Hovedavtalen Arbeidsavtalen kan ikke endres for å unngå tarifforpliktelsene. Arbeidstakerne kan ikke overføres mellom ulike oppdragssteder/bedrifter med den virkning at reisebestemmelsene ikke kommer til anvendelse. Dersom arbeidstaker sendes på arbeidsoppdrag utenfor bedriften anvendes kap. VIII.

10 NB! Bedriften har ansvar for å påse at underleverandører
bedriften inngår avtale med, og som utfører arbeid innenfor overenskomstens virkeområde, har arbeidsavtale med sine ansatte som minst sikrer at overenskomstens vilkår for minstelønn, overtidsgodtgjøring, arbeidstid og reisebestemmelser er ivaretatt.

11 Arbeid utenfor bedrift
2. Arbeid utenfor bedrift

12 §8.2 Ansettelsesforhold (nye bestemmelser)
Formuleringen «inntatt på stedet» er tatt ut av overenskomsten Det er ikke anledning til å omgå reisebestemmelsene gjennom en serie midlertidige eller kortvarige ansettelser Det har kommet nye bestemmelser som skal beskrive ulike ansettelsesforhold, og avklare disse i forhold til reisevilkår

13 «Lokalt ansatt» (§8.2.1) Dette vil være den vanligste formen for ansettelse Arbeidsavtalen skal opplyse om hvor arbeidstakerens faste arbeidsplass er. Man er da definert som lokalt ansatt i en «bedrift» Det er i denne sammenheng viktig at kriteriene for hva en «bedrift» er oppfylles Å være «lokalt ansatt» innebærer at det er opp til den enkelte arbeidstaker om han/hun vil pendle til arbeidet. Vedkommende faller utenfor reisebestemmelsene så lenge arbeidet utføres i bedriften.

14 «Lokalt ansatt for et langvarig oppdrag» (§8.2.2)
Bestemmelsen er tenkt på tilfeller der en virksomhet har et langvarig oppdrag, men dette ikke er så stort at det er grunnlag eller hensiktsmessig å etablere en egen organisasjon på stedet. Det kan f.eks. være snakk om mindre og helt spesialiserte funksjoner. Arbeidsavtalen skal oppgi fast arbeidssted Arbeidstaker er ansatt i virksomheten på lik linje med andre ansatte i bedriften, men har et annet fast arbeidssted. Dette arbeidsstedet blir utgangspunktet for eventuelle videre reiseoppdrag Dersom arbeidsgivers arbeidsoppdrag bortfaller skal endringer i arbeidsforholdet behandles etter vanlige stillingsvernregler Ved endret arbeidssted vil arbeidstaker har rett på reisevilkår i inntil 6 måneder - også når arbeidstaker overføres til arbeid i egen bedrift. I forbindelse med en slik endring skal det lages ny arbeidsavtale med beskrivelse av arbeidsforholdet Pendling vil også i dette tilfelle være et valg den ansatte tar selv.

15 «Ansatt med ulike arbeidssteder» (§8.2.3)
Arbeidsavtalen skal slå fast at man har ulike arbeidssteder Arbeidsavtalen skal angi et fast utgangspunkt for dekning av reiseutgifter. Dersom dette ikke er avtalt fastsettes et utgangspunkt, f.eks. nærmeste flyplass Bestemmelsen slår fast at ansatte uten fast arbeidssted skal omfattes av reisevilkårene. Rett til 20% tillegg vil avhenge av om den enkelte arbeidstaker har behov for overnatting utenfor hjemmet

16 Reise og oppdrag i utlandet (§8.7)
For reiser og oppdrag i utlandet inngås det avtale for det enkelte tilfelle Det anbefales at bestemmelsene i VO-delens §8.4 legges til grunn så langt det er mulig Endringen innebærer at overenskomstens bestemmelser gjelder for arbeid i utlandet dersom ikke annet er avtalt. «Så langt det er mulig» henviser til bl.a. at man ikke kan komme i konflikt med lovverket som gjelder

17 Påseplikt ved entreprise (§6)
Hovedleverandør skal påse at lønns- og arbeidsvilkår hos virksomhetens underleverandører er i overensstemmelse med gjeldende allmenngjøringsforskrifter. Påseplikt innebærer at det skal iverksettes systemer og rutiner for å undersøke og om nødvendig følge opp at allmenngjøringsforskrifter etterleves. Bedriften skal på anmodning fra de tillitsvalgte dokumentere lønns- og arbeidsvilkår som er gjeldende hos underleverandør når underleverandørs ansatte arbeider innen overenskomstens virkeområde, jf. § 1.1

18 Lykke til! Oppsummering
Det er kun bedrifter som er etablert på et fast sted som kan ha «lokalt ansatte» som ikke omfattes av reisebestemmelsene i kap. 8 Det stilles trenge krav som må innfris for å bli ansett for å være «bedrift» Alle kriteriene må sees i sammenheng når man skal vurdere hva som er en «bedrift». Det er særlig viktig å slå fast at man ikke har etablert «bedriften» for unngå tarifforpliktelser Utgangspunktet er at alle som reiser, og ikke kan overnatte i sitt ordinære hjem, skal ha reise, kost og losji, samt 20 % utenbystillegg Lykke til!


Laste ned ppt "Om reise, kost og losji (RKL) i Industrioverenskomsten"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google