Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 (2016-2017) 29. mars 2019.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Konferanse om systemer for samlingsforvaltning
Advertisements

1 Sikring og tilgjengelighet av bevaringsverdig arkivmateriale i kommuner og fylkeskommuner Foredrag for IKA Møre og Romsdal 28. april 2010 Avdelingsdirektør.
Veien videre… Direktør Stein Slyngstad, ABM-utvikling Innlegg på Det nasjonale museumsmøtet Trondheim, 9. september 2010.
Oppfølgingen av riksrevisjonen sin rapport. 8. September 2010 klokka
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Statens Barnehus Tromsø. Målsetting Hovedmålsettingen med etableringen av barnehus Bedre barns rettssikkerhet. Sikre samordning av tilbudet (strafferettslig.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Hvem digitaliserer vi for? Brukersentrert digitalisering.
Kulturdepartementet Norsk mal: Startside Tips engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Hvorfor har Arbeidstilsynet valgt å gjennomføre tidenes største tilsynsprosjekt.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
Tilbudskonferanse Utvikling av kursopplegg basert på Prosjektveiviseren.no
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Samarbeid om sikring av samfunnsminnet - felles krafttak i privatarkivarbeidet Riksarkivar Inga Bolstad, Arkivverket 16. september 2016 Det Nasjonale museumsmøtet.
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Bevaring og kassasjon i digitalt skapt arkiv
Verktøykasse for IKT- planlegging i kommunene
Intern kontroll i regnskapsprosessene
Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter
Krav til sikring av personopplysninger
Kjøp og bruk av pensum på papir og digitalt. Rapport juli 2017
Introduksjon til FINF1001: Digital forvaltning
Digitalisering av plan- og byggesaksprosessen – gevinster?
Dokument 3:9 ( ) Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av ungdom utenfor opplæring og arbeid 28. april 2016.
IKT: Utfordringer for demokratisk styring og kontroll
Strategikonferansen okt 2016
Bevaring av lyd i Nasjonalbiblioteket
Hjelp til barnehagelærere
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
KOSTRA arbeidsgruppe rus- og psykisk helsearbeid
Rettskildestudier (annen rettskildeforskning)
-som verktøy i BK-arbeid
Regjeringens digitaliseringsprogram Hvorfor, hva og hvordan
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Samarbeidsgruppemøte 5.november 2015 SAK: 5 Status veikartarbeidet
Samarbeidsgruppemøte 21.januar 2016 Rolf Olai Jacobsen
Samarbeidsgruppemøte 5. november 2015
Kommunens arbeid med internkontroll innenfor ROP-området
Strategi og Styring av informasjonsteknologi
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
NAV i tall og fakta 2016.
Presentasjon på KS-nettverk
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Den digitale fremtiden
Evaluering av publiseringssystem Stadnavn
Presentasjon for Hovedstyret 4.sept 2006
AMU juni 2018 Hvor vi er i prosessen
Kunnskapsgrunnlag (kap. 4 og 5.5)
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Arbeidsgruppe 1. Beredskap 2020 og ROS analyse for sammenslåingsprosessen
Hva mener Arkivverket? 19. november 2018 Fagdirektør Kjetil Reithaug
Ymse om regelverksutvikling
EVALUERING AV Norsk arkivstandard
Interne analyser - for utvikling av kategoristrategi
Firmanavn Forretningsplan.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
I 2016 leverte vi sluttrapporten fra Foranalyse dokumentasjonsforvaltning og arkiv. Med vi, mener jeg en gruppe bestående av representanter fra en rekke.
Digitaliseringsarbeidet i Lillehammer-regionen
Rapport: Personalforvaltning i videregående skole
Enkel brukerveiledning
Utskrift av presentasjonen:

Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 (2016-2017) 29. mars 2019

Bakgrunn Målsetting om best mulig tilgjengelighet av mest mulig kulturarv til flest mulig. Digitalisering som strategi for bevaring, tilgjengeliggjøring og formidling. Sentrale aktører er Arkivverket, Nasjonalbiblioteket og museumssektoren.

Problemstillinger Hvilke resultater er oppnådd? I hvilken grad arbeider aktørene systematisk og målrettet, og er samarbeidet mellom dem egnet til å fremme digitaliseringsarbeidet? I hvilken grad følger Kulturdepartementet opp dette arbeidet?

Metodisk tilnærming Analyse av statistikk og registerdata Dokumentanalyse Spørreundersøkelse blant museene Intervju

Revisjonskriterier Innstillingene til: digitaliseringsmeldingen (2009) arkivmeldingen (2013) bibliotekmeldingen (2009) museumsmeldingen (2010) forvaltningsmeldingen (2009) sektorlovgivning bevilgningsreglementet og økonomireglementet

Revisjonskriterier (forts.) Bevarings- og formidlingsperspektivet i digitaliseringsarbeidet Krav til samordning Krav til effektivitet og intern styring

Hovedfunn Resultater En stor del av kulturarven er ikke digitalisert. Mye av det digitaliserte materialet er ikke tilgjengelig for publikum. Arbeidet Arbeidet prioriteres ikke høyt nok. Det er ikke tilfredsstillende håndtering av digitalt skapte arkiver. Det er ikke etablert felles løsning for langtidslagring. Styringen Departementet har i liten grad fulgt opp.

Resultater for digitaliseringen En stor del av kulturarven er fortsatt ikke digitalisert.

Nærmere om museene: anslag over når man er «à jour»

Hovedutfordringer i digitaliseringsarbeidet Manglende ressurser og prioritering av oppgaven For dårlig kvalitet på det som allerede er digitalisert, slik at det må redigitaliseres Manglende oversikt over samlingen

Resultater for tilgjengeliggjøringen I arkivsektoren og museumssektoren er mye av det digitaliserte materialet ikke tilgjengelig for publikum.

Digitaliseringsarbeidet i sektorene Arkivverket og store deler av museumssektoren har ikke prioritert digitaliseringsarbeidet som forutsatt. Det mangler planer og strategier. Nasjonalbiblioteket har prioritert digitalisering, og har jobbet systematisk med dette over tid.

Digitalt skapte arkiver Håndteringen av digitalt skapte arkiver er ikke tilfredsstillende. Arkivverket mangler oversikt. Det er utfordringer med utdatert teknologi og formater. Et viktig funn når det gjelder Arkivverkets arbeid, er svakhetene knyttet til digitalt skapte arkiver: Undersøkelsen viste at Arkivverket ikke hadde oversikt over systemer i staten som produserer arkivverdig materiale, og hadde gjort få tilsyn mot statlig sektor Det er mer enn 200 arkiv- og journalsystemer som er ute av administrativ bruk og krever umiddelbar oppfølging om dokumentasjonen skal sikres Systemene kan inneholde viktig rettslig og forvaltningsmessig dokumentasjon Den største risikoen er at gamle og udaterte elektroniske arkiver kan gå tapt for alltid hvis de ikke blir konverterte til dagens teknologiske løsninger (lesbare, moderne format). Det er behov for automatisert løsning (jobbet med i flere år, men åpenbart vanskelig å finne en god løsning).

Langtidslagring Det er ikke etablert felles løsning for langtidslagring. Det er manglende samarbeid mellom Arkivverket og Nasjonalbiblioteket. Det mangler løsning for museumssektoren.

Departementets styring Departementet har i liten grad fulgt opp digitaliseringsarbeidet. Resultater vurderes i liten grad. Lite synlig tema i styringsdialogen med underliggende virksomheter.

Anbefalinger Kulturdepartementet bør styrke mål- og resultatstyringen. Virksomhetsstyringen i Arkivverket bør bli mer systematisk, helhetlig og målrettet. Nasjonalbiblioteket og Arkivverket bør samarbeide om langtidslagring, og inkludere museumssektoren i løsningen. Kontroll- og konstitusjonskomiteens Innstilling til Dokument 3:4 (2016-2017)

Treårsoppfølging våren 2020 To typer oppfølging Enkel (brev til departementet) Utvidet (en ny datainnsamling) Undersøkes: Endringer i virkemidler Endringer i praksis Endringer i resultater

Takk for meg! Rapporten kan lastes ned her . Spørsmål/kommentarer: anna.rader@riksrevisjonen.no