Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi ser hverandre og erfarer at i Guds rike hører vi sammen
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Fra ord til liv August 2012.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Normer, verdier og holdninger
Lilandspeiderne Informasjon.
Fra ord til liv april 2011 «Men ikke som jeg vil, bare som du vil.» (Mark 14,36)
Historiefaget i skolen
En måte å lese Bibelen på
KJØNNSROLLER Hva er det?.
Inkludering i idrettslaget Muligheter og utfordringer Inkluderingskonferanse, 14 – 16 januar Mozafar Amini.
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Etikk.
Bokpresentasjon Bergen
Bokpresentasjon Oslo.
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
Avdeling for sosionomutdanning
Fra ord til liv Fra ord til liv februar 2012 februar 2012.
Mestring og forebygging av depresjon
12 Reflekterende lesing.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
GNU Science A Bergartenes kretsløp.
av Yocasta L. Sosa De Veisten
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Prinsipper for arbeid i lærergruppene Levanger 20. – 21. april 2006 Torunn Tinnesand lp-modellen læringsmiljø og pedagogisk analyse.
Foreldremøte Mandag 9. November 2015 Klokken 19:00 Fjellhamar SFO.
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
Seksualitet - glede og ansvar Lærings- mål Reflektere over og uttrykkje synspunkt på tema som seksuell debut, seksuell orientering, seksuell fridom og.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Livssynshumanismen.
Studieteknikk Bison.
VITAMINER RESTAURANT OG MATFAG OG NATURBRUK Kosthold og livsstil
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Post 1 Sett deg ned ved et bord i kantina. Velg deg ut en tilfeldig person som sitter i kantina. Skriv noen setninger med personal synsvinkel, tredjepersonsforteller.
Grupper.
Innskoling på Sørbø VELKOMMEN.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Hva har Jesus med dette å gjøre?.
Er universet fininnstilt for liv?
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Livssynshumanismen.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Livssynshumanismen.
Utdanningsvalg – 9. trinn 16-17
Tilbedelse er vår hensikt
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Hvordan du ser på mennesket, både deg selv og andre.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
… når vi trenger litt perspektiv for å samle trådene?
Ting som kan bo i deg: Drømmer Talenter Lengsler Såre punkter Følelser
Venner & valg Avslutning.
Relasjonskompetanse Bærebjelkene
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
1 Kommunikasjon.
Samarbeid Forslag til spørsmål -Hva er samarbeid, og hva er vitsen?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Samtaletrekk B – Samarbeid
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Venner & valg Velkommen.
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Danning og voksenrollen i barnehagen
Fysisk og psykisk helse
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Osloskolen Oslo VO Rosenhof Kurs 2
Utskrift av presentasjonen:

Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner» eller «menneskets hensikt er å realisere seg selv». På hvilke måter skiller disse seg fra hverandre?

Fire dimensjoner som mennesket forholder seg til Fire dimensjoner som mennesket forholder seg til. Basert på Breivik (1998)

Modellen sier noe om hva et menneske er, fordi den sier noe om hva vi må forholde oss til. En ting er at vi forholder oss til disse dimensjonene, men det som er avgjørende er hvordan vi forholder oss til dem. Eksempler: Mennesker har egenverdi og mening i seg selv. Dersom få og nære relasjoner er viktigere enn flere overfladiske bekjentskaper, sier dette noe om hvor viktig nære relasjoner er. Naturen er verdifull i seg selv. To personer kan allikevel forholde seg forskjellig til den som vil vise seg i prioriteringer osv.

Gi de fire boksene størrelse ut i fra hvor viktige de er for deg Gi de fire boksene størrelse ut i fra hvor viktige de er for deg. Skriv noen stikkord til hver av de om hvordan du forholder deg til dem. For eksempel: I naturen føler jeg at jeg får ro til å tenke over viktige ting. Sammen med andre blir jeg trygg og klarer å sette ord på vanskelige temaer jeg ikke liker å tenke på alene.

Tid på tre måter

Fortid Våre erfaringer Vi kan ikke forandre den, men vi kan lære av den Fortiden har gjort oss til den vi er i dag Nåtid Her vi er akkurat nå Her livet leves Kan gjøres noe med Fremtid Vet ikke hva som vil komme Der mulighetene ligger Valg vi gjør nå, får konsekvenser for fremtiden

Tiden preger vårt forhold til oss selv, vår neste, Gud og naturen Hvilke erfaringer sier noe om hvem du er? Har du lært noe av det du har opplevd? Sett av noen minutter der deltakerne kan reflektere på egen hånd. Og sett deretter av en del tid til felles refleksjon.