Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

VITAMINER RESTAURANT OG MATFAG OG NATURBRUK Kosthold og livsstil

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "VITAMINER RESTAURANT OG MATFAG OG NATURBRUK Kosthold og livsstil"— Utskrift av presentasjonen:

1 VITAMINER RESTAURANT OG MATFAG OG NATURBRUK Kosthold og livsstil
Rolf Jarl Sjøen

2 CRISS Undervisningsplan
Mål for varig forståelse Prosessmål: Aktivisere elevene i å snakke, lese, analysere, og skrive Stilmulere elevene til å bruke ulike kilder i arbeidet Refleksjon rundt egen læring Innholdsmål: Elevene tilegner seg kunnskap om hva vitaminer er, hvilke funksjoner de har og hvilke matvarer som er gode kilder for de forskjellige vitaminene Project CRISSSM 2008

3 Hva er vitaminer? Aktivering av bakgrunnskunnskap
1 minutt – skriv ned stikkord Snakk sammen i par Stikkord på tavle Vi går gjennom stikkordene i plenum Project CRISSSM 2008

4 Fagstoff om vitaminer Les – marker – diskuter
Læreboken ”Mat, energi og næringsstoffer s NDLA: Wikipedia: Artikkel: «Ikke på boks eller glass» Les – marker – diskuter Les artikkelen om vitaminer hver for dere Markér vanskelige ord Snakk sammen i par om innholdet og vanskelige ord Project CRISSSM 2008

5 Les og gjenfortell teksten ”Ikke på boks eller glass”
Jobb sammen to og to En leser et avsnitt – den andre gjenforteller Elevene bytter på – leser annet hvert avsnitt Project CRISSSM 2008

6

7 Venn-diagram Jobb sammen to og to
Finne likheter og ulikheter mellom vannløselige og fettløselige vitaminer… Bruk tilgjengelig kilder (bøker, tidsskrifter, data…) Project CRISSSM 2008

8 Ordkart – fyll inn selv Sammenligning Hva er det? VITAMINER Egenskaper
Eksempler Kilder Project CRISSSM 2008

9 Skrivemal Vitamin betyr……… Dersom vi mangler et vitamin vil det føre til ………………. Vitamin D er spesielt for vi kan ……… selv. Vi lager det i …….. når vi ………. oss. Fordi det er lite …. om vinteren i Norge må vi likevel få vitamin D gjennom ……… De matvarene som inneholder mest vitamin D er ………………………….. Karoten er et oransje fargestoff som blant annet finnes i ………. Karoten omdannes til ………….. i kroppen vår. Vitamin C får vi gjennom bær, ………. og …………… Kiwi, …………… og …………. er eksempler på matvarer som er rike på vitamin C. Noen vitaminer løser seg i …….. mens andre løser seg i …….. Får vi for mye av fettløselige vitaminer kan det føre til …………… Dersom vi får for mye vannløselige vitaminer skiller vi overskuddet ut i…... Dersom vi har et variert kosthold trenger vi ikke ……………. De beste vitaminene finnes ikke på ………., men i…………..

10 Rett eller galt ? Påstander: Rett Galt Det er mye vitamin C i gulrot
Noen vitaminer er antioksidanter Karoten er forstadiet til vitamin B Potet er en viktig kilde til vitamin C Vitamin betyr livsviktig Vannløselige vitaminer finnes i drikkevann Vitamin C mangel gir mangelsykdommen skjørbuk Vitamin E er ett fettløselig vitamin Tiamin er navnet på en type D vitamin Vitaminer er det samme som mineraler

11 REFLEKSJON Refleksjon omkring innhold og læringsprosess:
(Lærer velger ut et par-tre punkter til refleksjon) Hensikt og mål: Hadde du klart for deg hensikten med å lære dette Bakgrunnskunnskap: Fikk du hjelp til å hente fram det du kunne om tema? Fastsetting av mål: Forsto du hva du skulle lære om vitaminer? Lesing: Hvilken nytte hadde du av les og gjenfortell Skriving: Hvilken nytte hadde du av skrivemalen Involvering: var du aktiv og engasjert i læringen?


Laste ned ppt "VITAMINER RESTAURANT OG MATFAG OG NATURBRUK Kosthold og livsstil"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google