Hva er den ekte og opprinnelige versjonen av deg selv?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
22 tips for den faglitterære forfatteren
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Motivasjon.
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
TIPS OG RÅD TIL MUNTLIGE FRAMFØRINGER
Kilder: Manus og forelesninger om autogen trening Philip Dammen
Mestring og forebygging av depresjon
Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10
Kvinne på topp September2008.
Selvfølelse vs selvtillit
Det gode Det rette Det rettferdige
Hva er aktivitet og deltakelse?
- roller og forventinger
Mestring og forebygging av depresjon
Tankens kraft Vi blir det vi tenker!.
Snuoperasjoner Bedre psykisk helse
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Kritiske suksessfaktorer for optimale resultater
Impulsuka 2013 Kristiansand
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
12 Reflekterende lesing.
I dag snakker vi om psykiske problem:
Om å jobbe aktivt med sitt lederskap
TANKENS MAKT DET UMULIGE - MULIG KFL/04
Kommunikasjon JOHARI Tilbakemeldinger Aktiv lytting og åpne spørsmål
Å snakke med seg selv, fali det?
HOLDNINGER OG HANDLINGER
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
Trond Haukedal AS Fagforbundet Kreativ Omsorg ’14 ”Motivasjon og arbeidsglede…” Hamar onsdag.
Trond Haukedal AS Norsk Forening for Rett Syndrom Fagseminar Oslo den 17 oktober 2015 «Hei.
Fagkveld om psykisk helse «GOD PSYKISK HELSE MED KRONISK SYKDOM» Hva er psykisk helse? Livskvalitet og kronisk sykdom Tankens kraft – tanker, følelser,
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Hva er lykke og hva det som gjør oss lykkelig?. Hvordan oppstår lykke? Forskere har funnet ut at vi er selv med på å skape lykke I forskning er ikke lykke.
Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase.
Det gode liv v/ Irene Ludvigsen. Hvor mye er du verd? For mamma/pappa For mamma/pappa For læreren For læreren For vennene For vennene For en ukjent på.
Kommunikasjon og veilederrollen Kristin Bie 2016.
Time 1 FØLELSER.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Mulig.
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Egenskaper og ferdigheter omhandler både den fysiske, sosiale og mentale delen av oss.
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
… når vi trenger litt perspektiv for å samle trådene?
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Selvbilde Start med å forklare begrepet selvbilde. Les gjerne opp fra teksten i kursmateriellet om hva den amerikanske psykologen Wigfield fant ut i studie.
Drømmer må bli trodd på, drømmer må tåle motgang,
Ting som kan bo i deg: Drømmer Talenter Lengsler Såre punkter Følelser
Sett inn video fra Vimeo:
Psykologisk førstehjelp, mellomtrinnet
Tilbakemeldinger fra deltakere på
Smak på maten!.
Sinnemestring Ut av tåka 2018
Sinne Film:
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Norsk institutt for kognitiv terapi Ferdighetstrening
Fysisk og psykisk helse
Utskrift av presentasjonen:

Hva er den ekte og opprinnelige versjonen av deg selv? Hvordan kan du bli den beste utgaven av deg selv? Hvordan kan du gjenkjenne det ekte?

Selvinnsikt En av de kvalitetene et menneske har størst nytte av for å leve godt med seg selv og de man har rundt seg En naturlig følge av utvikling er forandring Vi må vite hvor vi er for å bevege oss i riktig retning Retning er viktigere enn tempo Grunnregel mens du utvikler deg: Du er unik og uendelig verdifull slik du er nå

Hjelp til sunn selvinnsikt Du er verdifull og unik Tenk positivt, men sant om deg selv Bruk dine sterke sider Vær målrettet Vit at din verdi kommer av den du er, ikke det du gjør Tro på det Gud har lagt ned i deg Møter du motgang, rist det av deg og prøv igjen Søk mestring, glede og den gode opplevelsen i det du bruker tid på Fokuser på muligheter mer enn begrensninger Vis at du har tro på andre like mye som på deg selv Tro på Gud med et ærlig hjerte som både viser engasjement, glede og sorg

«Den som har en god venn, trenger ikke speil» Joharis vindu «Den som har en god venn, trenger ikke speil» Utvikling av selvinnsikt er ikke et soloprosjekt.

Joharis vindu (kilde: fritt etter Luft og Harrington, 1955) Åpenhet er den ene nøkkelen Evnen til å motta tilbakemelding er den andre nøkkelen Snakke om ting med noen Snakke til noen om ting Snakke med noen om ting

Joharis vindu Åpenhet er den ene nøkkelen Evnen til å motta tilbakemelding er den andre nøkkelen Snakke om ting med noen Snakke til noen om ting Snakke med noen om ting Snakker du med dine venner på et om-, til- eller med-nivå?

Fra hode til handling Noen mentale ferdigheter: Selvinnsikt Selvtillit Selvdisiplin Følelsesbevissthet – hvilke følelser har jeg? Interesse/iver Velbehag/glede Frykt/skrekk Sinne/raseri Skam/ydmykelse Tristhet/fortvilelse Misunnelse/sjalusi Skyldfølelse Ømhet/hengivenhet

Fra hode til handling Noen mentale ferdigheter: Selvinnsikt Selvtillit Selvdisiplin Følelsesbevissthet Konsentrasjonsevne Impulskontroll Valg- og beslutningsevne Empati

Øvelse 1 Når blir du irritert? Når blir du glad? Når blir du veldig pratsom? Når blir du stille og trekker deg tilbake? Når blir du redd? Øvelse 2 Hvilke av de ni grunnfølelsene kjenner du mest på? Sett opp «topp tre»

Her kommer en litt mer omfattende og noe vanskeligere øvelse: Kom med eksempler på situasjoner der du kjente på noen av de ni grunnfølelsene Beskriv situasjonen og hva som skjedde. Hvem var involvert og hva reagerte du på? Hvorfor reagerte du som du gjorde? Hva forteller det om deg? Hva kan du lære av dette? Interesse/iver Velbehag/glede Frykt/skrekk Sinne/raseri Skam/ydmykelse Tristhet/fortvilelse Misunnelse/sjalusi Skyldfølelse Ømhet/hengivenhet

Kontrollere egne tanker Ved å kontrollere tanken kan vi oppnå den stemningen vi ønsker i en gitt situasjon og påvirke en opplevelse ganske mye i den retningen vi ønsker. W. Timothy Gallwey (idrettspsykolog) sier at hvordan vi tenker, påvirker resultatet like mye som situasjonen vi står overfor. Gjerne kom med egne eksempler.

Kontrollere egne tanker David Burns (pioner innen kognitiv psykologi) To varianter av destruktive tanker: Vi har en tendens til å trekke forhastede og negative slutninger, selv om vi ikke har grunnlag for det Vi forstørrer små feil og forminsker det som er bra og riktig Det positive blir lite og ubetydelig. Alt som ikke er perfekt kaller vi mislykket

Det går an å trene på mentale ferdigheter, og her skal du få en øvelse som både utfordrer når det gjelder destruktive tankemønstre, konsentrasjon og følelsesbevissthet. Kjenner du deg igjen i de to variantene av destruktive tanker som Burns beskriver? Beskriv noen situasjoner der du ofte tenker destruktivt. Finn positive og konstruktive alternativer til noen av disse tankene. Lukk øynene og forestill deg situasjonen du beskrev i 2. Tenk de konstruktive tankene du satte opp i punkt 3. Bruk fem minutter hver dag på å repetere de positive og konstruktive tankene.

Bruk 5–10 minutter før en utfordrende situasjon på å tenke konstruktive og positive tanker. Lev deg inn i situasjonen, forestill deg flest mulig detaljer. Farger, lukter, følelser, stemning og inntrykk. Tenk konstruktivt og positivt og se for deg at du behersker situasjonen. Det er en god øvelse som kan gjentas og trenes på. Øvelsen er mye brukt i idretten i forberedelse til konkurranser. Det ukjente og skremmende blir mer kjent, og dermed lettere å møte.