Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Teknologi i klasserommet
Advertisements

Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
De dårige følelsene. Veiene ut..
Ta livet og øyeblikket tilbake
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Gode grunner for å ikke drikke alkohol!
NERVER OG HUD.
Mestring og forebygging av depresjon
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Laget Av: Gaute, Sigrid, Mohammed og Ahlam.
Barnevernsbarns erfaringer- utdanning og helse
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
GODT HUMØR • Bevegelse og fysisk aktivitet gjør   deg glad og gir mer energi • Å være aktiv sammen med venner gir   trygghet og fellesskap • Nysgjerrighet.
Hva er en robot? Roboter er mer enn maskiner som ligner mennesker.
Kim er en jente som er fem år gammel. Hun bor i et land som heter Vietnam sammen med familien sin. Kim har tre storesøstre og en lillebror. I huset til.
I dag snakker vi om psykiske problem:
dekke opp innenfor egen 16-meter
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Problemløsning.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Livsstilsendring Uke 6. Fra handling til reaksjon Hendelse Tanke Følelse Valg reaksjon.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Her kommer litt om det vi har gjort på i august, og hva vi skal gjøre i september.
Idoler & idealer. Et trygt rom Her er du velkommen som den du er Du er en bra person akkurat slik du er Ikke si og gjør noe du ikke selv vil Ha respekt.
0 Psykologisk førstehjelp - å snakke vennlig til seg selv og andre Solfrid Raknes, psykologspesialist.
Time 1 FØLELSER.
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
Leve lykkelig alle dager til ende…
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Livsstilsendring Uke 6.
Helsesøsterkongressen 2017
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
VEILEDNING Psykologisk førstehjelp, mellomtrinnet
Psykologisk førstehjelp, mellomtrinnet
Venner og valg Film og samtale.
Psykologisk førstehjelp
Samarbeid Forslag til spørsmål -Hva er samarbeid, og hva er vitsen?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Møte for foresatte til høstens 8.klassinger 2018
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Å være trist Spør elevene om hvorfor de tenker denne jenta er trist.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Fest & følelser Velkommen
Redsel Spør elevene om hvorfor de tenker denne jenta er redd
Tittel Å være redd Eliessa Rivas Oslo
Venner & valg Velkommen.
Kapittel 29 Melissa på norskkurs
Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se lysbilde.
Sinne Film:
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Denne presentasjonen er ment for ungdom
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Livsstilsendring Uke 6.
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Fysisk og psykisk helse
Den tredelte hjernen Læring for livet 9.trinn.
Velkommen til 6C Jeg er ny og noen foresatte/foreldre er ny. Kort presentasjon om hvem vi foreldre/foresatte til.
Utskrift av presentasjonen:

Den tredelte hjernen Forklar dampbåtmetaforen, om de tre hjernedelene og hvordan disse delene samarbeider. Hvis det oppleves krevende kan dere se neste lysbilde hvor Heine Steinkoph forklarer hvordan den tredelte hjernen fungerer. Vi kan se for oss at vi ikke bare har en hjerne, men tre. I alle fall tre viktige deler. Den ene delen, her grønn, er den delen som vi kan kalle kapteinen i hjernen. Han styrer, har kontroll og planlegger hva vi skal gjøre.

Den tredelte hjernen I den nederste delen styres kraft og temperatur i kroppen og denne kan vi kalle fyrbøteren. Her bestemmes hvor mye kraft som trengs i kroppen og vi ser for oss at fyrbøteren skuffer kull inn i maskinen i passe fart. Men når det blir behov kan fyrbøteren skuffe veldig store mengder inn i maskinen så hjernene arbeider fort og i veldig stort trykk, som når vi blir veldig veldig stressa.

Den tredelte hjernen Den delen som ligger i midten kan vi kalle maskinisten. Han jobber med å bruke den energien som kommer fra maskinen og fordele signaler og energi i hjernen. Når alt går fint så er det rolig i fyrrommet og fyrbøteren arbeider rolig og skuffer kull inn i passe fart for at maskinen skal jobbe jevnt og rolig. Da har kapteinen fin oversikt og kontroll og maskinisten sørger for at alle systemer er i balanse.

Den tredelte hjernen Kapteinen er fornuftig, han hjelper oss å forstå ting! Han har evne til å tenke kritisk og gjøre vurderinger om hva som er lurt å gjøre. Han er veldig viktig når vi skal ta beslutninger og når vi skal lære noe. Når alt i hjerne fungerer bra, bestemmer Kapteinen over fyrbøteren og maskinisten. Hva tror dere skjer i hjernen når man ikke lenger er rolig men for eksempel når man blir veldig stressa, føler seg trua, blir skremt eller blir sint? Da går ikke lenger alt rolig for seg..

Den tredelte hjernen https://www.youtube.com/watch?v=u8UmttF7qoA Vis videoen. Dersom noen skvetter eller ler litt så kommenter at her var det noen som reagerte, og de reagerte utrolig fort. Hvilken del av hjernen tror dere reagerte nå? Var reaksjonen noe som dere hadde planlagt å gjøre, eller reagerte dere bare spontant før dere fikk tenkt seg om? Hva skjedde nå? Hva skjedde i sansehjernen? Hva skjedde i følelseshjernen? Er du redd lenger nå? Noen er kanskje det, hvis de har vært mye redd tidligere, er det ofte vanskeligere å bli rolig og trygg igjen når det skjer noe skummelt. https://www.youtube.com/watch?v=u8UmttF7qoA

Den tredelte hjernen Her så vi at det kom en stor alarm på, inne i maskinrommet. Denne delen av hjernen kalles også følelseshjernen (Det limbiske system og Amygdala). Alarmen gjør at en direktemelding setter i verk et program for akutt fare og fyrbøteren får beskjed om å fyre på så mye han klarer. Temperaturen går veldig fort opp og maskineriet går i full speed. Da kopler kapteinen ut. Han klarer ikke lenger å følge med og gir opp og mister kontrollen. Dersom dere noen ganger har reagert sånn at dere blir veldig sint eller redd og ikke klarer å tenke, kanskje til og med slår og sparker, da kan det være at dette har vært en sånn reaksjon. Da er det ikke kapteinen som planlegger hva som er lurt å gjøre, men kroppen liksom overtar og tenkehjernen kopler ut. Dette skjer når vi blir veldig sint, redd, stressa eller lei oss. I maskinrommet, den midterste delen har vi hukommelsen. Kanskje skjer det noe som vi oppfatter veldig fort og som vekker et minne som ligger lagret i hukommelsen og som vi kanskje ikke tenker over. Da kan kroppen reagere ikke bare på det som skjer men samtidig på det som kroppen husker fra tidligere. Programmet som settes i gang kan være vanskelig å forstå, men har sammenheng med hvordan hjernen prøver å bidra til å forsvare oss mot fare. Det er ikke fordi du er syk i hodet eller fordi du holder på å bli gal at sånne ting skjer. Man kan få hjelp til å finne ut av disse tingene. Da kan man øve på å kjenne igjen fare og stress i kroppen tidligere, sånn at man kan roe seg ned før det smeller. Man kan for eksempel øve på å kjenne at temperaturen stiger i hjernen slik at man kan gå en tur ut, puste rolig med magen eller gjøre andre ting som kan hjelpe oss med å roe oss ned. Da hjelper vi kapteinen til å holde seg på vakt, så han ikke kopler ut. Hva får din alarm til å gå av? Hva roer deg ned igjen? Hvor lang tid tar det? For noen skjer det ofte, og det tar lang tid å komme ned igjen, for andre går det raskere og det skjer ikke fullt så ofte.

Den tredelte hjernen Tenkehjernen, det er den som forteller oss at slangen ikke er farlig, ikke når den bare er på film, og du sitter i klasserommet. Kapteinen er fornuftig, hjelper oss å forstå ting! Når fyrbøteren fyrer og motoren går så raskt at maskinisten ikke klarer å få alle deler til å fungere sammen, motoren går varm og båten begynner og spinne. De mister kontakt med kapteinen, men så snart han tar over kontrollen igjen, kan båten fungere sånn som båter skal. Sånn er det med oss mennesker også. Når vi er redde klarer vi ikke å tenke fornuftig, vi har ikke kontakt med tenkehjernen. Først når vi har roet oss litt, kan vi begynne å tenke fornuftig igjen. Noen ganger går det raskt, andre ganger tar det lenger tid. Noen trenger ofte lang tid og noen trenger som regel kort tid. Noen ganger blir mennesker redd uten at det egentlig er farlig. Det kjennes ubehagelig og gjør det vanskelig å konsentrere seg, vanskelig å lære. Kan dere tenke dere noen grunner til at barn/voksne kan være redde, selv om det egentlig ikke er farlig der og da? (opplevd krig, overgrep, vold, vonde brudd og lignende.) Hva bruker vi ellers tenkehjernen til på skolen? Hva tror dere skjer hvis man ofte er redd på skolen?

Den tredelte hjernen Sånn kan det være når kapteinen sovner fordi maskinen blir for varm.

Den tredelte hjernen https://www.youtube.com/watch?v=jGAUsfoTQvA Etter at dere har sett snutten, kan gjerne elevene få snakke sammen om det de så, to og to. https://www.youtube.com/watch?v=jGAUsfoTQvA

Dag Nordanger forklarer håndmodellen La elevene fortelle hverandre to og to om håndmodellen https://www.youtube.com/watch?v=Sz5IJJj4t6c