Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trygg økonomisk styring. Bilder: VG/Na24 Krevende tider i våre naboland - Over 25 millioner mennesker i Europa er uten jobb.
Advertisements

10Velstand og velferd.
2007 Utfordringer for finanspolitikken Steinar Holden Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo Faglig-pedagogisk dag, 3. jan.
els-fredrikstad En moderne industripolitikk for innovasjon og konkurranseevne Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen Sunndal 3. desember.
Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Foto: Jo Michael Todeling av norsk næringsliv Østlandssamarbeidet 18. oktober Fungerende administrerende direktør Petter Haas Brubakk.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Bilag 5 Strategier for HELFO mot HELFO har vært gjennom en spennende reise fra etablering av Trygdeetatens oppgjørsorganisasjon i 2004 og fram til.
1 Kaffekurs om politiske veivalg VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Hva handler valget om? En kort introduksjon til de viktigste sakene for.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Utfordringer for Norge Høyres Produktivitetsseminar, Stortinget 12. oktober 2015 Hilde C. Bjørnland Senter for anvendt makro- og petroleumsøkonomi.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Den økonomiske situasjon Fylkesråd for plan og økonomi Beate Bø Nilsen Fylkestinget Foto: Geir Johnsen.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Finansdepartementet Statssekretær Tore Vamraak 19. oktober 2016 Statsbudsjettet 2017 og boligmarkedet.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Konjunkturrapport for arkitektbransjen 2H 2016
Strategiplan
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Kapittel 25 Stabiliserings-politikk
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Kommuner som har gått ut av ROBEK-lista
Klart språk i Asker kommune
Statens kostnadsstyring av store investeringsprosjekter i tidligfasen
Store forskjeller i arbeidsledighet
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Til deg som skal holde denne presentasjonen: I 2017 markerer kirkene i Norge at det er 500 år siden reformasjonen, og de har valgt Fasteaksjonen som sitt.
BUDSJETT 2017.
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
De viktigste resultatene fra prosjektet
Trondheimkonferansen 2017 Steinar Krogstad, nestleder Fellesforbundet
Forvaltningspolitikk og Digital agenda for Norge (Meld. St
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
Digital agenda for Norge Meld. St. 27 (2015–2016)
Markedsrapport November 2017
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Fra oljeøkonomi til bioøk…. Den norske omstillingen
De viktigste resultatene fra prosjektet
Den lovgivende makten i Norge
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
SkatteFUNN Eirik Normann,
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Den fremtidige strukturen i finansnæringen
Lønnsutvikling og lønnsforhandlinger i staten En veiledning for ledere
Den matematiske samtalen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Matematikk på ungdomstrinnet
Informasjon til berørte kommuner Sikkerhet - trusselbilde
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Inflasjon og arbeidsledighet
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
«Yrkesnettverk» Et rekrutteringsprosjekt i regi av Oslo Vest Rotaryklubb Prosjektgruppe: Agnes Beathe, Cecilie, Per Gustav, Håkon og Nils.
Nasjonale utfordringer og strategier for samferdsel
Hvordan skriver vi så folk forstår?
Lars-Inge Haslie MC – ulykker Trafikksikkerhetskonferansen 2019.
Pengepolitikk og realinvesteringer
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Velkommen til foreldremøte
Utskrift av presentasjonen:

Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk». Nye Tillen Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».

Fra Språkrådets brosjyre «Klarspråk. Klart språk i staten»: Røde ringer: «Ikkje bruk for mykje passiv.» Blå ringer: «Bruk heller verb enn substantivuttrykk.» Gule ringer: «Forklar vanskelege ord.» Grønne ringer: Avsnittet om «Ord» med «vanskelege», «vage» og «upresise» ord.

Nye Tillen: I denne delen av statsbudsjettet «Hovedtrekk» bør språket være forståelig for de fleste voksne i Norge.Første avsnitt er en god start med klare, korte setninger. Vi gir ros for lett forståelige uttrykk som «godt betalt» og «bygd på handel». Trekk for «solide statsfinanser». Hva med « … og er et rikt land»? «Hovedtrekk og prioriteringer i budsjettet for 2018 1.1 Hovedtrekk Norge er et land med store muligheter. Mange deltar i arbeidslivet, og vi har store naturressurser, en kompetent arbeidsstyrke og solide statsfinanser. Velstanden er jevnere fordelt enn i de fleste andre land. Vi produserer varer og tjenester effektivt og får godt betalt. Vår velstand er bygd på handel med utlandet og frie markeder. … fortsetter neste side …

Nye Tillen: Verb kan erstatte disse substantivene og gjøre språket mer forståelig. Til første setning: Hva med «Hvor mye fastlandsøkonomien vokser over tid, bestemmer hvordan velferden utvikler seg i Norge.» Over tid er det særlig vekstevnen i fastlandsøkonomien som bestemmer velferdsutviklingen i Norge. Høy arbeidsinnsats og økende produktivitet er grunnlaget for høy verdiskaping. Finanspolitikken har de siste årene vært brukt aktivt for å motvirke arbeidsledighet. Det har virket etter hensikten. Sammen med lave renter og en markert bedret konkurranseevne har en målrettet finanspolitikk bidratt til at veksten nå er på vei opp og ledigheten er på vei ned, også på Sør- og Vestlandet. … fortsetter neste side …

Nye Tillen: «Etterspørselen fra p…»: Her bør forfatterne forklare hva slags type etterspørsel de mener. «fastlandsøkonomien»: Forklare ordet. «Petroleumsnæringen»: Vi vil vite hva den omfatter. Skriv det ut; olje, gass, foredling? Etterspørselen fra petroleumsnæringen har gjennom flere tiår trukket opp aktiviteten i fastlandsøkonomien. Petroleumsnæringen vil være viktig for norsk økonomi også i lang tid fremover, men den vil bidra mindre til veksten enn før. … fortsetter neste side …

Nye Tillen: Mye bruk av passiv Derfor må det legges til rette for ny vekst i andre næringer. Regjeringen fortsetter arbeidet for gode rammebetingelser for næringslivet, med et enklere og mer vekstfremmende skattesystem og en kompetent arbeidsstyrke. Det vil styrke næringslivets konkurransekraft. Vi må få mer ut av ressursene som brukes i offentlig sektor. Regjeringen ønsker derfor større oppmerksomhet om resultater og hva vi får igjen for pengene. Produktivitetsvekst i offentlig sektor betyr at tjenestetilbudet kan forbedres uten utgifts- økninger, noe som også fremmer konkurransekraft og legger til rette for ny virksomhet i privat sektor. Det vil komme godt med når handlings- 8 Prop. 1 S 2017–2018 Statsbudsjettet 2018 rommet fremover vil være langt mindre enn vi er blitt vant til. Hovedlinjer i den økonomiske politikken og utsiktene for norsk økonomi er nærmere omtalt i Meld. St. 1 (2017–2018) Nasjonalbudsjettet 2018. Innenfor handlingsregelens langsiktige rammer skal den offentlige pengebruken tilpasses situasjonen i økonomien. … fortsetter neste side …

Nye Tillen: Skriv ut forkortelsene. Forklar fondet Nye Tillen: Skriv ut forkortelsene. Forklar fondet. Hvilken infrastruktur mener forfatterne; forklar. Uklar henvisning i «Dette …». Gjelder henvisningen «gjennomføringen av skattereformen», bør det stå «denne». Regjeringens forslag til budsjett for 2018 innebærer en bruk av oljeinntekter på 231,1 mrd. kroner, målt ved det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet. Det tilsvarer 2,9 pst. av anslått kapital i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til året. I likhet med budsjettene for de siste årene fortsetter regjeringen i budsjettforslaget for 2018 å satse på velferdsordningene folk er avhengige av, og på å bedre infrastrukturen. Regjeringen fortsetter også gjennomføringen av skattereformen i tråd med enigheten i Stortinget. Dette legger til rette for å øke Norges vekstevne. Regjeringens hovedprioriteringer på utgiftssiden er: – Helse – Samferdsel – Kunnskap – Kommuneøkonomi – Trygghet og beredskap.»