Seniorer i finansnæringen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

v/ Thomas Såheim, Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk,
Kampanjens mål  Å øke den gjennomsnittlige avgangsalderen i arbeidslivet I IA-avtalen for initieres et treårig tiltak for å synliggjøre seniorene.
Omstilling uten nedbemanning
Arbeidstidsordninger i barnehagen. Mer papirarbeid? Kartlegging i barnehagen, Lasse Kolstad.
EForvaltningskonferansen 2013 Kan dette meget ambisiøse digitaliseringsprogrammet lykkes? Peter Hidas seniorkonsulent Gartner Consulting
Gauldalskonferansen 2011 Skal små og mellomstore bedrifter lykkes i årene som kommer må de skoleres innen ledelse, strategisk planlegging og innovasjon.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Samhandlingsreformen – hvordan innovasjon, teknologi og kampen om hodene kan forandre spillereglene Paul Chaffey, Abelia.
Senkarriere for seniorer 2011
REKRUTTERING AV NY MEDARBEIDERE I FYLKESKOMMUNEN
Hvordan stimulere og fasilitere næringer med utviklingspotensial?
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
”Vi strekker oss litt lengere” Personalsjef, kollega og medmenneske
Omstilling og kompetanseutfordringer
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
11Jeg i arbeidslivet.
Om Norsk Finansbarometer 2010 Norsk Finansbarometer er en syndikert undersøkelse gjennomført av TNS Gallup i samarbeid med FNO (Finansnæringens Fellesorganisasjon)
Norsk Finansbarometer 2011 TNS Gallup Oslo, 2011 Det norske livs- og pensjonsforsikrings- markedet og dets bevegelser Grafikkrapport - total.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Knut Røed Offentlige tjenestepensjoner.
13 En verden uten grenser.
UFD ITU-konferansen Kristin Clemet, ITU-konferansen 2003, ”Digital dannelse. IKT i utdanning: Resultater og konsekvenser”. Oslo 16.
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
1 IA-nettverksamling Oslo kommune 24.april 2008 Åsmund Lunde Senter for seniorpolitikk.
1 2 Nasjonalt krafttak for seniorpolitikk i arbeidslivet.
Tiltaksplan for seniorpolitikk i Bydel Stovner
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
Motivasjon i arbeidsforhold
Bruk av foilsett: ”Gamle myter - nye fakta
Seniorpolitikk i endring * Delmål 3 i praksis *
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
EVU i samarbeid mellom arbeidsliv og høyere utdanning Seniorrådgiver Helge Halvorsen NHO Avdeling arbeidsliv Miniseminar NRØA.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Arbeidsgiverpolitiske utfordringer Våler kommune Ordfører Kjerstin Wøyen Funderud Strategikonferansen KS Østfold 10. februar 2009.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
Agenda - innhold 1.Om Senter for seniorpolitikk 2.Hvorfor seniorpolitikk? 3.Hvordan jobbe med seniorpolitikk?
Medarbeiderundersøkelsen 2015
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i oppvekstsektoren.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Folkemengden i yrkesaktiv alder AldersgruppeAntall i 2002 Antall i.
13.3 Personalarbeidet Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli.
FROKOSTMØTE MELLOM NÆRINGSLIVET OG NORDKAPP KOMMUNE Innledning v/ prosessveileder Bente Larssen 12. Februar 2016 Honningsvåg 12. februar 2016.
Avfallshåndtering Som et eksempel på begrepet bærekraftig utvikling Ekskursjonsted og læringsarenaer.
AFP – hva nå? Foredrag for forbundsledelsen i YS, 23. Oktober 2007 Tove Midtsundstad Fafo - Institutt for arbeidsliv- og velferdsforskning.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Kan seniorer redde samfunnsøkonomien fra eldrebølgen? Seminar, 14.april 2016 Sjeføkonom Terje Strøm, NyAnalyse.
Fagforeningens historie og Finansforbundet i samtiden
For gammel for arbeidslivet? Akkurat gammel nok til jobben
Virksomheten din skal effektivisere
Prosjekt for KS – presentasjon til rapport Presentert av
Seniorer i finansnæringen
HP Sektor organisasjon, styring og utvikling
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Prosjekt for KS – presentasjon til rapport Presentert av
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Seniorene en verdifull ressurs for samfunns- og arbeidslivet ! eller ?
Hvor mange yrkesaktive kan vi ha utenfor arbeidslivet
ABC opplæringen som metode
Kompetanseutvalget (2017- )
Velkommen til workshop 1: Digital kompetanse i kommunene
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Seniorer i finansnæringen Spørsmål til diskusjon

Aktuelle temaer Karriereplanlegging og kompetanseheving/etterutdanning Digitalisering – utvikling fremover? Stor avgang – rapporten viser at det kan bli vanskelig å rekruttere Sluttpakker Tiltak Innføringen av ny teknologi i vår næring går i et voldsomt tempo. Arbeidsoppgaver automatiseres og erstattes av roboter. Digitaliseringsbølgen skyller over både samfunnet og finansnæringen. Vi vet at den fremste driveren for kompetanseutvikling er teknologi. Nye digitale løsninger har endret kundeatferden, som i sin tur endrer næringen. Finansnæringen har gode forutsetninger for vekst og utvikling i en stadig mer digitalisert verden. Det betyr muligheter for høy verdiskapning og nye attraktive arbeidsplasser. Dagens arbeidstakere må utfordres på å tilegne seg mer kunnskap og forståelse for fremtidens digitale løsninger. Og få mulighet til å tilegne seg ny og nødvendig kompetanse, slik at de forblir attraktive arbeidstakere i fremtiden. Endringsvilje, kompetanse og lokal forståelse er viktig for bedriftenes konkurransekraft. Tid og penger er nødvendige forutsetninger for å lykkes med kompetansehevende tiltak.

Tiltak: I rapporten blir det pekt på at karriereplanlegging og etterutdanning vil være mer relevante seniortiltak enn mer tradisjonelle tiltak som redusert arbeidstid og tilrettelagte oppgaver – siden det er kompetanse og arbeidsprestasjoner som er viktigst ved nedbemanninger. Er dette i tråd med den strategien finansnæringen selv har for de ansatte? Er det andre tiltak som ses på som sentrale framover? I rapporten vises det til at «arbeidsmiljø» og at «arbeidet er interessant» som de viktigste faktorene for seniorenes valg om å stå lenger i jobb. Det handler mao. ikke om tradisjonelle seniortiltak. Hva betyr det for Finansforbundets arbeid med seniorpolitikk fremover? Gruppe 1

Avgangsalder: Rapporten viser «avgang» med 1,5 prosent per år og behov for nyrekruttering selv med sterk nedmanning. Er finansnæringen klar over konsekvensen av avgangen når det gjelder tap av verdifull kompetanse og nyrekruttering? Det kan se ut som at finansnæring vil ha potensielt mye å hente på å øke avgangsalderen, men kan man snakke om en «bransjenorm/-kultur» for å gå av ved en viss alder? Hvorfor? Hvordan kan denne endres? Tror du at regelendringen om aldersgrensen i arbeidsmiljøloven vil få større betydning etter hvert? Gruppe 2

Forskjellsbehandling: Det framkommer i rapporten at ansatte i finansnæringen opplever noe større forskjellsbehandling på grunn av alder enn ansatte i andre næringer. Hva tror du er årsaken(e) til det? Omstilling: Næringen har mange voksne og erfarne medarbeidere. I dag er nesten hver fjerde ansatt over 55 år. Finansnæringen har over lengre tid vært i sterk omstilling og rekrutterer mange yngre med teknologisk kompetanse. Hvordan kan næringen koble lang bankfaglig/forsikringsfaglig erfaring og kompetanse med utviklingen av de nye, teknologiske løsningene? Hvordan ivareta seniorperspektivet på en god måte i omstillinger? Gruppe 3

Digitalisering, automatisering og utviklingen fremover: Undersøkelsen viser at ansatte med «lav lønn» har høyere sannsynlighet for å bli tilbudt sluttpakke enn andre. «Lav lønn» er trolig en indiksjon på at man er i en stilling/har arbeidsoppgaver som er særlig utsatt for automatisering. Hva bør næringen gjøre for å sørge for at de med lavest kompetanse kan fortsette i jobb? Kan man tenke bredere? Omskolering til jobber utenfor næringen? Øke mobiliteten blant seniorene? Finansnæringen har vært tidligere ute enn en del andre næringer med digitalisering og nye innovasjoner – hvordan jobbe med kompetanseutvikling/livslang læring slik at man kan ta i bruk nye og bedre måter å jobbe på?   Gruppe 4

På tide å tenke nytt rundt seniorpolitikk? Hvilke tiltak som må til for å få flere til å jobbe lenger i tråd med politiske føringer? Er vi forberedt på den omfattende avgangen fra næringen til pensjon? Hvilken rolle vil kompetanseutvikling av ansatte spille fremover?   Til avsluttende diskusjoner i plenum?