Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
TBU Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2010 Foreløpig rapport fra TBU, 19. februar 2010.
Advertisements

Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2013
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
o Regnskapet til bedriften forteller oss hvor mye penger bedriften har tjent i løpet av en periode, hvilke eiendeler bedriften har, og hvordan den har.
Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO Arbeidsledighet – hvilken forklaring gir moderne faglitteratur? Presentasjon av Pareto.
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL: Gjøre rede for og regne med prisindeks, kroneverdi, reallønn og nominell lønn og beregne inntekt, skatt og avgifter. Vurdere.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Arbeidsmarkedets - etterspørselsside Lønn Arbeidere Tilbud Etterspørsel Etterspørselskurven er sammenhengen mellom lønnsnivået og det antall arbeidstakere.
YS Inntektsplitiske konferanse TBU DE TØRRE, MEN VIKTIGE, TALLENE.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Tariffrevisjonen Utfordringer Direktør Pål Skarsbak, Virke.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Boligpris Oppgave: Beregn årlig boligprisvekst i prosent for Oslo.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Regnskap og regnskapsrutiner
Kapittel 3 Etterspørsel etter konsumgoder
AD-AS-modellen AD = samlet etterspørsel (”aggregate demand”)
Rammefinansiering av barnehager
Tall og bakgrunn for årets oppgjør sett fra YS’ ståsted
Norsk Økonomi Slik SSB ser det Januar 2017
Kapittel 25 Stabiliserings-politikk
Store forskjeller i arbeidsledighet
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Hvordan implementeres rentebeslutningen?
Kapittel 4 Grunnleggende markedsøkonomi
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Markedsrapport November 2017
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Fra oljeøkonomi til bioøk…. Den norske omstillingen
Rammefinansiering av barnehager
Markedsmakt: Monopol og Monopsoni
Sparebankforeningens årsmøte 2007
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Macroeconomics The Big Picture
Flere lesere, flere muligheter
The Nature and Causes of Economic Fluctuations
Sjokk og konjunktursvingninger
Figur 5.1 Måling av tilfredshet på ordinalt målenivå.
Kapittel 14 – Valg av valutakursregime
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL:
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Hva er markedsføring? Morten H. Abrahamsen Førsteamanuensis BI
Penger og pengemarked I dette kapitlet skal vi se på følgende forhold:
Kapittel 14 Produktvalg Læringsmål:
Kapittel 6 Tilbudskurven 1.
Kapittel 8 Bedriftens tilbud 1.
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Inflasjon og arbeidsledighet
Etterspørsel og konsument-atferd
Kapittel 7 Inntekter, kostnader og resultat – en teoretisk modell
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Tilbud og etterspørsel
Pengepolitikk og realinvesteringer
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Økt kapitalmakt: Et makroøkonomisk skifte
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.2 Steigum
Konjuktur i en åpen økonomi
Nominelle renter og realrenter
Torunn Drage Roti F4 - INEC Økonomi, finans og regnskap Foreleser: Torunn Drage Roti Universitetslektor.
Utskrift av presentasjonen:

Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like mye i pris. Når noen produkter stiger mer i pris enn andre, sier vi det har skjedd en endring i de relative prisene. De produktene som stiger mest har blitt relativt dyrere osv. Inflasjonen måles med den prosentvise veksten i prisene i løpet av ett år.

Konsumprisindeksen (KPI) Konsumprisindeksen (KPI) viser prisutviklingen for varer og tjenester som brukes av private husholdninger. KPI beregnes av SSB og tar sikte på å måle prisutviklingen på en samling av produkter som vanlige husholdninger kjøper. KPI er blant annet viktig i lønnsforhandlinger. Har for eksempel prisen på matvarer steget må arbeidstakerne få høyere lønn for å kunne kjøpe like mye som før. Eksempel: Inflasjonen regnes ut på følgende måte (fra 2005 til 2006):

Bruk av konsumprisindeksen Eksempel: Anta at en husholdning i 2005 hadde inntekt på 200 000 kroner. I 2006 hadde lønna steget til 210 000 kroner. Veksten var altså: Hvis vi antar at inflasjonen var på 3 % vil husholdningen ha mer å rutte med. Var inflasjonen 6 % kan husholdningen kjøpe mindre enn før. Vi ser altså at vi må se på lønnen justert for endringer i prisnivået. Dette kalles reallønnen: Skillet mellom real og nominell gjelder også renter:

Årsaker til inflasjon Tilbudsdrevet (kostnadsdrevet) inflasjon er inflasjon som skyldes økning i bedriftens kostnader: Etterspørselsdrevet inflasjon er inflasjon som er drevet fram av sterk økning i den samlede etterspørselen i økonomien. Tilbudsdrevet og etterspørselsdrevet inflasjon er ofte nært knyttet sammen.

Arbeidsledighet og inflasjon – Phillips-kurven Phillips-kurven viser sammenhengen mellom arbeidsledighet og inflasjon. Lav arbeidsledighet gir høy inflasjon, mens høy arbeidsledighet gir lav inflasjon.

Arbeidsledighet og inflasjon – Phillips-kurven Dersom arbeidsledigheten er svært lav, vil inflasjonen gjerne øke stadig mer. Likevektsledigheten er et minimumsnivå for arbeidsledigheten. På lang sikt kan en ikke holde arbeidsledigheten under likevektsledigheten, selv om en tillater høy inflasjon. På lang sikt er derfor Phillips-kurven loddrett:

Sammenhengen mellom inflasjon og arbeidsledighet

Kostnader ved inflasjon Reallønnen blir vanligvis ikke påvirket av inflasjon. Inflasjon kan føre til at inntektsfordelingen endres Inflasjon kan føre til at penger fungerer dårligere i sine funksjoner som betalingsmiddel, målemiddel for priser og verdioppbevaringsmidler. Inflasjon kan føre til at konkurranseevnen svekkes.