Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum"— Utskrift av presentasjonen:

1 Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum
Realvalutakurser Vi så tidligere at en nominell rente er en rente målt i kroner, mens en realrente er en rente målt i kjøpekraft. Samme ide gjelder for valutakurser Nominelle valutakurser er det vi ser på markedet, det forteller, for eksempel, hvor mange dollar jeg kan kjøpe med mine 1000 kroner. Men hva om jeg vil sammenligne kjøpekraften av mine 1000 kroner i norge sammenlignet med i USA eller et annet land. Dette sier også noe om de reele konkuranseevnen av den norske og amerikanske økonomien. For dette, kan vi beregne realvalutakurs.

2 Realvalutakurs, 𝜖 𝜖=𝐸∗ 𝑃 ∗ 𝑃 𝜖:𝑟𝑒𝑎𝑙𝑣𝑎𝑙𝑢𝑡𝑎𝑘𝑢𝑟𝑠𝑒𝑡
𝜖=𝐸∗ 𝑃 ∗ 𝑃 𝜖:𝑟𝑒𝑎𝑙𝑣𝑎𝑙𝑢𝑡𝑎𝑘𝑢𝑟𝑠𝑒𝑡 E: nominelle valutakursen (markedskurset) P*: prisnivået i utlandet P: prisnivået innenlandsk Ligningen for realvalutakurs er enkel. Vi tar den nominelle valutakursen ganger med prisnivået i utlandet og deler med prisnivået innenlandsk.

3 Intuisjon, realvalutakurs
Du har kroner og du vil sammenligne hvor mye du får kjøpt for 1000 kroner i norge og for i USA. La oss si at prisnivået av et kurv av varer i norge er likt 125 dollar Samme kurv av varer i USA, målt i samme valuta, koster 100 dollar. Markeds valutakurs (nominelle) er 8 NOK/USD (1 dollar er verdt 8 kroner) Intuisjon, realvalutakurs For å få litt intuisjon, la oss si at Du har 1000 kroner og du vil sammenligne hvor mye du får kjøpt for 1000 kroner i norge og for i USA. La oss si at prisnivået av en kurv av varer i USA koster 100 dollar. Samme kurv av varer i Norge koster 125 dollar med dagens valutakurs. Markeds valutakursen (nominelle) er 8 NOK/USD (1 dollar er verdt 8 kroner)

4 Intuisjon, realvalutakurs
𝜖=𝐸∗ 𝑃 ∗ 𝑃 ⇒8∗ =6,4 Hva forteller det oss? 1000𝑁𝑂𝐾 8 𝑁𝑂𝐾/𝑈𝑆𝐷 =125 𝑈𝑆𝐷 𝑖 𝑈𝑆𝐴 Ville blitt verdt: ,4 =156 𝑈𝑆𝐷 i Norge Eller 156 USD*8 NOK/USD = Kroner i Norge. Det sier at det vi kunne kjøpt i USA for 1000 kroner (125 dollar med nominelle valutakurset) Ville blitt vært 156 dollar ( eller 156*8 = 1248 Kroner) i Norge. Men er ikke dette rart? Det betyr at jeg kan ta mine penger i Norge, overføre de til USA, kjøpe ting der, ta de tilbake til Norge og selge de for mer penger og tjene penger på det *gratis* det vil si uten at jeg egentlig har produsert noe selv. Burde ikke markedskrefter komme inn her og gjøre sånn arbitrage umulig? Ideen om at det nominelle valutakursen burde være det samme som realvalutakurset (og dermed at prisnivåene er det samme) heter kjøpekraftsparitet


Laste ned ppt "Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google