Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ungdomstrinn i utvikling
Advertisements

Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
PROSJEKTOPPGAVE gruppe 2 FASE 3 – Høsten Presentasjon av gruppe 2: Herbjørn Henningsen – Finnmark Linda Ellingsen – Nordland Arvid Storegjerde –
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Arbeidsplassutvikling [Sett inn navn på arbeidsplassen og dato]
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Status for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk 2014.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
LÆRERROLLEN L 97: Formidler, omsorgsperson, veileder, samtalepartner, og regissør.
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Landsdelssamlinga for Statped og PPT i Nord Norge Ta ufordringen!
En introduksjon.
Faglig utvikling hos sykepleierne
Bærekraftig samfunnsutvikling
Arbeidsmiljø- undersøkelsen på NTNU 2014
Øvelser med kommunal kriseledelse
Familieråd En for alle, alle for en
Evaluering av ”Fritt Fram”
Velkommen til August 2017.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene. 2
Hovedstadsregionens rolle for nasjonal og regional utvikling
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Gruppeprosess Dialog som ramme for gruppeprosessen Lokalt fokus
Valgfag innsats for andre
PRAKSISMØTE.
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Inkluderende praksis – for alle Tone L. Mørk
Samarbeid med skole, skolehelsetjenesten og foreldre
Hilde Reitan og Ingunn Ek Pedersen
Landsmøtesak 5/15 Lærerprofesjonens etiske råd
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Kvalitet i opplæringa PPT-samling 15. mai 2018.
Psykisk helse -Psykososialt team
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Inkluderende barnehage- og skolemiljø - innledning samlingsbasert tilbud Andre fellessamling pulje 1, september 2017.
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Skolens utviklingsplan B – Samarbeid
Satsing på utdanning, oppsummering etter seminar på Losby Gods, februar 2018, revidert etter innspill fra utdanningskomiteen.
Velkommen til foreldremøte
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Montessori og teknologi
Kvikkbilde 2 Distributiv egenskap A – Forarbeid
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Oppfølging av Høstrapporten
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Nå er vi spente!.
Critical Literacies and Awareness in Education
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Evaluering Regionrådet
FAGFORNYELSEN hva innebærer det -hvordan jobber vi i Færder
FAGFORNYELSEN hva innebærer det -hvordan jobber vi i Færder
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
Tilpasset opplæring Kurs 5
Modul 3 – Intensiv opplæring
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Program for administrativ forbedring og digitalisering
Foreldre og skole 6. og 7. trinn.
Utskrift av presentasjonen:

Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet 2011-2017 Evalueringsarbeid gjennomført av Statped FoU våren 2017 Ved Eli Marie Killi og Siv Hillesøy

Oppdrag Februar 2017: Bestilling Overordnet tema: ‘Læringsmiljø’ Sentrale spørsmål: Har den allmennpedagogiske kompetansen blitt styrket slik at flere barn/elever inkluderes i det ordinære tilbudet? Kan barna merke at de ansatte har fått bedre kompetanse på inkludering enn for fem år siden? Ikke spørsmålsstillinger om ‘veien videre’ Evalueringsarbeidet er gjennomført i perioden april-juni 2017

Gjennomføring av evalueringen Fokusgruppeintervju Strategisk utvalg: Barnehage, skole og PPT - ansatt- og ledernivå En stor og (minst) en liten kommune Deltakerne skulle ha deltatt i Haugalandsløftet fra starten av (AU) Tematisert intervjuguide Intervjuene ble transkribert og analysert (tematisk innholdsanalyse) Drøftinger på grunnlag av: Fokusgruppeintervjuene Andre delevalueringer i Haugalandsløftet Nyere forskning om inkluderende læringsfellesskap (relasjonelt perspektiv)

Å skape inkluderende læringsfellesskap Forskning om inkluderende læringsfellesskap: Styrke det allmennpedagogiske tilbudet Spesialpedagogisk tilbud i innenfor fellesskapets rammer. Haugalandsløftet: Kompetanseheving Utviklingsarbeid (Være sammen, Relasjonell klasseledelse) Barnehage og skole: ulike steder i prosessen Kritiske aspekter: Ressurser Samarbeid barnehage/skole og PPT Kompetanse, holdninger og vilje «Det skal i alle fall være veldig spesielt for at en skal være utenfor. Og lærerne argumenterer for at elever bør være i fellesskapet»

Å styrke den allmennpedagogiske kompetansen Kompetanseheving gjennom: Kursorganisering Utviklingsarbeid Kompetansehevingen har: Nådd mange og bidratt til å heve kvaliteten på pedagogiske tilbud Felles kunnskapsgrunnlag, felles språk, tenkning og holdninger Godt grunnlag for samarbeid Kritiske aspekter: Vektlegging av allmennpedagogisk vs spesialpedagogisk kompetanse Deltakelse Implementering «Før når vi var med i «prosjekt», for det var litt i anførselstegn hvis du sammenligner med hvordan det er nå, var det kanskje et kurs eller to og så var det over. Da skulle det liksom gå av seg selv, men det gjør det jo ikke. For det er på en måte implementeringen som er arbeidet»

Frivillighet versus forpliktende deltakelse «Implementeringen er arbeidet» Krevende prosesser som i det daglige må konkurrerer med andre arbeidsoppgaver Suksesskriterier: Praksisnært og relevant innhold Virksomhetsledere som tar tak Støttefunksjoner Kritiske aspekter: Varierende grad av deltakelse Frivillighet versus forpliktende deltakelse Forankring på eiernivå «Det skulle vært en mye klarere forventning, i Haugalandsløftet, forpliktelse for at skoleeier, barnehageeier skulle vært på, og i stor grad sammen med PP-tjenesten, at vi ikke kunne velge oss ut. […] Så i forhold til kvalitetssikring på overordnet nivå, så er det der en mangel. Det er en akilles på en måte.»

Konkluderende refleksjoner Deltakelse i Haugalandsløftet har vært viktig i arbeidet mot et mer inkluderende læringsmiljø i barnehager og skoler: Støtte i Questbackene som viser at: Allmennpedagogiske kompetanse er styrket slik at flere barn inkluderes i det ordinære tilbudet Implementering av kunnskap i praktisk pedagogisk virksomhet, erfaringsdeling i kollegiet og kompetanse for tidlig innsats Virksomheter som har utnyttet mulighetene som er gitt i Haugalandsløftet, sitter igjen med et læringsutbytte som andre ikke opplever å ha fått. Mulig følge: «strekk i laget». Spørsmål: Kan høy grad av frivillighet, få forpliktelser og ulike forutsetninger for deltakelse i Haugalandsløftet, ha medvirket til å gjøre strekken større?

Kritiske synspunkter = konstruktive innspill til videre arbeid Det er behov for ytterligere vektlegging av en mer dynamisk forståelse av samspillet mellom barnet/barnets forutsetninger og de ressursene og mulighetene som ligger i fellesskapet. Det finnes et antatt uutnyttet handlingsrom når det gjelder å tilrettelegge for inkluderende læringsmiljø som bygger på prinsippet om tilpasset opplæring. Videre utviklingsarbeid i kommunene vil ha stor nytte av en koordinerings- og støttefunksjon tilsvarende den funksjonen Haugalandsløftet har hatt (katalysator, igangsetter og støtte) Kompetanseheving og implementeringsarbeid forankres på alle nivåer fra virksomhetsnivå til politisk og administrativt ledelse i kommunen.

Takk for oppmerksomheten og Lykke til med det videre arbeidet! «Og vi har jo vært på masse kurs, og det har vært mye bra i Haugalandsløftet. Og det handler jo om hvordan vi kan få tatt det i bruk, sånn at det blir et verktøy og at alle skoler får integrert det, sant?» Takk for oppmerksomheten og Lykke til med det videre arbeidet!