Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Evaluering av ”Fritt Fram”

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Evaluering av ”Fritt Fram”"— Utskrift av presentasjonen:

1 Evaluering av ”Fritt Fram”
Forsøkets målsettinger: Vitalisere og styrke den politiske styringen av fylkets regional utvikling. Øke treffsikkerheten og fleksibiliteten av regionale virkemidler. En spesifikk arbeidsform i regional utvikling – partnerskapsarbeid.

2 Hovedkonklusjon De positive effektene av forsøket finnes først og fremst i partnerskapsbyggingen mellom fylkeskommune og fylkets regioner. I partnerskapet mellom virkemiddelaktørene ligger det derimot betydelige utfordringer av institusjonell art. Dette peker primært tilbake på statens ambivalente holdning til forvaltningen av den regionale utviklingspolitikken.

3 Partnerskap mellom fylke og regionråd/kommuner:
Relasjonen mellom fylkeskommunen og regionrådene fremstår som bedre utviklet og bedre systematisert. Bedre regionalpolitisk treffsikkerhet gjennom strategisk arbeid i forhold til regionalt handlingsprogram. Men: det er trolig et behov for å styrke koblinger mellom enkeltkommunene og regionrådene. Behov for tettere integrering av næringslivet i forsøket.

4 Politisk vitalisering?
Den politiske ledergruppen i fylkeskommunen synes å være godt i inngrep med regionale problemstillinger og utfordringer. Men den politiske forankringen internt i fylkeskommunen overfor fylkestingets ”menige” medlemmer kan forsterkes. Regionalpolitisk Ledergruppe har et uforløst potensial som en arena for å styrke den politiske styringsrollen. Behov for å utvikle gjensidig læring mellom det politiske nivå og det administrative nivå representert ved Partnerskapsforum

5 Partnerskap mellom virkemiddelaktører
Partnerskapet med regional stat har fått et mer operasjonelt enn strategisk siktemål; regional stat ble en iverksetter av politiske vedtak man i liten grad hadde vært involvert i å forberede grunnen for. Dette ser ut til å ha forsterket samarbeidsproblemer mellom fylkeskommune og fylkesmann, og har hatt negative konsekvenser for dynamikken i forsøket. På et mer grunnleggende plan har regional stats involvering i prosessen vært preget av usikkerhet om den politiske dimensjonen i forsøket. Erfaringene med arbeidet i partnerskapsforum oppleves likevel som å være i positiv utvikling.

6 Fylke og stat Evalueringen reiser spørsmålet om Fritt Fram er gitt gode nok forutsetninger for at ambisjonen om forsøket som politisk reform er realistisk. Det er trolig et godt stykke vei å gå for å oppnå den tiltenkte ledende utviklingsrollen for fylkeskommunen. Den politikk som de sentrale virkemiddelaktørene utenfor fylkeskommunen er satt til å forvalte er i liten grad tilpasset den tenkningen som ligger til grunn for Fritt Fram- forsøket. Den grunnleggende utfordringen for forsøket ligger i at nasjonale myndigheter har valgt å ikke definere innholdet i det regionale utviklingsbegrepet.


Laste ned ppt "Evaluering av ”Fritt Fram”"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google