” Medarbeiderskap” - en krevende utfordring for hvem?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvis vi var gjess... Ahh!.
Advertisements

Kari Pape Den gode assistenten
*BEST Consulting Group
KLASSELEDELSE.
LÅNGTIDSFRISK MENING HELSEEFFEKTIVITET LØNNSOMHET LANGTIDSFRISK.
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Teambygging og fasilitering
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Aktører, roller og relasjoner Noen punkter fra rollespill Bortreiseseminaret mars 2002.
Medarbeiderskap HMS grunnkurs Lise Reierskog
”Det handler om å lede…”
Lederstil og Motivasjon.
Vedtatt mai Arbeidsgiverpolitisk plattform - AGP.
Hva skal måles? Drivere eller resultatindikatorer…. ? Resultatindikatorer (for eks. regnskap) sier noe om hva resultatet ble Driverne (ENGIN)
Motivasjon Din motivasjon
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
TIDE Knowledge is only as good as its intelligent application Schmoker, 2006 Kunnskap er bare så god som mottakerens evne til å bearbeide den.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Hvordan kan vi arbeide med innovasjonsarbeid i egen kommune?
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Etikk – ja takk! Refleksjoner om etikk i praksis Henrik Syse, forsker og filosof Lørenskog kommune 27. og 29. oktober 2014.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Lederutvikling ”Det handler om å lede…” Utviklingsprogram for ledere i offentlig sektor.
Elverum kommune: Arbeidsgiverpolitikk, -strategi, ledelse og Ugleskolen v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Hva er etikk Etikk er læren om moral og kan forståes som vår evne til å gi gode begrunnelser for valgene vi gjør. Dette blir spesielt viktig når vi skal.
Barnesyn og barns medvirkning
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Hvordan sette innovasjon på dagsorden i en kommune…
Velkommen som ny medarbeider i Modum Kommune
ABC Psykiske sykdommer i eldre år Omsorgskultur, ledelse og veiledning
Myndiggjorte medarbeidere i pleie- og omsorg – hvorfor og hvordan?
Må verdier telles for å telle?
Bjørnsgård barnehage.
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Hvordan lese rapportene
Samarbeid og medbestemmelse
Gang.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Kapittel 1 SAMSPILL.
Refleksjoner rundt bruk av alternative behandlingsmetoder
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Arbeidskultur i Drammen kommune
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Fjernledelse. En presentasjon for ledere om hvordan følge opp medarbeidere på daglig basis. 23. mars 2018.
Yrkesfaglig fordypning – Hva er det egentlig??
Velkommen til foreldremøte
Vold og overgrep Hvordan avdekke og følge opp vold og overgrep på helsestasjonen – hvordan kommunisere med barneverntjenesten? Hvordan er vår praksis i.
Voldsforebyggende opplæring
Relasjoner Beskyttelse og tillit Utvikling og trygghet
Velkommen til foreldremøte
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves. Together,
Vi vil være en kirke som Strategi for Stavanger bispedømme
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

” Medarbeiderskap” - en krevende utfordring for hvem? Terje Stig Knudsen Diakon på Askøy.

Disposisjon: Hvem er jeg? ” Tidtakeren” ” Noen fugler” Hva er medarbeiderskap? Hvordan legge til rette for medarbeiderskap? Ledelse og medarbeiderskap. Hva med ”din” menighet? Spørsmål til ettertanke og refleksjon. ”vi er så ”spesielle” at i vår menighet er det…?”

Hvem er jeg? Født og oppvokst i Oslo. 3 voksne barn. Bor nå i Åsane/Morvik Utdannet Diakon fra Diakonhjemmet Høyskolesenter MBA fra Henley University/London Executive MBA fra NHH – Bergen Vært mellomleder og toppleder i privat/offentlig sektor i mange år. Aspire Utvikling as – jobbet med ledelse -lederutvikling i privat/offentlig sektor i nesten 20 år. Nå diakon på Askøy og er ”litt nervøs” og spent….

To eksempler – ”metaforer” på medarbeiderskap: ”TIDTAKEREN” OG ”NOEN FUGLER”

”Tidtakerne”

Hva er MEDARBEIDERSKAP? Historien om min ”FAR”. Historien om en ”Tidtaker”

”Tidtakeren” Hva kjennetegner ”tidtakeren”: Han kom – vi hadde ikke mobil – ikke fasttelefon engang – vi brukte ”lapper”…. Han bare var der… Jeg kunne regne med ham. Jeg var avhengig av ham. Han kjente til oppgavene – hva han skulle gjøre… Han var til å stole på. Han var TIDTAKEREN. Vi var vaktisk avhengige av hverandre. Vi hadde en relasjon … joda – han var jo tross alt ”FATTERN” min.

Har du en slik ”TIDTAKER”: ”Tidtakeren” Har du en slik ”TIDTAKER”: - På jobben din? - I din nærhet? 10 sek ettertanke……

Hva er medarbeiderskap? Historien om – noen ”fugler” ”GJESSENE FLYR”

Hva er medarbeiderskap? La meg bruke enda et bilde – en metafor: I 3,50 min skal vi studere ”Gjessenes flygning” – laget av Michael Pacitti. Kanskje dette er hovedinnholdet i MEDARBEIDERSKAP? A Great Lesson From Geese in V-Formation - YouTube I

”Gjessenes underlige flygning” Hjelpe hverandre Støtte hverandre Ligge bak hverandre Beskytte hverandre Felles mål – men vi gjør det sammen Felles ”verdier” – hjelpe – stole på – trygghet osv Felles reise…….. ”De tar vare på hverandre” De er avhengighet av hverandre Relasjon

Likheter mellom ”tidtakern” og ”gjessene”: De er gjensidig avhengige av hverandre De trenger støtte og hjelp for å klare arbeidsoppgavene. De trenger å vite hvor de skal – mål. De trenger å ”bli tatt vare på” – vist omsorg. De trenger en relasjon til de som de skal jobbe sammen med. De trenger å jobbe samme som et ”team” De trenger ledelse og lederskap. De – jeg trenger å bli sett – hørt og lyttet til.

Hva er medarbeiderskap? - litt teori… Claus Møller – TM 1994 ”Når et individ gjør en helhjertet og målrettet innsats for en organisasjon: For å utvikle produktiviteten For å utvikle relasjonene For å utvikle kvaliteten på arbeidet som blir levert Ansvar – initiativ og forpliktelse Andersson og Tengblad – 2006 Hvordan den ansatte håndterer: Sin relasjon til arbeidsgiver Sin relasjon til kollegaene Sine konkrete arbeidsoppgaver I

Spørsmål til refleksjon? Hva legger du i begrepet medarbeiderskap? Hvordan kommer medarbeiderskap til uttrykk hos deg – utøver du medarbeiderskap i ditt daglige arbeid? Noe du kjente igjen fra min innledning og som du kan bruke - ta med deg til din menighet/stab? Snu deg mot sidemannen/kvinnen - 3 min I

Hvordan legge til rette for medarbeiderskap? Samarbeidskvalitet Nærhet i relasjon I Gjensidig avhengighet i oppgaveløsning

Hvordan legge til rette for medarbeiderskap? Noen sentrale forutsetninger: Gjensidig avhengighet i oppgaver Nærhet i relasjon Må være preget av: Åpenhet og tillit Fellesskap og samarbeid Engasjement og at det jeg jobber med har en meningsfullhet At vi er ansvarlige medarbeidere som gjør ” en skikkelig jobb” For å få til dette – må noe være til stede: Dialog Gjensidig forpliktelser Sosiale aktiviteter – grunnlag for motivasjon og drivkraft Delaktighet x noen melder seg ut…. I

Hva kan ledere gjøre for å legge til rette for medarbeiderskap? Gi konstruktive tilbakemeldinger – pos/neg Gi rom for å ta selvstendig ansvar Inkludere medarbeidere i utvikling av arbeidsplassen – gjensidig avhengighet. Være tilstede – gi støtte – men også utfordre Være interessert i medarbeideres utvikling Skala: Nærhet ----------------- avstand Myndiggjorte medarbeidere I

Hva kan ledere gjøre for å legge til rette for medarbeiderskap? At du som leder har respekt for dine medarbeidere? At medarbeidere har tillitt til sin leder – må vises i handling – atferd. At du som leder gir dine medarbeidere anerkjennelse og motsatt. At du som leder deler informasjon. At du som leder tenker: Jeg er avhengig av mine medarbeidere – hvordan klarer du å vise det – atferd? I

Spørsmål til refleksjon? Hvordan er det lagt til rette til medarbeiderskap i din menighet? Hva tenker du at du kan gjøre for å fremme medarbeiderskap i din menighet? Snu deg mot din sidekvinne/mann – 3 min. I

Spørsmål til ettertanke? ” Vi er så spesielle” i vår menighet at vi kan ikke…. ” Vi er så spesielle” i vår menighet at vi kan…… Lederen sier: Vi har det slik i vår menighet at? Sant Usant Spør medarbeiderne dine? I

TAKK FOR MEG. I