PROSJEKTET GOD- NÆR OG RAUS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Advertisements

Stedsutvikling, medvirkning og sosiale møteplasser
Generelt om Randaberg Kommunen
Rådmannsrollen slik jeg ser den
Levanger og Verdal som kvalitetskommuner
DEMOKRATI - UENDRET STRUKTUR FORDELER _____ ULEMPER
Møte Villa Gerda
Personalforum Delprosess III: Økt samarbeid på tvers av nivåene Oppsummering Vi bidrar.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
Hva betyr festivalen lokalt og regionalt? Camilla Brattland februar 2007.
Kystprogram Hemne – Frøya – Hitra – Ørland – Bjugn – Rissa – Åfjord – Roan Glitrende kystperler på en snor Prosjektplan for perioden november 07 - juni.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Lierne II - en ekstraordinær satsing på næringsutvikling og bolyst Lierne II - fremtidens Lierne.
Orientering og Innspill til diskusjon. Eksterne programmer/prosjekter Tettstedsprogrammet (MD) Interreg-prosjektet (NIBR m.fl.) Kulturplanlegging/”Kryss”
Fiskeriministeren Fiskeriministeren ønsker
I Festivalseminar 29. 0kt 2010 Hva betyr festivalene for Helgeland Ordfører Geir Waage Leder i indre Helgeland Regionråd.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
Friluftsrådenes Landsforbund
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Samspill skaper vekst Et samarbeid mellom Næringsliv og kultur på Helgeland.
Nordkapp og Vest-Finnmark Teorier og modeller om konkurransedyktighet.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Regionale fortrinn som grunnlag for marin næringsutvikling Andreas Stokseth, Fiskeri- og kystdepartementet.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Handlingsrom og samhandling Sidsel Haraldsen Rådmamma i Træn
Universell utforming i Mandal
Småsamfunns- satsing Hva har vi lært? Dag Arne Henriksen Oppland fylkeskommune Tromsø
Bakgrunn for prosjektet og forankring til konferansen.
Lokal tjenesteyting og kommunale omstillingstiltak Statssekretær Frank Jensen Solstrand oktober 2003.
Strategisk næringsplan - Høringsforslag PSN
Sør-Aurdal Arbeiderparti Valgprogram
Statssekretær Frank Jenssen 9-k seminar Hankø 11. mars 2004 Modernisering i kommunesektoren 1.Situasjonen – hva er problemet 2.Regjeringens politikk og.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
Hva får vi som innbyggere? Bredt og mangfoldig tjenestetilbud Standardmeny av tjenester i alle kommuner – mindre ulikheter enn man skulle tro Lover sikrer.
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet Dynamikk i godt arbeidsfellesskap Meningsfull fritid Glede og humør!
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
INKLUDERING RÆLINGEN KOMMUNE. Alle innbyggere i Rælingen er hele mennesker. Alle innbyggere i Rælingen er en ressurs, ikke en belastning. Alle innbyggere.
Fra industristeder til kultursteder Kulturbasert stedsutvikling Ragnhild Skogheim Norsk institutt for by- og regionplanlegging.
Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
1 Hvilke konsekvenser vil nordområdesatsingen ha på regjeringens distrikts- og regionalpolitikk ? Nordlandskonferansen 2007 Bodø 17. januar Kommunal-og.
Likestilling i kommunalt planarbeid
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Bærekraftig samfunnsutvikling
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Stortingsrepresentant Marianne Synnes
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Friluftsløftet 2018 Strømsø
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Strategi for lokaldemokratisk utvikling
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Utskrift av presentasjonen:

PROSJEKTET GOD- NÆR OG RAUS

Utvikling av små kystsamfunn på Senja En del av ei nasjonal satsing

Nedgang i folketallet i distrikts-Norge Har utløyst økonomiske midler fra KRD for at vi som bor i distriktene skal rette ryggen og sjøl mobilisere for å - skape ny utvikling - snu flyttestrømmen

”God – nær og raus” Et mobiliseringsprosjekt Stedsutvikling Omdømmebygging Bygges på samarbeidsprosesser Egne krefter og finne vår metode Dialog - medvirkning

Prosjektet finansieres av Berg kommune Troms Fylkeskommune Kommunaldepartementet (KRD )

Prosjekteier Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Berg kommune Berg næringsforum

Organisering Styringsgruppe : Ordfører, rådmann og to fra Berg næringsforum Prosjektansvarlig : Nærings- og utviklingsleder Prosjektleder/prosjektkoordinator Delprosjekt eller prosjektgrupper eller

Stedsutvikling Samarbeidsprosesser for å finne de gode løysningene sammen med Innbyggerne Organisasjoner Næringslivet

Stedsutvikling forts… Kompetanse og kunnskap om samarbeidsprosesser (Prosjektkunnskap) Her arrangerer Husbanken kurs for prosjektledere. Uten evne og gjennomføringskraft vil lite skje. Gjennom ulike former for samarbeid og partnerskap skal det realiseres prosjekter. Løyses oppgaver som ikke er mulig innenfor kommunens budsjett. På denne måten vil kommunen utnytte og utvide sitt lokalpolitiske handlingsrom.

Stedsutvikling forts… I trange tider er det enda viktigere: Å tenke nytt og kreativt Bevare troen og optimismen Gripe tak i de mulighetene og fortrinn vi har som lokalsamfunn og demokrati og mobilisere vår energi og ressurser målrettet.

Stedsutvikling forts.. En grunnleggende forutsetning for å lykkes, er å utløyse de menneskelige ressurser som finnes på ethvert sted. Kjærligheten til hjemstedet er en viktig drivkraft, her har vi våre røtter og identitet. Folk mobiliserer når stedets fremtid trues, som for eksempel nedlegging av bedrifter, skoletilbud eller sykehjemsplasser.

Stedsutvikling forts… Nøkkelen ligger i å mobilisere stedets egne innbyggere, skole og næringsliv.

Stedsutvikling forts. Samarbeid om gode fysiske løsninger og fellestiltak styrker lagånden og det sosiale nettverket. Gir den enkelte eierfølelse og gjør oss mer stolt av hjemstedet. Men også sosiale og kulturelle prosesser er stedsutvikling.

Stedsutvikling forts…. For å lykkes med stedsutvikling må en ha god forankring I de kommunale etater/nivåer I hele kommunesamfunnet Hos næringsliv Hos lag og foreninger Hos ”folk flest” Og kobles til beslektede aktiviteter i kommunen.

Omdømmebygging Bygge på det lokale særpreget. Å satse på det særegne betyr å løfte fram stedets historie, natur- og kulturmiljø, lokal byggeskikk, håndtverks- og mattradisjoner, lokalt råstoff og annet som er typisk for området.

Omdømmebygging forts.. Profilèr stedet Gi et positivt, men realistisk bilde av stedet Det gjelder å peke på stedets fortrinn og hva som finnes av tilbud og aktiviteter. Det er viktig at stedet forbindes med noe positivt, for at de som vurderer å flytte hit også vet at de har noe meningsfylt å fylle fritiden med.

Omdømmebygging forts.. Ei god kommunal nettside er effektiv for å vise omverden at kommunen er attraktiv som bosted. Info om boligmarked, næringsliv, arbeidsmarked, service- og tjenestetilbud, barnehage- og skoletilbud, kulturtilbud og fritids-og rekerasjonstilbud. Ha en bevisst mediastrategi. Mye positiv omtale om et sted og kommune gir økt stolthet og identitetsfølelse, noe som påvirker innbyggernes oppfatning av stedet og gir økt fremtidstro. Dette fører igjen til at en selv omtaler eget sted mer positivt utad og blir bedre markedsførere.

Omdømmebygging forts… Bygging av identitet er viktige tiltak for å fremme bolysten på stedet. Trekk ungdom inn i prosessen. Ungdom som får et positivt forhold til hjemstedet ved å få muligheten til å påvirke egen fremtid, vil lettere bli boende eller flytter tilbake når de er ferdig med utdannelsen eller har fått arbeidserfaring andre steder.

Kommunen og næringslivet må stå sammen Stedsutvikling kan være god næringsutvikling. Attraktive steder er attraktive også for næringslivet At næringslivet gir tilskudd til idretts- og kulturarrangement på stedet vil resulterer i attraktive steder som igjen gjør det lettere å rekruttere og holde på arbeidskraft

I ei tid med dårlig økonomi i kommunen er finansiering gjennom spleiselag viktig. Stift akseselskap for å skape arenaer for å løyse konkrete oppgaver.

Hvorfor har vi negativ befolkningsutvikling? Når vi har arbeidsplasser Vi har dyktige lag og foreninger som skaper et bredt idretts-og kulturtilbud i alle aldersgrupper. Vi har en fantastisk naturgitt ramme ”Vi eie Senja – vi e Senjaværinga”

Delprosjekter Ungdomsleiligheter m.m. i Senjahopen Utvikling av turområder/stier i Mefjordvær Sentrumsutvikling Skaland, bl.a. marina utvikling av bergverksmuseum, naturstier og turområder og m.m. Barne- og ungdomsfestivaler

Ungdomsleilighetprosjekt Stifte et utbyggingsselskap m. min. kr 600.000 Flere har tegnet seg Akva-farm AS 60.000 Reiertsen Transp.AS 60.000 40.000 Nergård AS 200.000 Tilskudd fra Husbanken 50.000 Søknad i Næringsfondet ? 75.000 Skaland Grafithe AS ? Tomt skytes inn som EK 200.000 80 % finansiert av Husbanken

Vi finner ikke lykken - vi skaper den

Til slutt inviteres kommunen, næringslivet, lag og foreninger og alle innbyggerne i Berg kommune til å involvere seg i stedsutvikling og bygging av et positivt omdømme.