Budsjettframlegget ØP. rådmann 26.11.14.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Advertisements

Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Økt aktivitets- og arbeidstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne, både i forhold til drift og investering (strategi- og behovsplan). Arbeidet med.
Oppvekstsektoren Budsjettområde: Kommunale og private barnehagar Grunnskular Kjøp av skuleplassar og spesialpedagogiske tiltak i anna kommune Finansiering.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Del 1 Forutsetningene budsjettet bygger på Store inntekter og utgifter Overordnede tall for driften «driftskaka»
Forslag til prinsipper for funksjonsfordeling og mulig lokalisering Felles forhandlingsutvalget
Side Hareid kommune © 2007 Side 1 Treffpunkt Hafast Det nye kommunekartet, kva betyr det for regionen? Ulsteinvik
Lifjell rundt Kommunereform Lifjell rundt Informasjon pr
Tom Rune Kongelf Ny rammeplan for barnehagar kvar står vi? Styrarnettverket 4.november 2015.
Nordfjordrådet Kva tenester opnar IKT-driftssenter for?
Budsjettet 2014 Økonomiplan Rådmannens framlegg Formannskapet
1 Strategisk nærings- og produksjonsutvikling (SNOP) Ester Helland – Økonomi- og Bedriftsrådgiver Kurs for deg som vil etablere ny næringsverksemd eller.
Samhandlingskonferanse SIS, HAFS, Høyanger, Balestrand, Bremanger Jenny Følling Ordførar i Gaular
Anita Holm Cirotzki – Loen 19. november 2015 Høyring om endring i barnehagelova Barn med særskilde behov.
-Ein tydeleg medspelar Økonomiplan OD-møte
NYTT INNTEKTSSYSTEM FOR KOMMUNANE 17. FEBRUAR 2016 Lars K. Fylling Økonomisjef Skodje kommune Tlf DET HANDLAR.
Inntekter i 2017 Nominell vekst i frie inntekter: 2 % (gjennomsnittet for Nord-Trøndelag 1,8 %) Reell vekst i frie inntekter: -0,5 % (deflator 2,5 %)
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Innarbeiding / drøfting av ny tiltaksliste for betre balanse i 2014/ØP
Regionreforma – vår status
Velkomen til Radøy! Ei kort innføring på vegen til den nye kommunen vår Fellesnemnda 9. januar 2017.
«Boliggjøring av eldreomsorgen» Frå sjukeheim/institusjon til bustad
……for 2016 og øp Utvikling/endringsområde; «litt større punkt/saker»
Budsjett 2014 – Utviklingsarbeid
UTVIKLINGSTILTAK satsingar.
- perla ved Sognefjorden -
Handlingsplan og Budsjett 2017
Voss kommune Regionsenter Ca innbyggarar
KOMMUNEREFORMA – GJENNOMGANG INTENSJONSAVTALAR
Arbeidsgruppemøte 2.desember 2010
Strategikonferansen okt 2016
STATUS FOR DEMENSOMSORGA I MØRE OG ROMSDAL
Kommunestruktur i Sogn og Fjordane Fylkesmannen si tilråding
Rådmann Arve Varden – Høyanger kommune
Samfunnsutvikling og kommunalteknikk
KOMMUNEREFORMA – GJENNOMGANG INTENSJONSAVTALAR
STORFORELDREMØTE
Konsekvensjustert budsjett 2018 Status/utfordring
? Budsjett 2018 / Økonomiplan Rådmannens forslag.
Ny kommune i indre Sunnfjord
Jølster kommune – politisk struktur
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Bustadsosial handlingsplan
Plan- og utviklingskomité Driftskomité
Budsjett- og økonomiplan
Kommunereforma – Telemarksforsking sine utgreiingar
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Møre og Romsdal er eitt av 19 fylke i Noreg budde det ca menneske her. Området har eksistert som administrativ eining i om lag 300 år.
NAV i tall og fakta 2016.
Helse- sosial og omsorg
Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018.
Kvalitet i opplæringa PPT-samling 15. mai 2018.
Prosjekt NAV Værnes Etablering av NAV Værnes KS-samling Gardermoen 25. april 2016 Kjell Fosse (Rådmann, Stjørdal kommune) Roar Vikvang (Leder, NAV.
Utfordringar på Teknisk
VIS- Veiledning, integrering og samskaping
Nettverk for berekraftige bygg i Møre og Romsdal
Kommunereforma – Telemarksforsking sine utgreiingar
Administrativ organisering i Sunnfjord kommune
Budsjett 2019 Økonomiplan Effektiv drift Framtidsretta fokus Utviklingsorientert Resultatbevisst.
Gjennomgang sentraladministrasjonen
BARNEHAGE- STRUKTUR HARAM KOMMUNE
Status delprosjekt tenesteutvikling.
Rapport, forslag til vedtak og vidare arbeid
Status for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering i Hordaland Møteplass for habilitering og rehabilitering 23. oktober 2018.
Folkehelsetiltak i regi av Hordaland fylkeskommune
Budsjett 2014 Økonomiplan Kommunestyret 23. Oktober 2013
Verdighetskonferansen Kreativ omsorg 2019 Oslo,
Orientering HOV 4. juni 2019.
Organisering av vegansvaret i Vestland fylkeskommune
Utskrift av presentasjonen:

Budsjettframlegget ØP. rådmann 26.11.14

UTFORDRINGANE I BUDSJETTARBEIDET; SVIKT I INNTEKTER. -«KRAFTINNTEKTER.» OPPGÅVEENDRINGAR. - «MEDFINANSIERING» DRIFT. - «NYE OG UTVIDA TILTAK» AUKA AVDRAG OG AUKA PENSJONSPLIKTER. - «HØGE INVESTERINGAR, HØG BEMANNING»

LØYSINGANE I FRAMLEGGET; REDUSERTE AVDRAG OG FORDELING AV PENSJONSPLIKTER. -Avdragsutsetjing 5 mill pr år, utlikning pensjon over 7 år. INNTEKTER OG FINANSIERING. -Bruk av fond, disposisjonsfond, flyktningefond… -Utfasing av Gullringen.(refusjonar frå 2015.) -Auke i betalingssatsar. INNSTRAMMING I DRIFT. -Tiltak for 5 mill. kroner. -Utgreiing og omstillingsarbeid. -Nivå på tenester vs tenestestruktur…...

- Betre utnytting av kapasitet barnehage. 0,2-0,7 TILTAK Å TA TAK I I 2015;   - Bemanning i sentraladministrasjon, fleire tiltak, utgreiing av organisering. 0,5 - Utviding eige arbeid i «bustadforvaltninga», mindre kjøp av tenester. 0,2 - Innsparing reinhald og vaktmeistar. Hovudgrep er gjennomført, «vikarar» for kvarandre, ikkje ekstra innleige. 0,3 - Betre utnytting av kapasitet barnehage. 0,2-0,7 - Reduserte spes.pedtiltak i grunnskulen. 0,25 - Reduserte utgifter legevakt. 0,3 - Reduksjon skulehelseteneste 0,1 - Samordning av tilsynslegeressursar sjukeheimane /Gaupne, KA. 0,1 - Oppseiing/endring av bakvaktordningar. 0,3 - Samordning av nattevaktordningar 0,75 - Sentralkjøken i frå 01.05.15. 1,0 - Reduserte utgifter kvalifiseringsprogrammet. (forbrukstilpassing) 0,2

-redusert bemanning landbruk/fjelloppsyn. ½ stilling. 0,2 TILTAK Å TA TAK I I 2015;   -redusert bemanning landbruk/fjelloppsyn. ½ stilling. 0,2 -auka inntekter, husleige, fleire einingar. 0,2 -auka inntekter, andre betalingssatsar 0,3 -reduserte tilskot/overføringar til andre 0,5 -reduserte tilskot kyrkja 0,25 -redusert driftstilskot Lustrabadet. (i samsvar med driftsbudsj. KF-et.) 0,4 Betre balanse 2015 : 6-6,5 ØP; -heilårsverknad av 2015 tiltaka. -resultat av utgreiingsarbeid /ØP-tiltak.

AUKA UTGIFTER / UTVIDA TILTAK 2015; -Kommunevalet. 0,2 -Utvida barnehagetilbod Veitastrond. – 4-dagars tilbod frå aug. - 0,35 -Solvornferja. – ny avtale - 0,3 -Brann og beredskap. –ny brannstasjon, auka beredskapsutg.- 0,25 -Folkehelse/friskliv. –reduserte tilskot - 0,1 -Nav – sosial/flyktn. -20% stilling. (0,1) -Helsestasjon. –statsbudsjettet- 0,15 -Rus/psykiatri. –statsbudsjettet- 0,15 Auka utgifter/tiltak 2015; 1,5 ØP; -heilårsverknader, frekvens. -demografi -HBU +/- -folkehelse

UTVIKLINGSARBEID – ENDRINGSARBEID : -Fornying av bibliotektilbodet, strukturendring, avvikling av filialar, etablering av oppvekstbibliotek, inkl leseprosjekt i skule og barnehage. Betre bruk av eksisterande ressursar. Vedtak i B-15. -Sentralkjøkenprosjektet, er under gjennomføring. Utvikling og oppstart i løpet av våren. Innsparing, utvida tilbod til heimebuande. -Interkommunalt skogbruksprosjekt, betre forvaltning og utviklingstiltak. Utgreidd i regi av regionrådet. Styrka fagmiljø. Bruk av eksisterande ressursar. -Betre integreringsarbeid av flyktningar og arbeidsinnvandrarar. Planarbeid under arbeid. Større breidde i arbeidet. Vedtak i kst. febr/ev april -15. -Bustadsosialt arbeid inkl bustadprosjekt Gaupne i regi av bustadstiftinga. Plan- og prosjektarbeid under arbeid. Planarbeid i kst. febr/ev april -15. Byggestart bustader tidleg -15. -Utvikling og nyorganisering av PP-tenesta. Hovudprosjekt omkring interkommunal organisering og tenesteutvikling i regi av «regionrådet» Vedtak i løpet av våren -15.

UTGREIINGS- OG MEDVERKNADSARBEID; Rekrutteringsprogram pleie og omsorg. Utfordringar med bemanning i feriar og nyrekruttering. Nærare vurdering av behov og tiltak som kan hjelpa på situasjonen. Utvida aktivitetstilbod i folkehelseperspektiv. Samarbeid og samordning av/med/ mellom interesser som vil styrka aktivitetstilbod, sosial møteplass og fysisk aktivitet… Framtidig struktur og dimensjonering av «omsorgstrappa.» m/spesielt fokus på framtidig institusjonstilbod. Tilbod må vera tilpassa behov, ulike alternativ skal utgreiast. Gjennomgang av helsestasjonstilbodet, psykiatritilbodet og tenester innan rusfeltet. Jf statsbudsjettet sine føringar om styrking av tilboda.

UTGREIINGAR Å TA TAK I I 2015: Gjennomgang av SFO-tilbodet. Opplegg, prising og vedtekter . - Samanslåing av Gaupne skule og Luster ungdomskule. Vurdere om felles barne- og ungdomskule i Gaupne er eit rett grep. Jf Hafslo, jf økonomi. Ev verknad frå aug.-16. - Framtidig legevakttilbod. Både lokale og nasjonale føringar fordrar ein større vurdering, i alle fall på noko sikt. - IKT løysingar og kjøp av datalagringstenester. - Organisering av sentraladministrasjon. - Rådsorganisering, ev fellesopplegg i ny periode. - Kapitalforvaltning, leasing mv. ……………….. - - 

Svært omfattande investeringsprogram; jf eiga liste. Prioritering; INVESTERINGSTILTAK 2015 ; Svært omfattande investeringsprogram; jf eiga liste. Prioritering; HBU, Rådhuset, Infrastruktur bustadbygging …..» ………………………… BU og større vedlikehaldsprioriteringar for å forbetre arbeidsplassar, arbeidsmiljø mv.   Planleggingsprogram; prioritering av planarbeid. Kommuneplan; strategiar som kan styrka måla; ...å vere ein god bustad-kommune, ein god kommune for bedrifter og ein god kommune å besøke…… Betalingssatsar; prisjusteringar.