Gjennomgang av Asker og Bærum kommunes håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp «En legevakt for alle, men ikke for alt»-tydeligere ansvarsfordeling.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
I TRYGGE HENDER ERFARINGER FRA PILOTPROSJEKTET: «TILTAK FOR Å FORHINDRE OVERDOSE ETTER UTSKRIVELSE» Silje Svarstad 1.
Advertisements

På lag med deg for din helse BFK Ekstern samhandling mars 2016.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Eksterne epikriser – hvordan sikre at de når frem til rett mottaker Digital samhandling, OUS –
Temaplan Legetjenester Komité Helse og omsorg.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
1 Videreutvikling av administrative støtteprosesser ved DMF.
SPF, lokale og regionale, som ledd i overordnet strategi for pasientbehandling og kvalitet i HMN Kl 09:00 – 09:45 Fagdirektør K.Å. Salvesen.
Tilstede med glede ØKT GRUNNBEMANNING OG ANSVARLIGGJORTE MEDARBEIDERE FOR ØKT NÆRVÆR Januar 2014 – desember 2015.
Inntakskvalitetsundersøkelsen Høsten 2008 Presentasjon LMU
Ambulanse i Midt-Norge 14.mai 2008 Ambulansekonferanse Midt-Norge Informasjon om en arbeidsgruppe nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet Even Klinkenberg.
Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Arbeidstilsynet10. oktoberTom Østhagen Hvorfor har Arbeidstilsynet valgt å gjennomføre tidenes største tilsynsprosjekt.
BRUKERUNDERSØKELSENE 2015 Det er viktig å minne om at resultatene fra brukerundersøkelsene ikke gir oss den fulle og hele sannheten om kvaliteten på tjenestene.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Holdninger til helseforsikring
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Andøy kommune Pleie og omsorg
Hvor får brukerne den beste hjelpen?
Samhandlingsreformens konsekvenser for pleie og omsorgstilbudet FoU-prosjekt nr Samarbeidsprosjekt mellom IRIS og Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Beregningsmodell for hverdagsrehabilitering
Benchmarking som kilde til forbedring
ROS-analyse.
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Resultater brukerundersøkelsen 2011 Meldal 14. november – 2. desember
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Gjennomgang av Asker og Bærum kommunes håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp «En legevakt for alle, men ikke for alt»-tydeligere ansvarsfordeling.
Samarbeidsgruppemøte 21.januar 2016 Rolf Olai Jacobsen
BARNEHAGER Høsten 2016/våren 2017 ble prosessen med å legge ned Regnbuen barnehage f o m gjennomført. 17 barn og 7 ansatte er blitt fordelt.
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Legevakt i Røros, Os og Holtålen (ROH) og ambulanser
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
E-handel.
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Den matematiske samtalen
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
OSLO 18 OG 19 APRIL 2018 KIRSTEN FRIGSTAD VIRKSOMHETSLEDER 24SJU
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Matematikk på ungdomstrinnet
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Anne Gamme, fagleder myndighetskontakt KS
Eldrerådet Vidar Roseth
Lokal brukerundersøkelse 2015 NAV-kontorer i Hordaland
Gjennomgang av Asker og Bærum kommunes håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp «En legevakt for alle, men ikke for alt»-tydeligere ansvarsfordeling.
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Klubbutvikling oppfølging
Pasientens legemiddelliste
Pasientens legemiddelliste
Bedre samarbeid: Utprøving av ny beredskapsmodell med organisering av stedlig akuttmedisinsk kompetanse i Snåsa? Helse Nord-Trøndelag HF Klinikk for.
Nasjonale Bruker-undersøkelser
Ny inndeling av spillformer i barne- og ungdomsfotballen
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Gjennomføring etter 5 år
«én innbygger - én journal» 7. mars 2019 Christine Bergland
Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 ( ) 29. mars 2019.
NVP – Avstandsoppfølging på Agder Prosjektperiode: 2018 – okt 2021
Kundesenter Direkte Undersøkelse av bruken av
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Foreldremøte 9.klasse
Utskrift av presentasjonen:

Gjennomgang av Asker og Bærum kommunes håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp «En legevakt for alle, men ikke for alt»-tydeligere ansvarsfordeling mellom Asker og Bærum legevakt og fastlegetjenesten

Bakgrunn Sak i Helse og omsorgskomiteen 20.04.16: Det iverksettes en ekstern analyse for å sikre et grunnlag for videreutvikling av legevakten. Det bes om at legevakten gjennomfører brukerundersøkelse. Sak i Hovedutvalg for bistand og omsorg, BK 08.06.16 : Det iverksettes en grundig gjennomgang av kommunens håndtering av pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp, med særlig fokus på ansvars- og oppgavefordeling mellom legevakten og fastlegene. Dette gjøres i samarbeid med fastlegene. Ved gjennomgangen vil blant annet følgende tiltak vurderes: pasienter med lav hastegrad avvises på telefonen og henvises til fastlegene for oppfølging i deres åpningstid pasienter blir bedt om å ta kontakt med sin fastlege på dagtid for vurdering. at telefonkontakt med legevakten skal være en hovedregel før oppmøte kapasitet og organisering av telefontjenesten ved legevakten

Bærum kommune er vertskommune for legevakten og har hatt ansvaret for anskaffelsen og gjennomføringen. Analysen har hatt fokus på den akuttmedisinske kjeden og ikke kun på Legevakten. Rapporten inneholder mye og nyttig informasjon som skal benyttes i det videre arbeidet. Asker kommune har et godt samarbeid med fastlegene gjennom faste møtepunkter i KLR og ALU, i tillegg til kontakt med enkelt leger og kontorer i konkrete saker. Videreutvikling av fastlegetjenesten gjøres i tråd med nasjonale føringer og Temaplanen for legetjenestene.

Resultatmål er å komme fram til tiltak som skal føre til : Reduksjon av andel pasienter med lav hastegrad ved Legevakten Pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp henvender seg til og får oppfølging fra fastlegene i deres åpningstid Telefontilgjengeligheten er styrket på Legevakten og hos fastlegene Videreutvikling av Asker og Bærum legevakt

Datagrunnlag

Sentrale utfordringer Befolkningsvekst, flere eldre innbyggere, høye forventninger og nye lovkrav utfordrer dagens praksis Legevaktens rolle som akuttmedisinsk beredskap utfordres For mange pasienter med lav medisinsk hastegrad benytter pr. i dag legevakttilbudet Innbyggerne får for dårlig informasjon om ØH-tilbudet Tilgjengeligheten hos fastlegene er avgjørende for kommunenes øyeblikkelig hjelp-tilbud Telefontilgjengeligheten på Legevakten og hos fastlegene er ikke tråd med forskriftskravet Behov for bedre informasjon, rutiner og organisering av samarbeidet mellom Legevakten og fastlegene Manglende kvalitet på styringsdata

Alternativer som er vurdert Alternativ 0 –Videreføre dagens praksis med et servicenivå hvor mye av kapasiteten på Legevakten benyttes til pasienter med lav medisinsk hastegrad Alternativ 1 –«En legevakt for alle, men ikke for alt» strammere behovsvurdering og styring av hvilke pasienter som skal benytte tilbudet ved Legevakten Alternativ 2 –Legevakten –et servicekontorsom en døgnåpen uprioritert tjeneste

Agenda Kaupangs anbefalinger Utarbeide en felles plan for øyeblikkelig hjelp-tilbudet i kommunen hvor Legevaktens rolle som kommunal virksomhet tydeliggjøres Videreføre dagens ordning med legevaktbilen som et viktig ledd i den akuttmedisinske kjeden Utarbeide en helhetlig informasjonsstrategi til innbyggerne om hvor og hvordan man skal henvende seg ved behov for øyeblikkelig hjelp Prioritere ressurser til ledelse av den kommunale legetjenesten Tettere oppfølging av fastlegenes åpningstid og telefonåpningstid Sørge for at fastlegene oppfyller forskriftskravet om elektronisk timebestilling

Sikre en telefontilgjengelighet i tråd med forskriftskravet slik at 80 % av alle anrop besvares innen to minutter både hos Legevakten og hos fastlegene Forenkle dagens praksis med triagering på telefon Viderehenvise telefoner til andre samarbeidspartnere for å sikre raskere respons og høyere beredskapskapasitet på Legevaktsentralen Vurdere å etablere et responssenter for begge kommuner med utgangspunkt i legevaktssentralen for anrop til hjemme-baserte tjenester, velferdsteknologi og psykososiale tilbud Anbefales ikke en praksis der alle skal ringe til legevaktsentralen før oppmøte før forskriftskravet om responstid er oppnådd

Sikre gode møtearenaer mellom fastlegene og Legevakten Legevakten må alltid sende epikrise til fastlegene vedrørende deres listepasienter Innføre automatisk betaling på Legevakten for å avlaste frontsykepleier og unngå ventetid på triagering Vurdere ett felles venterom for å få bedre oversikt på Legevakten og synliggjøre ventetiden Forslagene og anbefalingene i denne rapporten tas med videre i rulleringen av planene for legetjenesten i både Asker og Bærum kommune

77% av alle ø-hjelps henvendelser går til fastlegen

Fakta om dagens øyeblikkelig hjelp-tilbud 5,7 ø-hjelptimer gjennomsnittlig pr. kurative dag for fastlegene i Asker og Bærum •Den eldre befolkningen har det høyeste forbruket av legetjenester både hos fastlege og på Legevakten Innbyggerne i Asker har i 2015 flere konsultasjonskontakter hos fastlege enn i Bærum Bærum har noen flere konsultasjonskontakter pr. innbygger på Legevakten enn Askers innbyggere

Omtrent 35 % av alle pasientene ved Legevakten i 2016 har lav medisinsk hastegrad – ca. 15500 fremmøte pasienter pr. år. Halvparten svarer at de hadde oppsøkt fastlegen samme eller neste dag om de visste de ville fått en konsultasjonstime. Akuttmedisinforskriften stiller økte krav til kompetanse til leger i legevakt og til responstid på telefon mv. Utfordrende for Legevakten med dagens praksis.

Manchester triage: Rød Livstruende. Ingen ventetid. Oransje Haster veldig. Pasienten bør raskt ses av lege. Gul Haster. Pasienten er syk, men utenfor livsfare. Grønn Vanlig prioritet. Pasienten er syk, men trenger ikke medisinsk hjelp umiddelbart. Blå Haster ikke. Pasienten kan få råd fra sykepleier eller reise hjem.

Fordeling av pasienter etter hastegrad

57% av de gule pasientene behandlet innen målsettingen om 60 min. I 2015 var 65 % av de oransje pasientene behandlet innen målsettingen om 30 minutter 57% av de gule pasientene behandlet innen målsettingen om 60 min.

Hovedfunn i brukerundersøkelsen: I all hovedsak innbyggere i Asker og Bærum som bruker Legevakten De har i hovedsak fastlege i Asker og Bærum Kun en tredjedel ringer før de oppsøker Legevakten De fem viktigste årsakene til at de oppsøker Legevakten er: Ble akutt syk utenom fastlegens åpningstid Stengt fastlegekontor Tror ikke fastlegen tilbyr den hjelpen jeg trenger akkurat nå Raskere å få hjelp på Legevakten Fikk ikke time fort nok hos fastlegen Mange gule, grønne og blå pasienter har kjent plagen over så lang tid at de hadde hatt mulighet til å oppsøke fastlegen. Omtrent halvparten av gule, grønne og blå pasienter sier at de ville oppsøkt fastlegen dersom de visste at de fikk time samme dag eller neste dag

Hovedfunn innbyggerundersøkelsen Fornøyde med kommunenes øyeblikkelig hjelp-tilbud Fornøyde med fastlegens øyeblikkelig hjelp-tilbud, men mindre fornøyd med telefontilgjengeligheten hos fastlegene Fornøyd med Legevaktens øyeblikkelig hjelp-tilbud, men mindre fornøyd med telefontilgjengeligheten på Legevakten Vil primært henvende seg til fastlegen på dagtid, men det er en stor andel som vil henvende seg til Legevakten På kveldstid og i helg vil innbyggerne i all hovedsak henvende seg til Legevakten Halvparten av innbyggerne forventer å få time samme dag hos fastlegen

Aldersgruppen 45–59 år er de minst fornøyde og har høyest forventninger Har en høy forventning om å kunne ringe Legevakten for råd Har en høy forventning om å kunne møte på Legevakten og få vurdering om behov Mer enn halvparten forventer å være garantert en konsultasjon hos lege når de møter opp på Legevakten Er delt i ønsket om lenger åpningstid hos fastlegen og 44 % ønsker dette

Hovedfunn Fastlegeundersøkelsen Fastlegenes åpningstid varierer fra 5 timer åpent til opptil 9,5 timers åpningstid Telefontilgjengeligheten er svært varierende og det er utfordringer med stengte telefoner tidlig på dagen, i lunsjperioden og ved arbeidsdagens slutt Få kontor har telefonåpent hele dagen I følge fastlegeforskriften §21 skal 80 % av telefonhenvendelser normalt kunne besvares innen 2 minutter Fastlegeforskriftens krav om elektronisk timebestilling er ikke innfridd hos alle legekontor i Asker og Bærum Omtrent en tredjedel av timene hos fastlegene settes av til øyeblikkelig hjelp 5,7 ø-hjelptimer gjennomsnittlig pr. kurative dag Fastlegene uttaler at de fleste som ønsker time får dette samme dag

Antall fastleger som går legevakt

Responstid – telefon, sammenlignet med andre kommuner

Både alternativ 0 og alternativ 2 vil dermed forutsette behov for økte rammeoverføringer til Legevakten og kreve økt areal og eventuelle ombygginger i eksisterende lokaler